Travare som ridhäst - ett hopplöst projekt?

Ett ämne som alltid är lika aktuellt är travaren som ridhäst. Aldrig går debatterna så heta som när det kommer till omskolning av travhästen till ridhäst, ja det skulle vara debatten om pessoabettet då som oxå är en never ending story. Travarna har ett dåligt rykte som ridhäst. Dom är stela som plankor i sidorna, dom kan inte galoppera, på sin höjd travgaloppera sig runt en hoppbana , dom är inga riktiga ridhästar osv osv . Alla som har en ridtravare har förmodligen fått hört nånting eller framförallt läst nånting negativt om sitt val att omskola. Varför köper du inte en riktig häst om du vill ut å tävla ? Det är nog det vanligaste kanske. Ni får rätta mig om jag har fel. Jag har ju själv haft två egna "gamla travare" som jag skolat om varav den ena tävlade jag med i hoppning men hon var även otroligt fin i dressyrarbetet. En tränare jag red för periodvis vistte inte ens om att det var en före detta travare som jag satt på förrän långt senare då hon råkade se frysmärkningen. Efter det var vi inte lika intressant som ekipage för henne längre. Fördomar fördomar. Jag tycker ryktet är lite oförtjänt, det finns trots allt ganska många omksolade travare som tävlar med framgång i både hopp och dressyr. Självklart så är det så att om man vill tävla på hög nivå inom hopp eller dressyr så är det inte en travhäst man i första hand ska titta på. De är trots allt avlade för att trava , och trava fort, och har därefter ett rörelsemönster som gör den lämpad för det. Det kommer vi aldrig att komma ifrån hur gärna man än vill påstå något annat. Men vill man ha en bästa vän, en allroundhäst och en kompis att tävla lite lättare klasser i både dressyr och hoppning så är en omskolad travare absolut en värdig kandidat. Men det gäller att man har både kunskap och tålamod att bygga om en travhäst till ridhäst. Det krävs oerhört mycket från den ryttare som sitter uppepå. Travarna är oftast väldigt välhanterade och ambitiösa, dom vill så gärna göra rätt och ställa upp för sin ryttare. Något som dessvärre är lätt att utnyttja av en lite mindre rutinerad ryttare. Bara för att den kröker på nacken så innebär det inte att den jobbar korrekt. Travhästarnas dåliga rykte som ridhästar tror jag kommer mycket ifrån att dom är billiga i inköp , kanske till och med gratis i vissa fall, dom köps många gånger av människor som kanske inte har kunskapen att skola om dom på rätt sätt. Man kan jämföra det lite som att bygga om en brottare till en balettdansös och det är ju knappast varken enkelt eller gjort i en handvändning. Man få räkna med att det tar 1-2 år innan hästen musklat om sig såpass att den lämpar sig för ridning.
Det finns några saker som man kan tänka på om man funderar på att köpa en föredetta travare som ridhäst. * Välj en så kvadratisk typ som möjligt . Travare är ofta långa i ryggen och det försvårar möjligheten att samla ihop dom när man rider. Franskstammade travare är oftare byggda som ridhästar än dom amerikanskt stammade. * Hur är den i munnen? Går den att rida på vanligt tränsbett? Travare har en tendens att vara ganska hård i munnen då dom ofta ligger på bettet när dom körs för att hålla balansen . * Hur är den i temperamentet? Försök att få möjlighet att hantera hästen inne i stallet innan du provrider. En del travare är väldigt väldigt stingsliga och nervösa inne på gången . * Varför tas den av banan? Beror det på skador så ta reda på vilken typ av skada det är och kolla noga upp hur det skulle kunna påverka användbarheten. Kolla även om det går att försäkra den och vad som gäller. * Självklart ska en travhäst , precis som en ridhäst, gå igenom en veterinärbesiktning innan köp. Även om det är en billig häst i inköp så kostar det lika mycket hos veterinären som med vilken häst som helst. Det kan bli en dyr historia om det vill sig illa. Därför är det oxå så otroligt noga att kolla upp vilken typ av försäkring man har. Det fick jag själv erfara när det visade sig att min häst hade en kronisk medfödd skada, försäkringen täckte inte en enda krona då det inte ingick eftersom hon var "travhäst" , så jag fick vackert betala dyra veterinärräkningar och som om inte det var nog så fick jag ta beslutet att låta min bästa vän somna in för gott .
Travhästar tränas på ett helt annat sätt än ridhästar, det är helt andra muskelgrupper som används och det måste man ta hänsyn till när man börjar skola om den. Ett bra tips för att få hästen att självmant söka sig framåt - nedåt är att longera den inspänd med chambon på ett tyngre underlag , tex djup sand . Kom ihåg bara att det sliter och är väldigt jobbigt så gör det bara MAX 15 minuter åt gången och inte mer än 2-3 dagar i veckan. Longera i skritt och trav, aldrig i galopp. Ta hjälp av en duktig tränare som är helt utan fördomar och lägg upp ett träningsschema. Tänk på att hästen ska byggas ifrån grunden och ge den en chans att anpassa sig till sitt nya liv som ridhäst. Ställ inte för höga krav för snabbt.
Spänningar i hals och nacke är inte så ovanligt på travare som varit i träning, även si lederna brukar det vara mycket problem med. Kolla alltid igenom hästen med ET utöver veterinärbesiktningen innan du påbörjar omskolning. Rid därefter mycket lösgörande arbete , vänd och forma hästen runt träd i skogen för att få den smidig och vändbar och komplettera med stretching från marken . Rid gärna travaren i ett lägre tempo än ridhästen så att den får en chans att vila på steget. Galoppen är ju travhästens akilleshäl och det är rätt få travare som kan få en galopp jämbördig med en ridhäst. Men dom flesta kan få en balanserad tretaktig och bärig galopp- Med mycket arbete. Börja inte med galopparbetet förrän hästen är tillräckligt stark och lydig. Man kan inte få en bra galopp om man inte har en bra trav innan .Extra noga är ju sin egna sits så att man sitter rakt över hästen . Man kan med fördel lära in galoppfattningen i tex uppförsbackar eller längre raksträckor alltså situationer där hästen gärna fattar galopp av sig själv. Beröm jättemycket när den fattar för hjälpen. Tycker många har så jäkla bråttom med att galoppera sina travare och allra helt inne i padock/ridhus , innan dom är redo för det. Det blir ju ingen trevlig upplevelse för vare sig ryttare eller häst att flänga omkring i en okontrollerad form av galopp. Tid , tålamod och kunskap är tre så otroligt viktiga saker om man ska utbilda och omskola en travare.
Jag har själv ägt både varmblodstravare och kallblodstravare , hjälpt till att utbilda andras och det är verkligen helt fantastiska individer. Så länge man bara tar det lugnt och metodiskt och ger hästen en riktig chans innan man sätter pressen på den att vara en "ridhäst" så blir dom ritkigt trevliga hästar att både hoppa och rida dressyr på.
Det som däremot gör att jag får ont i hjärtat det är alla dessa hästar som hamnar hos människor som inte har kunskap eller förstånd till att omskola en häst och det sätts på diverse skarpa bett , hjälptyglar och hårda metoder , allt för att hästen ska kröka på nacken. Eller dom som sätter upp hinder som är ganska höga mest bara för att bevisa att min travare kan minsann hoppa. För hoppa det gör dom oavsett hur det ser ut så hoppar dom , kravlar och sprattlar - allt för sin ryttare. Alldeles för ofta ser man dessutom sadlar och övrig utrustning som ligger åt helvete fel , hästar som går orent och ryttare som helst skulle börjat med att rida på ridskola. Bara för att det är en travare som var billig i inköp så betyder ju inte det att den ska behöva gå runt med vilken skitsadel som helst bara för att hästen accepterar den . Det är nog mycket av sånt här som oxå ger travarna och dess ägare dåligt rykte. Men sen så finns det dom som verkligen lägger ner hela sin själ och sin tid och kunskap på dessa härliga hästar och som visar upp dom från deras bästa sidor. En sån tjej är Josefine. Ni kan följa hennes blogg här. Hon har gjort en helt otrolig resa med sitt varmblod och tävlar dressyr med sin fina tjej. Det är helt klart ett av dom mest välridna travarsto jag vet . Så visst går det att skola om sin travare till ridhäst med rätt förutsättningar så går det alldeles utmärkt.

Gillar

Kommentarer