Söndagens hoppträning

I söndags var det sista hoppträningen för Johanna innan juluppehållet och det var en minst sagt laddad Lima 🙈 jag hade dessutom en tanke om stora galoppsprång och lydig häst med fin känsla efter Moniaträningen så därför valde jag att inte ha gramanen på . Det var rätt dumt beslut eftersom hon var allt annat än lugn.

Lima gör liksom inte bara nåt lite bocksprång för att hon är pigg och glad utan Lima freakar ut och blir förbannad, när hon blir arg så är hon en fara för både mig, sig själv och alla i hennes närhet. För er som inte känner till hennes historia så kan jag bara kort redogöra att hon inte har ont någonstans utan hon är så här under den här tiden på året . Hon har varit så under alla år och kommer säkerligen alltid vara så. Det är en väldigt komplicerad häst med en bakgrund som får mig att må illa över folk . Hennes humör förstärks gånger tusen och det går liksom inte att "korrigera" en sån här häst genom att höja rösten eller slita stopp eller på något vis försöka "bestämma" över henne. Det enda som fungerar är att försöka underlätta och hjälpa henne , gramanen här är till stor hjälp eftersom den hindrar henne att göra allt för stora saker , hon blir på något vis trygg med att inte kunna explodera fullt ut som när hon kan trycka upp skallen.

Hur som helst så var hon rätt brötig i söndags och slog, bocka, skrek och gjorde utfall. Är vi ensamma så går det betydligt lättare att komma ur det här eftersom jag då inte behöver ta hänsyn till andra och kan låta henne galoppera på framåt på raka spår. Att svänga eller gå på volt triggar henne extremt mycket och det är ju just i dom lägena man hamnar när det är en flock andra hästar på samma yta. Jag känner henne dessutom så väl vid det här laget att jag vet att hon inte visar någon som helst pardon , hon skiter fullständigt i om hon gör illa sig själv, mig eller någon annan. Ni kan tänka er en tjur inne på en tjurfäktningsarena - där har ni Lima . Jag vet ju också att hon kan slå så högt att hon går omkull och jag vet att hon kan bli så frustrerad att hon slår runt så jag var inte road av hur hon höll på i söndags.

Till slut samlade Johann dom andra på en volt så vi fick vara för oss själva, problemet då var att det var en eftersläntrare som höll på att klä på sin häst där , den stackaren var rätt utsatt och jag visste inte riktigt hur jag skulle bära mig åt för hon var ju som en bomb som bara detonerade helt planlöst. Till slut hade hon taggat ner tillräckligt för att vi skulle kunna ansluta till dom andra.

Vi jobbade som alltid med tempoväxlingar , sidvärtsrörelser och sitsvariation i både trav och galopp. Lima var lite spänd men egentligen inga konstigheter och hon började kännas fin och jag kände att jo men det går nog vägen det här ändå . Tji fick jag.

Medans vi väntade på vår tur att hoppa första övningen som var klockan så ballade Lima ur igen , slängde sig mot hästen i rörelse och slog och bockade. Fick till slut be dom som var på samma volt som mig att gå Ner till den andra sidan så jag kunde försöka jobba henne lite utan risk för dom andra, ena tjejen missade det och valde att trimma runt där med vilket såklart satte igång Lima igen. Kände mig lite uppgiven ett tag eftersom jag vet att jag inte kan kräva att andra ska flytta på sig för att min häst är lite knäpp men i det här läget hade jag inte så många val.

När vi skulle hoppa så valde jag att galoppera över det lilla sockerbitshindret bara i höger varv eftersom det var i det varvet hon var värst. Målet var att kunna galoppera runt utan bråk eller spänning. Det gjorde vi också och i vänster varv gick det betydligt bättre.

Vi hoppade sen en trestudsserie och sen 14 meter till ett räcke och ytterligare 14 meter till nästa räcke efter långsidan . Heddåååå sa Lima och drog 🙈 skallen upp i luften och sen trycker hon bara på , reptilhjärnan slår igång på mig och överlevnadsinstinkten tar över vilket innebär att jag blir hård i handen och fast i den liksom . Jag vet självklart att det är totalt meningslöst att dra i en häst och efter dom första metrarna brukar jag komma på mig själv men hon skiter ju fullständigt i mig ändå .

Det här är så svårt med henne för ena stunden händer ingenting och så blir hon helt tom , varpå jag driver lite och då kommer det som en katapult och drar iväg , ibland tar hon en förhållning , ibland inte för att sen få lite fördröjd effekt och nästan tvärstannar för att se sätta fart igen . Försök rida den hästen i balans och perfektion ✌️ däremellan kan hon bjuda på både en bakutspark och bock.

Men när det väl stämmer och jag lyckas rida henne sådär perfekt då är hon helt magiskt rolig att hoppa. För det är verkligen inte att hon inte kan , det är bara så satans svårt att hitta rätt och få henne rätt tempererad.

Det var mycket high Chaparral och jag kände mig verkligen som en passagerare bitvis , försökte mest följa med henne och låta henne ta besluten. När jag återfick både hjärnceller och lite ork så blev jag sådär beslutsam , cool och fokuserad på det vi skulle göra och hur jag ville ha det. Helt plötsligt var det inga som helst problem att hoppa som jag visualiserat innan och det stämde perfekt.

Men det är som sagt svårt att nånstans försöka hitta sin ridning när man uteslutande ägnat passet åt att bara försöka sitta kvar . Jag är ändå nöjd med träningen och jag tar med mig det som var bra. Det som var mindre bra ska vi nöta vidare på hemma sen efter vintervilan och jag vet precis hur och på vad vi ska träna.


Gillar