Ni måste sluta

Jag gissar att jag kommer trampa en del på tårna med det här inlägget men jag känner att det är ett ganska viktigt ämne just nu och något jag vill ge min syn på och kanske få andra att tänka till. Det handlar om travhästar som pensionerats från banan och som sålts/skänkts bort som sällskap eller ridhästar.

Något som jag reagerat mycket på är alla dessa före och efterbilder som väldigt väldigt många lägger upp på sina travare. Jag tycker det är jättehäftigt att få se omvandlingen som sker när en travhäst blir ridhäst , musklerna som förändras och allt annat runtomkring. Det jag däremot tycker är mindre häftigt det är den smutskastning som indirekt och i många fall , omedvetet sker mot tidigare ägare. Å vad grundar jag det på då?

Jo för att 9 av 10 som lägger upp sina före och efterbilder menar på att deras älskade ögonsten var mager, ovårdad , stressad och i många fall rädd dessutom.

Här blir det ju väldigt knasigt eftersom en travhäst i kondition är ju slank . Den måste ju vara det för att kunna springa i det tempot dom gör . Det är ju bara att jämföra med våra elitlöpare , inte sjutton bär dom på ett enda gram fett mer än vad dom behöver. Ovårdad i form av lång stripig man typ men det är nog mer för att manens utseende har noll betydelse för många travtränare i övrigt så sköts dom flesta travhästar om väldigt väldigt väl med bra foder, hovvård och träning just för att det är ju tränarnas levebröd eller åtmindstonde en förhoppning om att dom ska bli det. En vanskött , utmärglad häst skulle aldrig klara av att prestera så det är ju rätt ologiskt att man behandlar ett djur som man ska få till att springa på det viset.

Stressad är ju inte så konstigt att många av dom blir när dom tas ur träning. Oftast är det ju hästar som är i full kondition, van att springa fort som fan och tränar hårt flera dagar i veckan där dom får tömma sina muskler för att sen hamna som ridhäst där dom från en dag till en Annan förväntas vara ridhäst helt plötsligt. Där den kanske får komma ut några dagar i veckan på skogsturer eller ska jobba inne i en liten fyrkant . För mig är det inte alls konstigt att dessa hästar tenderar att bli stressade i sitt nya hem för att några månader senare ha anpassat sig till en lugnare tillvaro där den till största del äter och går i hage istället för att intensivtränas.

Travtränarna lägger oftast ner hela sin själ i sina hästar för att få dom i absolut topptrim , för att inte tala om alla pengar som dom lägger ner . En travhäst i träning kostar tiotusentals kronor i månaden i vissa fall , summor som vi med ridhästar på hobbynivå aldrig ens skulle drömma om att lägga ner på våra hästar. Därför tycker jag att det är otroligt tråkigt och rent ut sagt förjävligt att så många lägger ut dessa före och efterbilder där dom påstår att hästen var både mager, stressad och vanskött när dom fick den för att sen mirakulöst några månader senare är både rundare, gladare, lugnare och välskött. Det finns inget mirakulöst i det.

Jag tror dock att många är yngre tjejer som får sin första häst och många av dessa vet inte hur en travhäst i full kondition ser ut. Dom är kanske van halvblodstypen och alla ponnysar eller varmblod som varit ridhästar i några år. Därför kan dom säkert tycka att hästen är mager fast den egentligen är vältränad och slimmad. Generellt idag så är faktiskt våra hästar för tjocka och många vet inte ens vad det är för foder och varför dom stoppar i det.

Många vill nog gärna ha den visionen och tron på att dom räddat sin häst och att den nu lever i himmelriket. Jag är ledsen om jag krossar den visionen men dom allra flesta travhästarna älskar faktiskt sina liv som just travhästar där dom gör det dom är avlade till och där dom kollas upp av veterinärer och equiterapeuter oftare än vad många tar ut under hela hästens livstid. Där dom dessutom går med väl inpassad utrustning och vet vad som förväntas av dom till skillnad mot för vad man sett efter att dom lämnat travet.

Visst sjutton finns det rötägg där hästarna verkligen är misskötta och i vissa fall både vanvårdade och misshandlade men det är en liten klick . Dom allra flesta hästar som jag sett på dessa före och efterbilder har definitivt inte varit vanskötta eller magra , snarare har man sett en travhäst i tävlingskondition och sen jämfört det med nåt år senare där hästen är rundare i hullet, välborstad , friserad och bilden tagen i perfekt vinkel för att verkligen visa upp vilket otroligt jobb man har gjort . När det i själva verket inte alls är konstigt att hästen rundat till sig eller ser finare ut pga diverse attiraljer.

Jag tycker att det här är ganska upprörande för att i dag är det så otroligt lätt med hjälp av några klick kolla upp vem som ägt eller tränat hästen och då får man helt plötsligt ett namn på den som pekats ut för att ha vanskött hästen . Jag har sett så många välkända hästar som kommer ifrån kända travtränare och det är beklagligt att dom ska pekas ut på det här viset. Jag tror inte att det var tanken att dom indirekt ska bli uthängd på diverse sidor när dom ger bort eller säljer en häst som presterat klart på banan för att få ett lugnare liv.

En annan sak att ha i tanken när man tar över en travhäst som är mager och stressad kan ju vara att den faktiskt inte trivs, men det betyder inte att ägaren misskött hästen. Sista utvägen istället för slakt brukar ju vara att man då ger bort hästen eller säljer den för en billig slant för att den ska få chansen att få ett liv den trivs med.

Jag skulle ha kunnat hängt ut tränaren som gav mig en travhäst för några år sen. Juvel var nämligen extremt mager , vartenda ben petade ut på honom och första tiden fick han gå med täcke på trots att det var sommar för jag var så rädd att bli anmäld för vanvård. Han såg hemsk ut. Dessutom var han jätteStressad, for runt på stallgången och kunde omöjligt stå still. Han stressbajsade 15 gånger på 10 minuter varenda dag när han stod på gången.

MEN anledningen var inte att han var vanvårdad eller misskött på något vis alls , snarare tvärtom. Hans tränare hade gjort precis allt i sin makt för att få ordning på honom. Rätt foder, veterinärkollad med väldigt jämna mellanrum, prover som togs hit och dit, avmaskad, ET som kom minst en gång i månaden och lugnare träning där jag ridtränade honom hemma hos dom. Jag jobbade nämligen där då. Men juvel trivdes helt enkelt inte som travhäst längre, han hade fått nog och därför så fick jag frågan om att ta honom mot att jag aldrig satte honom framför en vagn igen .

Efter två månader hos mig såg juvel ut som en normal häst Igen. Men inte för att jag skötte honom bättre än förra tränaren utan för att juvel trivdes bättre i ett litet stall där han åt dygnet runt och inte gjorde så mycket annat än å skrittade ut i skogen med mig på ryggen några dagar i veckan. Lugn och tillgiven blev han ganska fort men inte på grund av att han varit dåligt behandlad tidigare utan även det för att han helt enkelt trivdes och hade landat .

Vi vet sällan hästarnas hela historia och då tycker jag att det är fruktansvärt att så många visar upp sina hästar som något dom har räddat från hemska travtränare som i själva verket gjort allt för hästen. Många av dessa hästar köps in för hundratusentals kronor som väldigt unga hästar i hopp om att det ska bli travstjärnor, ni tror väl inte på fullaste allvar att man då vansköter dessa hästar så att dom inte kan prestera för att sen ge bort dom för nån tusenlapp till nån tjej som ska förvandla den fula ankungen till en svan.

Nä på riktigt , ni måste sluta med det här såvida ni int har fakta på fötterna att hästen varit vanvårdad eller misskött. Då hoppas jag oxå att tränaren /ägaren blivit anmäld för det så att det finns belägg.

Bilden lånad från häststam.se

Så här såg Juvel ut i full kondition när han var som bäst. En välmusklad, slank , välmående häst som sprang in pengar åt sin tränare och ägare.

Här är Juvel någon månad efter att jag fått honom och han hade börjat gå upp i vikt. Den här hästen ser ju inte direkt välmående ut och då kan ni tänka er hur han såg ut när han kom. Det går fort utför när en häst helt enkelt inte trivs med sin uppgift oavsett hur väl dom tas om hand.

Juvel återhämtade sig snabbt och blev en pigg , rund och lycklig häst igen. Men inte för att jag skötte honom bättre som sagt utan för att han trivdes helt enkelt inte som travhäst mer och då spelade det ingen roll vad dom gjorde med honom utan han behövde miljöombyte och bara en människa som hade hand om honom.

Gillar

Kommentarer

Susanne ,
Hej Fia, om du ska använda min bild så skriv ut adressen till databasen www.haststam.se mvh Susanne, fotografen
www.haststam.se
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Hej Susanne! Gud förlåt, jag trodde det räckte med att ditt namn stod med men självklart så länkar jag till häststam. Jag ver så hemskt mycket om ursäkt. Mvh Fia
nouw.com/fia_jungdalen
Karoline,
Jättebra inlägg! Du har så rätt i det du skriver 😊
karoline.me
Sofie
,
Håller med dig i det du säger, det sker alldeles för mycket smutskastning mot travet och travtränarna. Däremot det du säger om före och efterbilder. Jag tror inte alls att det dom som lägger ut bilderna menar är att kasta skit på travet (självklart finns det tyvärr dom som tror att dom räddat sin häst från helvetet som egentligen var ett paradis också...). Det som är är att en travhäst i full kondition och en ridhäst i full kondition ser väldigt olika ut, även om det nu skulle vara samma ras, till och med samma häst ett par år emellan. Det förväntas inte samma sak av hästen i trav gentemot ex. dressyr, alltså kommer hästens kropp inte se densamma ut. Det är den utvecklingen jag tror det är många som vill visa, "Kolla vad fin ridkondition min häst har fått", inte "Kolla vilket helvete jag räddat min häst från", för det är ett ordentligt jobb att få en häst från travkondition till ridkondition, och vem vill inte visa upp det arbetet? 😉
noomiesundell
noomiesundell,
Bra skrivet, tänkte samma sak!😄
nouw.com/noomiesundell
Jossan,
Åh, ståpäls!!! Det bästa jag någonsin har läst!!
Är själv uppvuxen i travstall och har både en pappa och morfar som är "travgubbar", finns nog ingen människa i världen som älskar sina hästar så högt som min morfar och jag är så STOLT att jag fått växa upp i hans närhet och att ha fått se travet från insidan..
Inte bara allt det hemska man läser om på Aftonbladet då något har gått fel!

Jag har alltid haft ridtravare innan, till och med mina ponnysar är tagna ur travet och jag har själv fått skola om dem till hoppbanorna om jag nu så gärna velat rida 😉
Mer hanterade och godhjärtade hästar finns bara inte <3
jossanshastar.blogg.se
Julia,
Hur bra skrivet som helst! 👍🏻👌🏻👊🏻🙏🏻
busbulia.blogg.se
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Tack snälla du 🙏
nouw.com/fia_jungdalen
feliciaorrstenius,
Jättebra inlägg, håller med till hundratio procent!! 😃
www.nouw.com/feliciaorrstenius
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Tack snälla 🙏
nouw.com/fia_jungdalen
timelesselegance
timelesselegance,
Bra skrivet! 😊 Och måste säga att du har en fin häst vad är det för ras? nyfiken
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Tack snälla du 🙏 Hon är korsning polskt halvblod och andalusier 😀
nouw.com/fia_jungdalen
noomiesundell
noomiesundell,
Så bra skrivet. Du har fått med olika grejer som spelar in på hur och varför dessa hästar är som dom är. De behöver vara långa och slanka för trav. Ders hovar skos och verkas för bästa prestation på travbanan. Även bra att få med kontrasten mellan deras tränings- och tävlingsliv, till att bli ridhäst. Som oftast inte ens ger hälften så mycket arbete för dom som travet. Som du sa, inte konstigt att de uppträder stressigt.
Vi var och behandlade travhästar i veckan och man blir imponerad av hästarna alltså!
MVH
Noomie
nouw.com/noomiesundell
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Tack snälla för din kommentar 🙏
nouw.com/fia_jungdalen
lindansarmama
lindansarmama,
Fjöl
,
Har bilden på denna kända men tyvärr bortgånga kusk något med artikeln att göra?
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Näe det har han inte 😀
nouw.com/fia_jungdalen