Mjuka handleder för jämn kontakt

Att hästen ska gå med eftergift , det vet alla ryttare och att hitta och behålla en jämn kontakt är en förutsättning för att komma vidare i sin ridning men det är liiite enklare sagt än gjort. Hästen måste i tidig ålder vänja sig vid och acceptera bettet och ryttarens hand, det är först när hästen söker den mjuka kontakten som man kan inverka och utveckla hästens ridbarhet.,Med en hand som inte drar bakåt och inte släpper efter helt och med drivning som aktiverar bakbenen så kommer hästen förr eller senare bli mjuk i kontakten. En klok tränare sa en gång till mig - Handen ska behålla stödet men bara inverka vid behov. Oftast så inverkar vi mer med handen än vad vi behöver.
För att hitta rätt känsla i din hand så kan du föreställa dig att tygeln börjar i hästens mun och fortsätter via din hand , handled och underarm ända till armbågen som fungerar som en fjäder. Handställningen och sitsen påverkar enormt mycket. Vinklade händer inåt är den absolut värsta felställningen precis som alldeles för höga händer som får hästen att krypa bakom hand. Saknar man bålstabilitet , dålig koordination eller en instabil sits så påverkar det kontakten med munnen negativt. Det största hindret för en mjuk och jämn kontakt sitter i handlederna. Nästan alla ryttare låser den ena handleden, oftast är det den högra handleden som blir styv och stel. Dit hör jag i den kategorin . Det här är ett problem som sällan är synligt bara för ögat och nästan omöjligt för en tränare på backen att upptäcka men ju mer man själv blir medveten om sina handleder desto större chans är det att upptäcka att man låser den ena handleden. Vad händer när man låser handleden då? Jo när ryttaren låser sin handled så blir resultatet att hästen inte vill eller kan söka stöd på den tygeln, istället lägger hästen huvudet lite på sned åt samma håll för att undvika trycket i mungipan från den låsta handleden. Om det är höger handled tex så kommer hästen vilja flyta ut åt vänster eftersom det är på vänster sida som den enda riktiga kontakten finns . Ofta försöker då ryttaren korrigera hästen med vänster skänkel för att få den att gå rakt vilket ger hästen motsridiga hjälper . Tygeln säger sväng till vänster och skänkeln säger sväng till höger. Lösningen är att ryttaren mjuknar i sin högra handled och hittar vinkeln i armbågen. Det säger ju sig självt att en häst som rids med en låst handled tenderar att bli allt snedare. Den svaga sidan blir svagare med kortare muskler eftersom bakbenet inte kan arbeta framåt mot tyngdpunkten och låta energin flöda genom ryggen . Den svaga sidans muskler gör att hästen upplevs som svårare att böja i den starkare sidan.
Sen finns det dom som låser båda handlederna och som helt förhindrar en mjuk kontakt , dom ryttarna brukar oftast ha en häst som antingen gåremot eller bakom hand. Ett tips för att hålla handlederna mjuka men stadiga så kan man tänka på hur man håller en penna när man skriver. Då är nämligen handlederna både mjuka och rörliga men ändå stadiga. Ett annat tips är ju att styrketräna bålen för att få en stadigare sits vilket gör att det är lättare att rida med mjuk hand.
  • Tips

Gillar

Kommentarer