Mina bett

Jag har ett helt gäng med bett som jag varierar på , främst till Lima . Trinda skrittas ju i huvudsak och varieras därför bara på två bett. Lima rider jag sällan med samma bett två dagar i rad och så har jag gjort på nästan alla hästar jag haft.

Att byta bett ofta minskar risken betydligt från att ge hästen tryckskador i munnen , skador som sällan kan ses med blotta ögat .

Det handlar inte om att man måste ha 10 olika bett att växla mellan utan det räcker gott med två tre stycken , huvudsaken man inte använder samma bett hela tiden.

Lima har ju en "problemmun" med överbett, trång mundel och låg gom. Inte helt enkelt att hitta bett till henne. Hon är ju dessutom väldigt varierande i sitt sätt beroende på vad man gör. Tänkte därför visa mina bett och försöka förklara tanken med dom.

Först ut är:

Ett kimblewick. Det är rakt med en liten upphöjning för att ge tungfrihet. Egentligen är det här på gränsen för Limas mun med platsen det tar och det är i skarpaste laget om jag har tygeln längst ner. Tanken med det här bettet var att kunna kontrollera henne när hon blir för stark utan att måsta dra henne i munnen.

En del av er kommer tycka att det bara är att nöta grunder och så vidare men det är inte så enkelt. Lima är i normala fall otroligt lyhörd men i hoppningen tex eller galopparbete ute så blir hon lite för vild och glad vilket resulterar i att hon skiter fullständigt i mig där uppe . När jag jobbat henne på"backen" med det här så har hon gett en väldigt fin känsla och varit still i munnen med fint sug men i hoppningen så blev det för skarpt och hon aktade sin mun alldeles för mycket för att det ska bli bra.

Så det här bettet kommer jag använda i galopparbete lite då och då bara.

Det här är ett Shires blue alloy bett med lösa ringar och mässingskivor. Jag var skeptisk först till det här då Lima brukar ogilla allt som inte ligger helt stilla men hon är faktiskt fin och väldigt still i munnen med det här. Jag använder det oftast vid markarbete för att kunna variera styrkan på det beroende på vilket humör hon är på. Bettet oxiderar i munnen på hästen och avger en söt smak vilket uppmuntrar hästen till att suga och ta stöd på det.

Peewee bettet älskar jag och det är det som ligger allra bäst i Limas mun med tanke på att det inte tar någon plats alls och det trycker ingenstans. Lima har fungerat väldigt bra på det och jag använder det i hoppningen.

Trust flexisoft bettet är supermjukt och smalt . Jag använder det när hon joggas ute i alla gångarter och det inbjuder till att ta stöd. Ibland upplever jag att hon tar lite väl mycket stöd på det dock och nästan blir stark.

Det här är ett rakt fullcheek bett ifrån Bombers. Det har en extra smal mundel som är formad för att ligga optimalt i munnen , parerstängerna gör att det ligger extra stilla och förtydligar tygeltagen . Det här rider jag på ute mestadels när det är En del galopparbete inblandat , jag hoppar även på det ibland.

Ytterligare ett fullcheek ifrån bombers , det här är dock tredelat och med extra korta parerstänger. Det här bettet tycker jag att hon ger en trevlig känsla på i både markarbete och hoppningen även fast hon ibland tar egna initiativ .

I dressyrarbete så använder jag mig av ett vanligt tredelat bridongbett eftersom "vanliga" tar för mycket plats i munnen på henne . Hon trivs väldigt bra på det här bettet och så länge inga hinder är inblandade så är hon superlydig och fin.

Sist ut är mitt indianhackamore. Ett vanligt ponnyhack är för skarpt för henne men det här funkar superbra och det används när Lima skrittas eller powerwalkar.


Det var betten till Lima . Trinda varvas på det raka gummibettet från Trust och ett vanligt tredelat.

Vad använder ni för bett ?

Gillar

Kommentarer

Ella
,
Oj vad många bett men överlag rätt lika bett känns det som men annorlunda ändå . Har du testat kombknationsbett på henne ? Då kan du ju ta till lite skarpare precis när det behövs . Känns som att du generellt rider på väldigt snälla bett
Mlieaxelsson
Mlieaxelsson,
Tävla och vinn ett tagelarmband du själv får designa, flätat med tagel från din egna häst i min blog, tre vinnare.
nouw.com/mlieaxelsson
mandastillnert
mandastillnert,
Har mest tredelade i olika utföranden, dels pga av att hon hatat alla raka bett jag prövat .. Men har d-ringsbett, två olika billy allen bett dels de ena du har och sen ett sådant fast vanligt tredelat 😊
nouw.com/mandastillnert