Hur rider du Lätt ?

Att rida lätt är bland det första man får lära sig när man rider , det ingår i grundutbildningen på oss ryttare och det är något som liksom sitter i rygmärgen efter ett litet tag. Man får lära sig att räkna 1-2 1-2 1-2 i takt med att hästen travar för att lättare lära sig när man ska sitta och när man ska stå. När man har ridit ett tag så är lättridningen plättlätt . Eller är det verkligen så lätt som det låter? Tänker ni på hur ni rider lätt eller gör ni det bara av gammalt inlärt mönster?
foto: melina Jäderblom Visst vet ni att ni kan påverka hästens takt beroende på hur ni själv rider den? Man kan även störa sin häst beroende på om du hamnar i fram eller bakvikt när du rider lätt. Det gäller att man är med i hästens rörelser istället för att motverka dom. Om vi återgår till det här med hästens takt och hur vi kan påverka den med våran lättridning, jag tror vi kan vara överens om att en häst som travar snabbt och springigt inte är så jättebekväm att rida lätt på. Det blir lätt ganska hafsig lättridning och svårt att få hästen att vila på steget. Men om man då testar att fördröja sin lättridning något så kan man få hästen att vänta och på det viset få en bättre trav. Sitt kvar lite längre innan du reser dig , andas djupt med magen och tänk eeeeeeeeeett-tvååååååååååå , eeeeeeeeeeett- tvåååååååå .
Har man en häst som är väldigt seg i traven så kan man få tänka tvärtom jämfört med en springig häst. Om du själv ökar tempot i din lättridning så kan du på så sätt få en kvickare trav istället för att sitta å hacka eller nöta med sporren. Det gör ingen häst glad och ryttaren blir bara trött av att mata på med skänkeln hela tiden. Testa det , rid lätt kvickare.
En jättebra övning man kan göra för att kontrollera sin egna balans är att man står två steg och sitter ett steg i traven , passa på när du ändå ska trava av hästen eller är ute och travar . Ett jättebra sätt att se om du tar din balans i tygeln eller om du faktiskt håller balansen själv. Så nästa pass ni rider , fundera lite på eran lättridning, påverka eran häst endast med hjälp av att ändra ditt egna tempo på lättridningen. Prova att rida lätt både fort och långsamt, jag lovar att det fungerar .
  • Tips

Gillar

Kommentarer