Fredagens markarbete

I fredags så körde jag ett markarbetspass med fokus på lydnad och styrka. Det var perfekt upplagt för Lima där det hela tiden händer saker och det är övningar som går att öka svårighetsgraden på allt eftersom . Jag älskar den här övningen och har använt den på många hästar i många år , rutinerade som orutinerade just för att man kan öka eller minska svårighetsgraden.

Med Lima så ska det vara lätt , inte pressa för mycket utan hitta en bra nivå som håller arbetsmoralen uppe hela passet igenom och som bara flyter på . Då märker hon inte av så mycket att man sen ökar svårigheten.

Man använder sig av två bommar , 24 meter emellan vilket innebär 6 galoppsprång för häst. Men man ska inte stirra sig blind på att rida exakt sex språng utan det ska varieras både kortare och längre. Sen ställde jag även upp en studsserie på mitten med fyra hinder , 3 meter emellan.

Värmde upp henne ganska länge med mycket skrittövningar där fokus låg på att runda henne runt innerskänkeln och få henne mjuk i sidorna. Mycket sidförflyttningar , övergångar, tempoväxlingar och varierande ställning inåt-rak-utåt. Sen samma arbete i trav. I galopp så får hon jobba i en låg form där jag leker med varierad ställning. Viktigt med Lima är att få henne rund i hörnen för hon vill gärna gena .

Började sen med första övningen. Galopp mot första bommen för att sen göra halt några meter innan, fatta galopp och galoppera över bommen för att sen några steg efter göra halt , fatta galopp igen och rida över andra bommen. Den här övningen får hästen lyhörd och ryttaren måste vara snabb med sina hjälper .

Lima tog inte riktigt mina förhållningar dom första gångerna men lärde sig fort att det var halt som gällde. När vi gjort det här ett par gånger i varje varv så varierade jag med att galoppera över bommarna utan halt eller bara halt innan tex. Hästen är nu uppmärksam och väntar på att något ska hända vilket är exakt den effekten jag är ute efter. Lima har ju haft väldiga problem med att just vänta på mig.

Hon gjorde det här galant.

Gjorde sen övningen utan halt men la till en volt efter första bommen istället. Ni som följt med oss från början vet att volter i galopp inte varit Limas favorit. Här har väldigt många protester kommit . Antingen har hon börjar studsa , stanna eller bara slå som besatt med både huvud och bakben. Det gjorde hon inte över huvud taget den här gången. Hon var himla fin och följsam.

Den här övningen går ju som sagt att variera ganska mycket och för att göra det svårare så kan man ha upphöjda bommar eller hinder , men där är inte Lima riktigt än . Skynda långsamt är min melodi.

Avslutade sen med att hoppa studsen 5 gånger. Första två gångerna så rusade hon när hon såg att det var hinder. Jag lät henne göra det för hon måste lära sig att det inte fungerar. Det gjorde det ju inte heller så dom tre efterföljande gångerna så gick det väldigt bra.

Det var superkul att skutta lite igen och hon gjorde det så himla bra. Supernöjd med henne.

Jag ber om ursäkt för att filmen bitvis gör en sjösjuk men det är min lilla son som filmat så ni får ha överseende :)

Gillar

Kommentarer