En häst jag saknar

Jag har ganska många hästar som jag verkligen saknar men den som jag saknar mest av alla är ju såklart min fina lilla Jossa. Hon var min räddande ängel under så lång tid och i många svåra prövningar. Hon var den som jag i slutänden alltid lättade mitt hjärta hos och hon var den som fick mig att må lite bättre när allt var skit.

När min mamma dog så var det hon som fick mig att kliva ut ur huset och fortsätta leva. Nu tänker säkert många men din son då? Jo självklart var han den allra största anledningen till att rycka upp sig och gå vidare i livet men just där och då när allt hände så fick Oliver vara hos sin farmor och pappa av och till under några månader för jag klarade helt enkelt inte av att ta hand om mig själv knappt. Jag var ganska apatisk första veckan , varken åt eller sov och tiden som följde var väldigt jobbig med allt som behövde göras, så Jossan var faktiskt den som fick mig att bara kriga mig vidare .

Hon stog där tålmodigt med sitt fina huvud i min famn timme efter timme och bara lät mig gråta . Hon bar mig snällt på sin rygg över stock och sten när jag bara behövde få komma ut i skogen och tömma skallen. Hon fick mig att skratta igen och hon fick mig att glömma bort allt det vidriga som hade hänt.


Alltid när det varit jobbigt så har hon liksom funnits där och det är hos henne jag sökte tröst. Hon var min allra bästa vän som jag både skrattade och grät med, delade med och motgångar med. Vi kämpade tillsammans som ett team hon och jag. i 6 år fick jag ha den här fina lilla hjärtehästen , 6 underbara år . Oliver var liksom bara tre månader när Jossan klev in i vårat liv med buller och bång och jag red praktiskt taget in henne med honom på ryggen.


Hon fattas mig så fruktansvärt mycket och hon lämnade ett stort tomrum efter sig. Alla som hade med Jossan att göra tyckte om henne från första stund. Hon väckte uppmärksamhet vart vi än var och aldrig har jag hört ett enda ont ord om henne när vi varit å tävlat trots att hon var en kallblodstravare med ponnymått som tävlade mot storhästar.


Jag älskade den här lilla flickan av hela mitt hjärta och beslutet att hon skulle få somna in när jag fick veta hennes diagnos var givet. Min bästa vän skulle inte få lida mer än nödvändigt även fast medicinering och sprutning skulle kunna hållt henne vid liv i några år till . Men för henne var det inget liv att bara gå i en hage och tyna bort. Hon älskade att arbeta och hon älskade att vara i händelsernas centrum och för mig är det inte etiskt rätt att medicinera en häst för mitt egna egos skull. Hennes skelett förtvinade sakta men säkert och min veterinär var helt mållös när han såg röntgenbilderna. Under så lång tid bar hon mig utan att protestera, hon hoppade hinder lika hög som henne själv nästan och hon var alltid positiv till arbete trots att hon måste ha haft ont konstant. Hon visade det aldrig , hon var aldrig halt . Det var bara på slutet som jag märkte att det inte stod rätt till med henne . Hon började ju vägra på hinder, hoppade jämfota över eller skruvade sig och hon var arg på dom andra hästarna i hagen.

Så jag beslutade att kolla upp henne . Aldrig hade jag trott att det var så illa som det var. Inte ens på böjprov visade hon nånting till en början . Min tappra lilla häst med ett hjärta av guld. Eller den lilla hästen med det stora hjärtat som många sa om henne.

Jag glömmer aldrig vad killen som tog bort henne åt mig sa. Han klappade om henne länge och väl , drog en djup suck och sen sa han " ja det finns ju hästar och så finns det hästar. Det här är en häst som det är extra tungt att ta bort. En häst som man minns bara av ett första möte"Den här bilden är den allra sista som togs på henne och på oss, en timme senare fanns hon inte längre och jag trodde att hjärtat skulle explodera ännu en gång av smärta och sorg.

Min älskade lilla hjärtevän , hon är verkligen en häst jag saknar varje dag.


​Foto: Lina Holmbom

Gillar