Att shamea varandra

Något som gör mig helt vansinnig är folk som shamear andra, i synnerhet mammashameing. Tex häromdagen fick jag en förjävla klumpig kommentar här på bloggen som löd:

"Tycker du inte att det känns jäkligt fel att lämna ditt barn på förskola hela dagarna när du verkar sitta hemma själv och inte göra nånting? Förskolan är inte direkt en förvaring av barn bara för att folk ska kunna få lite egentid , den är till för oss som arbetar och inte kan vara hemma med våra barn för att vi måste tjäna pengar. Känns som att du glider runt på en räkmacka med två hästar, eget stall och nu en ny skrytig bil utan att göra ett skit, inte ens tar hand om ditt barn utan låter förskolan göra det. Jag skulle aldrig lämna bort mitt barn om det inte vore för att jag måste jobba, varje minut är helig . Tror du kommer ångra dig bittert när barnet är lite större och du har gått miste om en massa bara för att du är lat. "

Alltså på riktigt , kom igen?! Först tänkte jag inte besvara det här ens för det känns bara så löjligt men så tänkte jag att det kanske finns fler som tänker så här och bara tror att jag lämnar Wille på dagis för att jag är lat.

Alltså jag har brutit benet. Inte ett enkelt lite benbrott som läker av sig själv utan jag splittrade mitt skenben i fyra delar varav en Bendel slog av knäleden och två bendelar kilades fast under knäskålen . Till råga på allt hade jag en öppen fraktur som låg så illa att jag fick vänta två veckor på operation på grund av infektionsrisken.

Operationen tog flera timmar där dom först fick bryta isär dom bendelar som börjat växa ihop igen , lyfta upp och ut knäskålen för att plocka bort dom bendelar som fastnat där för att sen slutligen fixera ben och knäled med en platta och flera skruvar. Jag åkte sen på en infektion där 25 cm av det 50 cm långa operationssåret sprack upp och tog 4 veckor extra att läka.

Jag har haft mitt ben låst helt rakt i en ortos under 1 månads tid , därefter öppet till 30 grader i ytterligare en månad. Jag har varit strängt förbjuden att ens sätta ner foten i marken under den första månaden , därefter har jag bara fått stötta , inte stödja , mig på benet.

Jag har en rullstol och en specialanpassad toalettstol till hjälp eftersom jag är invalid. Jag är inte hemma för skoj skull eller för att jag är lite lat. Jag kan och jag får inte bära mitt barn , helst inte lyfta heller då risken för att man tappar balansen finns och att man då stödjer på benet , jag kan inte sitta på golvet , eller ens på en vanlig stol .

Jag vet inte hur ditt barn leker eller hur du leker med den men innan jag bröt benet så spenderade jag mycket tid på golvet, sittandes , krypandes och liggandes när jag lekte med Wille. Han vill även bli buren emellan varven , han bajsar dessutom flera gånger per dag, försök få ett barn som inte vill byta blöja in till skötbordet med hjälp av ..... ja just det vaddå? Du måste använda händerna till kryckorna och du måste använda det friska benet till att stå på och det brutna benet kan du inte använda alls. Att sitta med bajs i blöjan är inte så jävla fräscht en längre tid.

En ettåring förstår dessutom inte varför man helt plötsligt inte kan göra som innan . Du kan inte gå ut å gå med barnvagn , du kan knappt vara ute eftersom du inte hinner med det lilla barnet när den sätter iväg och vill inte barnet dit du vill så är man körd.

Så nej , jag har inte det minsta dåligt samvete över att William är på dagis på dagarna. Där får han leka med jämnåriga kompisar , han får röra sig fritt ute , han får sova i vagnen ute och han får mat och ny blöja. Saker som inte jag riktigt kan tillgodose just nu. Jag är alltså sjukskriven , man blir oftast det av en anledning inte för att det är skönt att vara hemma och lata sig.

Glider runt på en räkmacka var nog verkligen att ta i . Jag betalar så mycket jag bara kan här hemma och behövs det något extra till hästarna så får jag sälja grejer för att ha råd . Stallet har jag endast fått arbetet gratis, materialet betalar jag av . Ny skrytig bil kändes ju väldigt flådigt, om det hade varit en jävla Ferrari som stod här ute så kan jag förstå , men det är en Volvo xc70 som har åtta år på nacken så det är inte direkt en ny bil eller en lyxig skrytbil. Inte heller den har jag fått gratis så att glida på räkmacka var helt fel. Jag sköter allting här hemma i princip , barn , djur och hemmet. Vissa saker som att dammsuga tar mig lång tid och ett jäkla slit med ett ben för att bara nämna en simpel vardagsgrej som nu helt plötsligt är skitsvårt.

Jag kämpar varenda dag med att få vardagen att fungera här hemma , jag är helt själv 5 dagar i veckan ibland mer. Så kalla mig inte lat . Om jag vill kan jag ha Wille på dagis från 6.30 till 17.15 , det har jag rätt till men det vill jag såklart inte utan jag kämpar på fram till 9-10 innan jag lämnar honom och hämtar mellan 15-16 , dom timmarna är ovärderliga för mig att han får utlopp för sina behov som inte jag kan tillgodose lika bra just nu. Så jag kommer absolut inte ångra mig att han är där .

Det är just sånt här som får mig tokig. Varför i hela friden orkar man ens bry sig om vem som har sitt barn på dagis och inte. Eller vem som skaffar barnvakt för att träna/rida/festa eller gå till frissan . Alltså jag kan inte för mitt liv begripa varför man känner att man måste trycka upp i ansiktet på folk vilken dålig förälder hen är.

Folk som sitter å dissar föräldrar som köper overaller och skor på Ica maxi , barn som ärver av sina syskon .... listan kan göras lång. Varför pratar man ner föräldrar som försöker vara ekonomiska ? Vad är det som säger att ett barn i en overall för 1500 spänn är lyckligare än ett barn i en overall för 200:- ?

Vad är det som stör just dig att någon skaffar barnvakt för att kunna träna eller gå ostört på stan? Eller gå ut å käka med sin sambo utan barn?

Jag har jättejättesvårt att förstå hur man kan tycka att man är en sämre förälder på grund av det. Ingen är perfekt , alla gör vi fel och misstag men så länge man älskar sina barn och vill dom det bästa här i livet så spelar det väl ingen roll om man är ifrån dom lite då och då. Eller tycker ni att jag har fel?

Vill inte du vara ifrån dina barn en enda minut mer än vad du behöver så är ju det jättebra , men låt oss andra som behöver lite andrum eller som har skador/sjukdomar som gör att vi behöver hjälp med våra barn få ha det så utan att man ska få en nedsättande kommentar.

Nä fy sjutton för folk som shamear om sånt här, sluta upp med det och ta hand om din egna familj på ditt sätt så sköter jag min på mitt sätt.

Gillar