Aldrig har väl mobbing varit så aktuellt för mig som nu

Att slänga iväg en taskig kommentar eller skriva något elakt om någon är så jäkla fort gjort att många inte ens reflekterar över att dom är elaka och att det sårar den som det träffar. Jag tänker inte predika om hur elaka alla andra är i det här inlägget , absolut inte , för jag vet att även jag kan säga en kommentar som kan komma att såra. Ibland sitter man ju där på läktaren och tittar på en tävling eller träning och man undrar vad sjutton ryttaren håller på med. I mitt fall så är det folk som missbrukar spö,sporrar eller rycker i munnen som får sig en känga av mig. Med all rätt tycker jag och det står jag för . Är hästen oren eller att jag ser saker som rent ut sagt är skadligt så tvekar jag aldrig att säga till , det är min skyldighet anser jag. Det jag däremot tycker är fult det är folk som ser saker som dom anser är åt helvete fel men kan inte stå upp för det och säga det direkt till berörd person utan berättar till alla andra om händelsen istället. Då blir det för mig rent skitsnack och jag kan tycka att den personen som sett en häst bli illa behandlad utan att ingripa är medskyldig.

Nu är det här inte skitsnack eller elakheter i sig utan det är ju mer rent fakta det jag vill lyfta fram är den mobbing som sker både på nätet och i verkligheten. Man läser kommentarsfälten hos storbloggarna och jag tappar fanimig hakan ibland över hur fruktansvärt elaka en del människor är. Man ser att det enda syfte dessa har är att trycka ner och såra. Att komma med en konkret fråga eller konstruktiv kritik , det säger jag inget om såvida inte personen ifråga undanbett det , utan det är dom här riktigt fula påhoppen en del kommer med. Jag tycker det är förjävligt rent ut sagt.

Vad vinner man på att berätta för någon annan hur jävla illa personen ifråga rider , att hen förstör sin häst , har fel utrustning och bla bla bla? Personer som oftast har hjälp av proffesionella tränare, åker till veterinären bara för att checka av sin häst oftare än vad en del gör under flera år med sin häst , har dom bästa hovslagarna, equiterapeuterna och gud vet allt. Utprovad utrustning för mer pengar än vad en annan bara kan drömma om att lägga på sin häst och dessutom så rider dom väldigt trevligt . Garanterat bättre än många av dom som kommenterar. Det är här jag inte riktigt kan förstå vad man får ut av det.

Är det avundssjuka? Hat mot en person man inte känner ? Nä jag förstår inte. Konstruktiv kritik eller raka frågor absolut men sluta upp med dessa påhopp. Att skriva till någon att den inte kan rida eller rider sönder sin häst är inte konstruktiv kritik. Att skriva att någon är för fet för sin häst och att ryggen kommer gå av är inte heller konstruktiv kritik, det är bara elakt.

När någon som är mindre vetande ställer frågor ibland på nätet så kan det komma så fruktansvärt nedvärderande svar att jag skäms över att läsa . Varför inte bara berätta för personen som undrar och känna att man gjort en bra gärning istället för att först dumförklara människan och sen ändå inte ge svar på det personen undrade över. Jag gillar inte översittarfasoner där någon tror sig vara bättre än någon annan . Den kunskap man har tycker jag att man gott kan dela med sig utav utan att få andra att känna sig dum eller värdelös.


Klimatet idag är hårdare än någonsin känns det som . Jag vet så många som aldrig i livet skulle lägga upp en bild eller filmklipp när dom rider att jag blir mörkrädd. För visst sjutton ska man väl kunna göra det utan att det måste vara perfekt? Jag älskar dom bloggar där man får följa med på hela resan så att säga. Visst är det jätteroligt att se slutresultatet, den färdiga produkten , men jag tycker att det är allra roligast när man får se vägen dit. Där man får se lyckade som misslyckade pass. Bilder som inte är perfekta men som man själv kanske tycker är superfin . För med handen på hjärtat, hur många av oss är perfekta dygnet runt? Hur många av oss rider hästen i korrekt form vartenda steg den tar? Jag känner faktiskt inte en enda person som gör det och hittils så har jag inte sett någon elitryttare som gör det heller.

Man måste misslyckas för att lyckas, man måste lyfta fram sina svagheter och ta sig igenom dom. Träna , träna och åter träna.

Jag är glad att jag har såna toppenfina bloggläsare som bara peppar och kommenterar snälla saker . Det är ytterst sällan jag får någon negativ eller elak kommentar och när jag fått dom så har jag ändå försökt bemöta dom genom att förklara min syn på det hela och hur jag tänker.

Ingen är perfekt, definitivt inte dom som kommenterar nedvärderande om andras ridning. Hur ofta ser vi dessa elaka kommentarer med nån som har en blogg tex , eller ens ett riktigt namn? Ytterst sällan och det säger en hel del tycker jag. Kan man inte stå för det man säger eller skriver så kan man lika gärna knipa igen.


Foto: Melina Jäderblom

Det många inte tänker på när dom efterlämnar en elak kommentar är hur mycket det faktiskt kan såra den personen som mottar den. Självmordsstatestiken bland unga människor har aldrig varit så hög som den är nu och förklaringen kallas mobbing. Det är så jävla hemskt. Det är så fruktansvärt hur många som blir utsatta och som går å bär på det i tysthet. Som skäms över att dom blir mobbade. Varför ska man skämmas över att någon annan människa inte vet hur man ska bete sig?

Det här är ett ämne som berör mig extremt mycket just nu. Varför? Jo för att jag har en liten åttaårig son som inte längre vill leva på grund av att han blir mobbad och hotad varenda dag på skolan av en jämnårig klasskamrat. Vad fröknarna gör? Dom blundar och låtsas som om att dom inte hör eller ser det som pågår eftersom det är för jobbigt att ta tag i. Min sons skola är inte ensam om att reagera så här på mobbing , snarare tvärtom. Man lägger gärna skulden på den som blir utsatt , bara för att göra det hela ännu lite värre . Man pratar och försöker komma överens om att det är elakt att retas och säga fula saker men eftersom det aldrig blir en konsekvens av det så kommer mobbing att fortsätta och det kommer att pågå tills att den mobbade personen slutligen får nog.

Kan ni förstå hur långt ner i åldrarna vi börjar komma ? Min gosse är åtta år gammal och känner så här . Den som mobbar och trakasserar är oxå åtta år gammal och tar till så grova saker att det svartnar för ögonen på mig när jag tänker på det. Det är inte bara neråt i åldrarna mobbingen kryper utan den sprider sig mer och mer även bland vuxna. Mobbing har på nåt sätt blivit en del av mångas vardag. Det är på nåt vis så normaliserat idag att man knappt lyfter på ögonbrynen längre .

Nä rent åt helvete förjävligt är vad det är och jag hoppas att det ska få ett slut snart. Ingen ska behöva gå till skolan eller jobbet med en klump i magen , ingen ska behöva känna oro för att kolla kommentarerna på sin blogg eller instagram . Ingen ska behöva känna skräck för att träna offentligt på grund av staketryttare och deras kommentarer. Tänk om folk kunde lägga den energin som dom lägger på andra på sig själv istället, utveckla sin egna ridning och sin egna personlighet. Jäklar vad mycket bättre både dom och alla som blir utsatta skulle må.

Så tänk efter innan ni postar den där dryga kommentaren , tänk ett varv till innan ni kastar ur er en elak kommentar . Tänk om det var mot dig nån gjorde det. Jag är långtifrån perfekt men jag jobbar på att vara en bra medmänniska varje dag och jag försöker inspireras av andra istället för att känna mig nedtryckt. Jag försöker lämna minst tre positiva kommentarer varje dag till folk och än så länge så har jag aldrig skrivit en enda negativ kommentar till någon.

Var rädd om varandra, du vet aldrig när du behöver deras hjälp.

​Foto: Melina Jäderblom

Gillar