För cool för att uppskatta effekten

“Du kommer bli den där mamman med massa klyschiga väggcitat överallt i lägenheten” Med skratt i rösten instämmer jag helt klart. Det finns många som tycker de är så sjukt töntiga och överdrivna, och visst det gör jag också ibland. Men samtidigt finns det en skarp sanning i budskapet. Det får mig ofta att tänka på introduktionen i boken You are a Badass av Jen Sincero. En bok som jag köpte för lite mer än fyra år sedan och som jag lite då och då återgår till. En såndär bok som en öppnar när ens dagar inte varit de bästa eller när en känner att självkänslan svajar.

Men för mig har jag på något sätt lärt mig att uppskatta de töntiga vägg citaten. Under dåliga dagar kan jag sitta i timmar på pinterest och läsa citat om hur viktig jag är. Sitta och bläddra igenom olika påståenden som jag sedan övertalar mig själv är sanna, vilket det är. Det kan vara saker som “jag kan förlåta mig själv” eller “jag är fucking amazing!”. För jag förtjänar att höra hur grym jag är och jag ska kunna ge mig själv en komplimang utan att det ska vara något märkvärdigt. Va din egen coach.

I och med att jag faktiskt diggar alla dessa klyschor har jag nästan börjat störa mig på att det anses vara något töntigt. Jepp, dubbelmoral, refererar till det som klyschor och töntiga citat fast jag själv inte vill att någon gör det! Good job! Jag känner mer att det borde anses vara en självklarhet. Att ge sig själv kärleken och få fira ens små framgångar. Vafan peppa dig själv, för du äger.

Men jag tror samtidigt att “de klyschiga väggcitaten” även tillhör ett sammanhang som är lite för perfekt, ytligt och stelt. Väldigt omänskligt helt enkelt. För om jag skulle beskriva en person som skulle ha väggcitat i lägenheten skulle det vara en person som alltid har nystrukna skjortor, en lägenhet från ikea katalogen utan några personliga referenser som syns och utan ett dammkorn på hyllan högst upp. Det skapar en overklig bild kring hur verkligheten är, en omänsklig perfektion helt enkelt. Samma sak känner jag lite kring alla “life coach” kanaler på youtube. Första tre videorna kan jag tycka är motiverande och bra, men sen blir det bara omänskligt. För allt ser för perfekt ut hela tiden. Kan inte någon bara se ut som ett mess någon gång?

Vet inte riktigt vart jag vill komma, men do you och ge dig allt pepp som är möjlig för det förtjänar du.

Gillar

Kommentarer