Det är väldigt många som har frågat om min polen resa, hur Krakow är, om det är värt att besöka men också om Auschwitz och om jag verkligen var där. Och ja, jag var där. Och eftersom att det är förintelsedagen idag så tänkte jag berätta om detta. Vad vi fick se, hur jag reagerade, hur andra reagerade, hur jag kände mig efter resan. Observera att jag bara pratar för mig själv och vad jag känner, tycker och tänker. Och så som jag reagerade gjorde ingen annan från varken min eller den andra skolan.

Anledningen till att jag åkte dit var för att min skola och en till skola i Borås komun blev utnämnda till att åka dit med sina elever i årskurs 9. Så min klass, 9D och 9B fick åka första gången mellan 2:a och 4:e Oktober tillsammans med två klasser från den andra skolan och sedan fick klass 9A och 9C åka andra ronden i slutet av November, också tillsammans med två andra klasser från den andra skolan.

Dit resan

Den 2 Oktober var dagen vi skulle åka och jag fick gå upp 03.45 för att packa färdigt det sista jag behövde och för att göra iordning mig. Vi skulle samlas på skolan klockan 04.45 eftersom att bussen från skolan till flygplatsen gick klockan 05.00. Vi kom till Landvetter klockan 06.00 och vårt plan skulle lyfta 07.00 och det fanns inte så mycket mer att göra där än att vänta och snapa. När vi hade lyft från Landvetter så åkte vi inte direkt till Krakow utan 08.00 mellanlandade planet på Arlanda och då väntade ännu två timmars väntade.

Krakow

När vi tillslut kom fram till staden blev alla fascinerade och tyckte att det var en jättefin stad! Men Hostelet som vi bodde på var inte riktigt lika fint. Rummen var små och trånga, det var hål i lakanen, kladdat på golvet, inte tillräckligt med sängar, det fanns ingen toalett på rummet så man var tvungen att gå en bit för att komma dit och det fanns inget lås på dörren till toan och toaletstolen satt inte fast i golvet. Det var även hål i taket så när det regna så regna det in. Det fanns inte heller någon hiss så man var tvungen att bära sina väskor upp och ner för fem trappor. Men det gjorde oss knappt någonting för det ända vi gjorde på rummet var att sova.

Men det första vi gjorde när vi kom fram var att äta och maten var inte heller någon höjdare. Men staden var! Klockan tre var det dags för stadsvandring....

Stadsvandringen

Stadsvandringen var i tre timmar och vi gick runt hela i hela stan! Runt torget upp i kyrkor in i fort, överallt. Men det var verkligen en så fin och häftig stad och jag vill verkligen åka tillbaks dit, men denna gången för att uppleva staden lite mer och shoppa och så istället för att få massa fakta om den.

Vi fick exempelvis veta att det finns ett underjordiskt museum vid torget och att det kommer en man upp i kyrkan som blåser i ett varningshorn en gång i timmen för att hedra en annan som gjorde det innan som fick en pil i halsen.

Schindlers fabrik

Den 3 Oktober

Innan vi åkte till Auschwitz så åkte vi till Schindlers fabrik för att vi skulle "förbereda" oss på vad vi skulle få se sen. Vi var där i cirka tre timmar och inuti fabriken fick vi mest veta fakta om vem Oskar Schindler var och vad han gjorde.

Vi fick se gamla bilder från Auschwitz men också hur fabriken såg ut och vad dom gjorde där, det fanns även ett rum man kunde gå in i som skulle föreställa ett ghetto hem, men det var mest fakta om Nazismen där och vad som hade hänt med Polen under kriget.

Auschwitz I

Efter att vi hade vart i Schindlers fabrik så åkte vi buss i cirka en timme för att komma till Auschwitz I där vi var i 1,5timme.

Redan i fabriken kände jag att jag ville gå tillbaka till Hostelet och att jag inte ville fortsätta resan, men jag utmanade ödet och åkte med ändå. Väl där fanns deg inte så mycket att säga om det utom att det var hemskt. Det var hemskt att vara där och det var hemskt att se allt. Man hade en känsla som man inte kan beskriva, och allt man kände var otrygghet och rädsla.

Men när vi var i Auschwitz så fick vi gå in i olika baraker, baraker där vi fick se allt. Hår, kläder, väskor, glasögon, borstar, skor, bilder, allt. Efter varje barak vi gick in i blev det bara värre och värre. Vi fick gå in i gaskamrarna och se ugnarna. Sedan fick vi gå under jorden och se tortyrkammarna och fängelsehålor och det räckte inte med att se det i samma barak utan sen när vi kom ut där ifrån så möttes vi av en dödsvägg där judarna hade fått ställa sig och titta mot väggen och sedan blev don skjutna.

Auschwitz II, Birkenau

Efter att vi hade vart på Auschwitz I så tog vi bussen till Auschwitz II Birkenau som låg cirka en halvtimme bort med bussen. Och här var vi bara i en timme.

I Auschwitz II gick vi inte in i så många baraker, dom flesta var stängda men dom vi gick in i så fick vi se sängarna och toaletterna. Men det absolut första vi fick se var ingången och hur människorna fraktades dit, sedan så gick vi till ett minnesmonument med 21 olika stenar på 21 olika språk, alla från länder som det fanns mest fångar av. Vi stod också vid gaskammrarna som tyskarna hade bombat för att dölja bevisen.

Hemresan

Den 4 Oktober var det dags för oss att åka hem. Bussen från hostelet till flygplatsen åkte klockan 10.00 och jag vaknade 09.30 av att våran rektor kommen in i rummet och ska kolla till oss och se att alla är klara. Jag han inte äta nån frukost eftsom att jag var tvungen att göra iordning mig och allt annat, så jag fick äta när vi hade landat på Arlanda runt klockan 14 då lärarna hade fixat lunch åt oss på max. Och sen så fick vi vänta i där i tre timmar igen. Klockan 18 så hade vi landat på Landvetter igen och det tog cirka en halv timme att komma ut där ifrån. Och sen åkte inte bussen direkt utan den åkte vid 19, så vi kom fram till skolan igen klockan 20.

Något som jag uppskattar väldigt mycket med den resan var att man kom mycket närmare varandra, både elever och lärare. Lärarna var inte som dom brukade vara och man såg dom på ett annat sätt, vi kunde driva med varandra och prata om andra saker än bara skola, vilket var väldigt skönt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag började jag skolan igen efter ett härligt jullov då jag bara umgåtts med min familj, mina vänner och bara tagit det lugnt. Men nu så har skolan kickat igång igen och jag har precis börjat min sista termin på mitt sista år i grundskolan, vilket känns väldigt sjukt. Och på tal om det så är idag den första dagen vi får börja söka till gymnasiet, vilket bara känns ännu mer sjukt, att jag efter sommaren ska gå till en helt annan skola med helt andra människor och göra helt andra saker.

Men dagen har iallafall varit bra men samtidigt ganska tråkig. Vi gick igenom schemat och pluggade inför ett religionsprov som vi ska ha i nästa vecka och det var inprincip det ända annorlunda vi gjorde, annars var allt som vanligt.

XO, FMR

Likes

Comments

Idag var jag hos frisören på Salong ProForma i Borås för att jag skulle fixa mitt hår. Jag har sedan tidigare haft det ljusare i längderna och topparna men jag ville ha det ännu kallare än vad det redan var så vi fick först ljusa upp det och sedan sätta en kall nyansering.

Jag hade tyvärr ingen före bild men detta är iallafall resultatet och jag är supernöjd!

XO, FMR

Likes

Comments

Idag är det 1 Januari 2018 och det är nu allt New year New me börjar.

2017 är över och för mig har vart ett sjukt år och jag har gjort så mycket och jag är tacksam för varje ögonblick. Jag var i Polen för första gången och jag besökte Auschwitz, med blandade känslor. Jag har pluggat så jag har blivit tokig men jag har även rest till Serbien och Slovenien. Mitt nyår var för bra! Jag firade det bara med en kompis men det var ändå det bästa nyåret och vi hade förvånansvärt kul även fast vi bara var två.

Men nu är det 2018 och vi får se vad detta året har att erbjuda. Får är bland annat året jag ska söka in till gymnasiet, och mer om det säger jag inte hahah.

Serbien

Slovenien

Polen

Nyårsafton

XO, FMR

Likes

Comments

Contains affiliate links

Idag så var jag ute på stan och shoppade lite. Först gick jag till Åhlens för att köpa en parfym jag som jag velat ha sedan sommaren men aldrig köpt eftersom att jag tyckte den var dyr och jag har aldrig riktigt haft pengar till den, men nu så tänkte jag att om jag inte får den i julklapp så köper jag den under mellandagarna, så det gjorde jag idag och det var så värt tycker jag nu i efterhand och medan när jag stod i kassan och skulle betala den så hade jag typ lite ångest eftersom att den ändå kostade nästan 600kr och jag visste inte riktigt ifall jag gillade den.

Efter det så gick jag in på BikBok och köpte två stycken plagg helt spontant, den ena är en grå stickad kofta för 149kr som egentligen kostar 299kr. Sedan köpte jag även en till tröja som också är stickad med vitt och svart för 200kr och den kostade egentligen 399kr.

Jag är nöjd med allt jag köpte och tycker om det jättemycket!

​XO, FMR

Likes

Comments