Veganskt och Cruelty-free, vad är skillnaden och vad innebär det?

Speciellt inom kosmetik vet jag att många kan blanda ihop märkningarna Vegan och Cruelty-free. Om en produkt är cruelty-free vilket betyder att det inte testas på djur borde det inte vara veganskt då också?

Nej, När vi pratar om cruelty free produkter så innebär det att genom kreationen av produkten så har varken råvarorna eller den färdiga produkten testats på djur.

Vad innebär djurtester?

När produkter skapas så har djur tidigare använts för att se symtom av olika substanser som kan komma o användas i kosmetik, medicin och vanliga hudvårdsprodukter. Djur har fungerat som en barriär mellan människan och farliga kemikalier. Det finns många etiska och biologiska problem med det som har bidragit till att flera bolag väljer att använda andra alternativ för att testa säkerheten av sina produkter.

Första och vanligaste anledningen till att använda Cruelty-free produkter är etiken, det känns fel att sätta ett djur som inte har några val i en situation där dem blir injicerade och insmorda med medel som ger obekväma och smärtsamma resultat.

Sen har vi det biologiska, när djurtester utförs så kan resultaten missleda och utge konsekvenser på grund av den biologiska skillnaderna mellan djuren som utsätts för testerna och människan är så stora. Det finns alternativ till djurtester som ger mer relevanta resultat och som kosta mindre.

Det var inte förens 2004 som djurtester förbjöds på färdiga produkter inom Europeiska Unionen. Mars 2013 så började kosmetikatestförbudet gäller fullt ut vilket innebär att inga djurtester får ske på ingredienser eller färdiga produkter. Men det finns undantag för en produkt som ska säljas i ett land med lag på att djurtester måste ske på en produkt innan den ska säljas. Kina är ett land som ofta kommer upp i konversationer kring kosmetik och djurtester. Kina har tidigare haft en lag där alla produkter måste djurtestas men det har ändrats. Lagen lyder att alla produkter som importeras till landet måste djurtestas innan dem kan säljas men produkter som skapas inne i landet kan undgå detta samt är huvudstaden Hong Kong ett undantag. I Hong Kong så har dem en egen lagstiftning där Cruelty-free märken kan importeras utan att testas. Märken som importeras till kina är därför inte Cruelty-free.

Produkter och märken som är certifierat Cruelty-free bär en symbol av en kanin som kallas the leaping bunny.

Veganska produkter

Som jag nämnde tidigare så kan en produkt vara cruelty-free utan att vara vegansk vilket betyder att produkten kan innehålla ingredienser Till exempel Bivax, Karmin(Rött färgämne från löss) och Amnionvätska(fostervatten). Även fast ingredienserna är uttagna från djur så har inga tester utförts på ingredienserna i sig vilket gör att ett märke som lagligt och certifierat Cruelty-free kan innehålla animaliska produkter. En produkt kan också vara vegansk fast den testas på djur ifall den inte innehåller några ingredienser från djur men produkten importeras och säljs i ett land som enligt lag testar kosmetika på djur så är den inte cruelty-free.

Veganska produkter brukar ha en symbol av ett V i olika former med texten vegan.

Min åsikt: Jag väljer själv att endast införskaffa kosmetiska produkter som är Veganska och Cruelty-free på grund av etiska samt att det känns frächare. Jag föredrar att känna mig snygg med gott samvete.

Länkar:

Animaliska Ingredienser [LÄNK] (sv)

Kosmetikatester på djur [LÄNK] (sv)

#vegan #veganskt #crueltyfree #kosmetik #djurensrätt

Likes

Comments

Write a comment...
IP: 82.99.3.229