Perfekta söndagsgrytan

Vad är mysigare söndagsmiddag än en härlig köttgryta som fått stå på spisen och puttra under eftermiddagen? Det här receptet kommer från bloggen matro, men jag har även kommenterat med de modifieringar vi gjorde.

Ingredienser;

1 kg grytbitar av älg
1 gul lök
2 stora morötter
1 palsternacka
400 ml kokosmjölk
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond (vi bytte ut mot 1 dl benbuljong istället)
1 bit riven ingefära
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Timjan, rosmarin, cayennepeppar

Fräs köttbitarna på hög värme så dom får färg. Lägg ner i en gryta, fyll på med kokosmjölk och låt koka upp.
Skala och klyfta löken. Stek löken och lägg sedan i grytan. Tillsätt tomatpuré, kalvfond (alt. benbuljong), vitlök, ingefära och alla kryddor.

Nu ska grytan helst stå och koka i några timmar så köttet blir riktigt mört. Men så god framförhållning hade inte vi. Därför tog vi en lite finare stekbit. Skar i ganska små bitar och lät det koka i ca en timme.

Skala och dela morötterna och palsternackan. Lägg i grytan och låt koka ytterligare 20-30 minuter tills grönsakerna blivit lite mjuka. (Här slängde vi även med grönsakerna vi sparat från senaste kokningen av benbuljong.)

Vi serverade grytan med blomkålsris!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229