Mexikansk fredag home made och paleo

Bara en vecka har gått sedan vi lämnade solen och värmen och vi har redan hunnit börja prata och fundera var och när vi ska resa igen. För att bota komma-hem-dippen och återvända till Mexiko igen för en kväll gjorde vi nachotallrik. Allt lagat från grunden utan några konstigheter! Baka egna tortillachips var ju inte alls svårt. Vi testade paleovarianten med mandelmjöl.

Nachos

Recept från Under vårt tak

5 dl mandelmjöl
2 äggvitor
1 tsk havssalt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mandelmjöl med äggvitor och kryddor. Vispa ihop allt med elvisp. Blanda ihop det sista med händerna och forma degen till en boll. Dela degen i två bitar.
Kavla ut varje deghalva mellan två bakplåtspapper. Den ska kavlas riktigt tunn. Dra bort det översta pappret och skär ut mönstret på tortillachipsen så det går att dela dem när de är färdiggräddade. Vi skar vertikal linjer med jämna mellanrum och sen diagonala linjer från båda sidor så det blir massa små trekanter på plåten. Tips är att använda pizzaskärare.

Grädda chipsen i övre delen sv ugnen ca 10-15 minuter. Bryt isär och låt svallna på ett galler.

Mexikansk guacamole

På en restaurang kom kocken ut med ett litet bord och gjorde vår guacamole vid vårt bord så vi fick se hur det gick till.

2 mogna avokado
1/2 lime
Salt och peppar

Dela avokadon och gräv ur och mosa innehållet med en sked och gaffel. Blanda med salt, peppar och pressad lime.

En del restauranger hade också tomat och/eller lök i sin guacamole. Eller så toppades den med den mexikanska tomatsalsan Pico de Gallo. Vi valde att göra tomatröran för sig ikväll.

Pico de gallo

3 tomater
1 schalottenlök
1 bit chilipeppar
1 liten kruka färsk koriander
1/2 lime
Salt och peppar

Gröp ur tomaternas kärnor och finhacka den tomaternas yttre del, schalottenlök och chilipeppar. Grovhacka korianderblad. Blanda ihop allt och pressa över lime. Smaka av med salt och peppar.


Vi stekte älgkött i strimlor (inte så mexikanskt men det är vad vår frys är fylld med :) ) och åt med nachos och röror!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229