Lussebullar utan gluten och mjölk

Lussebullar är ett måste att baka inför julen varje år. Och det här var faktiskt det bästa alternativet på lussebullar utan vetemjöl som vi testat hittills! Det kommer från Hälsa som livsstil och är paleo.

Vi gjorde dubbel sats än vad som anges nedan då vi ska bjuda på lite adventsfika här hemma hos idag.

Ingredienser 10-12 st;

4 ägg
1,5-2 msk honung
2 msk lönnsirap
1 g saffran
1 dl kokosmjölk
0,5 dl kokosolja utan smak
2 tsk bakpulver
1 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk fiberhusk
1 st äggula

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, honung och lönnsirap i en bunke med elvisp i ca 5 minuter. Tillsätt saffran, kokosmjölk och smält kokosolja. Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i skålen med ägg. Låt degen stå och dra i ca 10 minuter.

Sedan är det dags att forma lussekatterna. Antingen delar du degen i 10-12 bitar, fuktar händerna och börjar forma lussekatter. Eller gör en specialare som vi gjorde.

Jag läste i en blogg för något år sedan ett tips om att göra lussekatter enligt samma princip som kanelbullar. En utkavlad deg som rullas ihop!
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en stor rektangel. Här kan man om man vill lyxa till det lite extra smeta på tex vaniljsmör eller som vi gjorde och rev lite mandelmassa över (här är ett recept på paleomandelmassa ). Tänk på att bara sätta fyllningen på halva degen först.

Rulla ihop halva degen tills rullen når mitten. Använd bakplåtspappret som hjälp. Vänd sedan på degrektangeln så du får andra sidan uppåt. Ett till bakplåtspapper är till bra hjälp här också. Smeta på ev fyllning även på denna sida och rulla denna del också mot mitten så den färdiga rullen bildar en lång liggande åtta sett från sidan.

Ta sedan en vass kniv och skär 2-3 centimeter tjocka skivor från rullen. Lägg åttorna liggande på plåten och puffa till så det blir snygga lussebullsformer. Pensla över med äggula och tryck ner russin.

Grädda i ugnen ca 13-15 minuter beroende på hur stora lussekatterna är.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229