Lästips Food Pharmacy

Bloggen Food pharmacy har jag följt länge, och när boken släpptes i somras beställde jag även den.
Nu i veckan fick jag för första gången sitta ner en stund medan Maja sov middag. Inte starta jobbdatorn, inte städa (okej det gjorde jag lite snabbt först) inte ringa eller skicka mail för att kolla upp något viktigt inför flytt eller resa. Då kom jag på att jag hade den nya olästa boken liggande i ett skåp!

Den var så enkel, rolig och underhållande. På ett bra sätt förklarar den hur det fungerar med våra tarmar och immunsystem (som till 70-80% sitter i tarmarna). Att en baguett höjer blodsockret mer än rena sockerbitar eller snickers. Bröd, pasta och pizza benämns som "sockerliknande mat". Sådan mat bryts ner redan uppe i tunntarmen och ger oss en rejäl blodsockerkick. Vi blir snabbt hungriga och vill äta igen igen när blodsockret sjunker men det viktigaste; våra goda tarmbakterier som bor nere i tjocktarmen blir utan mat för att kunna växa och leva vidare.

När dom goda bakterierna blir för få och dom onda bakterierna tar över kan dom ta sig ut i kroppen och attackera på vår kroppsegna vävnad. Vi får kroniska inflammationer, alltså autoimmuna sjukdomar som tex reumatism, diabetes typ 2, adhd, ms eller alopecia som jag har. Det fina med dessa sjukdomar är att vi faktiskt har möjligheten att påverka dom med maten vi äter, vi är inte bara körda av våra gener.

När vi väljer mat kan vi helt enkelt tänka; vill jag mata mina onda bakterier eller goda bakterier!

Mat för dom goda bakterierna är bland annat råa grönsaker och gröna blad. Inspirerad av boken gick jag direkt och köpte grönkål och avokado till supersmoothien som boken har recept på.

Vi vuxna tyckte smaken var lite ovan hehe, medan 1,5-åringen gapade som en fågelunge och ville bli matad med sked efter sked.

Äntligen har jag mer stöd för att fortsätta stå på mig att vårt barn inte får någon mat med socker eller vitt mjöl, hon är ju så liten ännu att vi ännu kan styra detta fullt ut.

Boken förklarar också enkelt och lättförståeligt om olika fetter och mejerier/mjölkpulver (spoiler ge inte smörgåsrån, välling eller pulvergröt till barnen). Men den ger också hopp, utan pekpinnar. Även om vi inte alltid ätit och levt helt perfekt finns det alltid chans att ändra våra vanor, och att göra något litet är bättre än inget alls!

Vi har redan planerat veckans mat efter 100% Food Pharmacy. Jag rekommenderar verkligen denna bok!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229