Egen leverpastej utan konstigheter

Ända sedan jag såg ett recept på egen leverpastej på bloggen Mat utan allergener har jag varit så sugen på att testa göra det själv! Järnrik mat till vår bebis utan spannmål, mejerier, socker eller konstiga e-ämnen. Det var inte alls svårt och överraskande gott. Men ha inte förväntningar att det ska smaka eller kännas precis som en köpt pastej. :)
Ansjovis kan användas i den som smaksättning också, men jag hittade ingen utan socker så det fick vara.

Ingredienser, för ett rejält jäkla lass;

1 gul lök
500 gram lever
500 gram fet fläskfärs
3 ägg
2 tsk salt (eller inte om det är till bebis, jag tog 0,5 tsk havssalt)
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
4 tsk mejram

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta löken. Finhacka den i en matberedare. Skär levern i mindre bitar och mixa till en fin puré ihop med löken i matberedaren. Tillsätt färs, ägg och kryddor.
Jag hade missat att köpa hem mejram men hittade på internet att basilika och timjan är likvärdiga smaker. Så i min smet blev det 2 tsk basilika och 2 tsk timjan.

Häll upp smeten i aluminiumformar och täck med aluminiumfolie. Pastejerna ska sedan gräddas i vattenbad i ugnen. Ställ formarna i en långpanna och fyll på med kokande vatten ungefär upp till hälften av formarna. Grädda i 1 timme i mitten av ugnen. Ta sedan bort folien och grädda i 5-15 minuter till så pastejen får fin färg på toppen.

Jag skar upp mina pastejer i mindre bitar i lådan. Tre lådor fick sen frysas in och en står i kylen. Utmärkt plockmat att skära upp i bitar till bebis!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229