Bakgrund

Det var i mitten av februari jag bestämde mig att prova utesluta gluten från kosten. Att vara gravid sägs kunna lugna autoimmuna sjukdomar men mitt hår ville aldrig sluta lossna. För bebisens skull ville jag inte hålla på med några krämer eller medel. Och det finns inte ens något botemedel med dokumenterad effekt mot alopecia.

Så när jag läste om att gluten kan ha ett samband även med andra autoimmuna sjukdomar (glutenintolerans är också en autoimmun sjukdom och inte en allergi som kanske är lätt att tro), kändes det som att det inte fanns något att förlora på att prova. Jag bestämde mig för ett halvår med glutenfritt

I början fastnade jag i fällan att handla i den glutenfria hyllan. Typisk svensk "husmanskost" med bröd, pasta och flingor byttes ut mot dom glutenfria produkterna. Men i somras ändrades mitt tankesätt.

På dom långa barnvagnspromenaderna brukar jag ha någon pod i lurarna, men nu lyssnade jag på boken Matrevolutionen av läkaren Andreas Eenfeldt. Vilken mat våra kroppar är gjorda för att äta, industrins krafter, sockerfällorna och kroppens påverkan av stärkelse och tillsatser. Så efter semestern tog jag nya tag och rensade bland produkterna. Ren naturlig mat är ju det jag vill äta! Jag har faktiskt lite dåligt samvete över alla konstiga tillsatser och ämnen jag fick i mig från alla glutenfria mackor jag åt.

När jag läste mer om mat och ämnen anser vissa att även mjölkprodukter kan påverka kroppen inflammatoriskt så jag försökte då även dra ner på dom efter sommaren.

Lagom när mitt första halvår gått så var jag beredd att ge upp. Jag hann ha en helg med fredagsmiddag på burger king, frozen yoghurt toppad med lösviktsgodis, hotellfrukostbuffé, kinamat och falafelmiddag (fy fa-an vad dåligt jag mådde sen). Orka hålla på och krångla med specialkost när det ändå inte ville hjälpa! Lite ludd och stubb här och där var det väl, men ändå stora tussar i hårborsten varenda dag. Två halva ögonbryn och en tuppkam av hår var allt som fanns kvar på skallen.

Bara några dagar hann gå efter den stora frossarhelgen innan jag ramlade över ett intressant blogginlägg. Det var en kostrådgivare som firade ett år som symptomfri från sin reumatism (också en autoimmun sjukdom) och därför lottade ut ett tre månaders specialanpassat kostprogram till någon annan som behövde hjälp med sin kropp. Spontan som jag är skrev jag omedelbart ihop ett litet mail medan jag låg och ammade bebisen (ajabaja för mammor som trycker på telefonen då!).

Redan morgonen efter plingade det till i mailboxen. Jag vann inte tävlingen. Men, mitt mail hade varit så berörande att vi skulle få en rådgivning ändå!

Så det är därför vi nu äter som vi gör! Kanske kommer det kunna hjälpa immunförsvaret att tagga ner, men om inte så har vi inte förlorat något på att äta ren, naturlig och tillsatsfri mat (fast oj vad härligt det skulle vara att trycka en svinstor påse lösviktsgodis).
För att hålla ordning på allt vi lagar kom jag en dag på att jag lika gärna kunde dokumentera det i en blogg. Det blev feelgoodfood.se

Välkommen!

Med min bebis, löshår och ditmålade ögonbryn.

Gillar

Kommentarer

feelgoodfood
feelgoodfood,
Åh vad skönt med en till som ammar för samma ålder. Känns ibland som jag är så ensam som ammar "ännu". ☺️ Jag har funderat på att beställa den boken men har inte gjort det ännu. Jag råkade ge henne mat med korngryn en gång som jag sen kom på nog är gluten, annars har vi inte gett henne gluten alls. Vad jag läst så verkar det enligt de senaste studierna (TEDDY) inte spela så stor roll om man introducerar tidigt så varför ge något som orsakar läckande tarm och kan få immunförsvaret att flippa tänker jag. Hur gör ni?nouw.com/feelgoodfood
Sofie
Sofie,
Hoppas på att få amma ett tag till 😊 Låna den på biblioteket så kan du se om det är något för er. Jag lånar massor med böcker, speciellt kokböcker. Jag hade tänkt vänta länge med gluten men det har blivit lite paltbröd men inget annat. Han har två tjejkompisar födda en vecka efter som får massa gluten och sött. Att få saft i denna ålder känns så fel tycker jag men det är deras val. Man får hoppas att ens egna barn inte påverkas alltför mycket sen. Föresten din blodpudding måste jag testa snart!
feelgoodfood
feelgoodfood,
Smart att låna!!!! Jag har konstant bibbloböcker hemma men har inte tänkt på att låna kokböcker! Plöjer igenom utbudet om anknytning, kommunikation och nära föräldraskap hittills 😁 tex <3 Petra Krantz Lindgren! Nej jag känner också att andra får göra som dom vill, för mig är det jätteviktigt med vad vi ger vår bebis och det är mitt stora intresse att läsa allt jag kommer över om kostfakta mm. Men jag räknar inte med att alla orkar nörda ner sig i sånt. 😌 Att bli mamma har gjort mig mer öppen och tolerant för jag förstår ju att alla vill sina barn deras bästa, sen gör alla det på olika sätt. Och just för mig har maten blivit en viktig grej! 😊 nouw.com/feelgoodfood
Sofie
Sofie,
Kan säga att biblioteket här har allt! De var riktigt snabba på Smakäventyret och lchf 2.0 men många står i kö. Det är roligt att hitta någon som tänker så likt en själv 😊. Föresten nillaskitchen har goda pepparkakor om du vill göra glutenfritt och mejerifritt. Instressant med anknytning! Vi samsover för sonen sover inte bra själv. Vill inte att han ska behöva gråta utan vill att han ska vara trygg. Kan erkänna att jag längtar lite efter att få sova själv även om det är mysigt men lite jobbigt ibland.
feelgoodfood
feelgoodfood,
Så här det nog med bibblo här också, bara jag som inte tänkt på möjligheterna ännu. 😊 Verkligen roligt att hitta någon att bolla tankar med!!! Nillas kitchen har jag spanat en del på. Funderade annars på att göra om dom chocolate chip cookies vi brukar baka med lite pepparkakskrydda istället för mörk choklad... Och någon variant på lussebullar måste snart testas. Lutar mot ett recept från Hälsa som livsstil. Så mycket att göra men inte så lätt att hinna allt alltid 😅 Vår bebis sover blandat i sin säng tätt intill min eller i vår säng. Nära föräldraskap, ec/babypottning, blw, handla ekologiskt och plastbanta osv. Ibland vore det kanske skönt att inte behöva tänka på allt hela tiden och vara så jäkla överengagerad ☺️😁 En blå blend (finns det kvar?) under köksfläkten och pulver blandat med vatten som blir gröt till barnet 😂nouw.com/feelgoodfood
Sofie
Sofie,
Chocolat chip cookies är ju jättegott! Jag funderar på att baka en mjuk saffranskaka/muffins. Går inte göra lussekatter paleo tycker jag. Det är bäst för barnet att vara överengagerad iaf 😊. Vi körrosfritt stål, silocon och gjutjärn. Vi har köpt en kastrull/stekpanna/gryta i gjutjärn som jag lagar sonens mat i. Jättebra! Hittade den på cervera. Alltid bra att få järn från grytan. Speciellt när man inte köper färdiga produkter som är berikade.
feelgoodfood
feelgoodfood,
Lussekatterna vi gjorde i helgen blev överraskande goda! Absolut värda att baka, sen får man förstås lägga undan förväntningarna om hur det "brukar" smaka, men dessa blev inte alls som torra tråkiga barkbåtar 😁 Dom fick även bra betyg av våra gäster. Jag tar gärna ditt muffinsrecept också om det blir lyckat! 😊 Åh är er gryta i lite mindre storlek? Vi har både gryta och stekpannor i gjutjärn men tycker dom är lite stora för att koka några portioner bebismat i, så har pratat om att försöka hitta någon lite mindre till henne! nouw.com/feelgoodfood
Sofie
Sofie,
Låter spännande med bullarna! Funderar om Annika Sjöö kan ha något recept. Ska utforska lite och säger till om jag hottar något bra!
Ja den är mindre! Här är en länk https://www.cervera.se/produkt/mini-grytstapel-3-delar
Vi hade en check så fick 20% rabatt på den.
Hade du testat bananpannakor till din lilla plutt? Hur stora bitar i så fall?
feelgoodfood
feelgoodfood,
Åh vilken fin gryta!!! Nillas kitchen har ett recept på saffransmuffins som jag spanat på och sparat i pinterest 😊 Har inte gjort banankakor till bebis än men massa andra olika sorter av omeletter/äggmuffins, brukar skära bitarna avlånga och smala som mitt finger så hon får äta själv (som blw) eller mata med sked om vi är iväg!nouw.com/feelgoodfood
Sofie
Sofie,
Jag gillar att du fotar lillans mat så man ser hur man ska göra 😊. Ett tips på god frukost! http://www.fyscoachen.se/?p=4980 Vi brukar ha mandelsmör eller salami som pålägg.
feelgoodfood
feelgoodfood,
Tack, har inget facit på vad som är "rätt" utan testar och experimenterar bara, dokumenterar för att minnas för min egen skull också ☺️ Åh tack för tipset, såg supersmarrigt ut! Har sparat i min paleomapp på pinterest nu 😁👍nouw.com/feelgoodfood
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229