Älgskav mejerifritt

En riktigt norrländsk rätt. Lite samisk touch blev det också då vi gjorde den på souvasrökt älgkött. Men det går förstås bra med vilket viltkött som helst skuren i tunna flarn. För att göra den helt mjölkfri testade vi att reda kokosmjölk med en mosad halv kokad zucchini som redning för att ge grytan lite tjockare konsistens. Det blev riktigt bra!

En rejäl gryta för minst fyra.

Ingredienser;

Ca 800 g valfritt (vilt)kött i skavbitar
1 gul lök
200 g skogschampinjoner
1-2 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
200 ml kokosmjölk
Salt och svartpeppar

Om inte köttet är färdigskuret så skär det när det är halvfruset så är det lättare att göra tunna flarn. Finhacka löken och stek den mjuk. Om det är mycket kött så stek i omgångar och blanda sedan ihop med löken. Dela champinjonerna och låt steka mef i grytan. Pressa över vitlök.
Koka en halv skalad zucchini i vatten. Häll bort vattnet och mixa den till ett mos. Blanda ihop med kokosmjölken och häll ner i köttgrytan.
Låt allt koka ihop och smaka av med salt och svartpeppar och ev övriga kryddor.

Vi serverade med blomkåls- och broccolimos. Koka grönsakerna och mixa med en stavmixer och en klick smör (eller mjölkfritt alternativ). Smaka av med salt, vitpeppar och valfria kryddor.

En klick lingonsylt är förstås gott till!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229