första steg mot att må bättre

Hej hopp!

När nu livet vänt sig uppochner, vad gör man då? Var ska man börja? Det svåra, enligt mig, är att faktiskt ta tag i att må bättre. Att ta första steget. Det är så lätt att låta sig själv sjunka djupare ner i sin ledsamhet eller krypa längre in i sitt hål, och stanna där. Det är jag riktigt bra på. För det är läskigt att öppna upp sig.Det tar emot. Det gäller att ta ett steg i taget, i sin egen takt. Om man är som mig, alltså riktigt j*vla envis, då går det i sakta mak. Men, då får det väl vara så. Det finns inget som säger att det måste ske på ett visst sätt.

Så, här kommer mina tips mot att börja sin resa mot att må bättre. Det är ju nödvändigtvis inte så att alla dessa punkter bör genomföras men i stort sätt är de vad som krävs.

Berätta för någon hur du mår. En familjemedlem, vän, partner, och/eller...

Boka tid hos en kurator/dylikt. Även om du berättat för någon av ovanstående så kan det vara skönt att få professionell hjälp. Det är dock olika från person till person, för min egen del har jag haft svårt att släppa in en främling.

Se det allvarliga i situationen. Det är så lätt att skjuta undan känslor eller att inte prioritera sitt mående för att man tänker att det kommer gå över, men det kan också bara göra det värre. Det är viktigt att ta sitt dåliga mående på allvar.

Försök gå direkt till källan. Om du vet vad/vem som (bland annat) har orsakat att du mår som du gör, reflektera över om det är något/någon du bör distansera dig ifrån.

Utöver dessa punkter är allt väldigt personligt. Framöver kommer jag skriva om min egen resa, vad jag har gjort för att må bättre, men hur jag gör är inte hur andra kanske gör. Som sagt, det är personligt. Så inget jag skriver är generaliserat till allas psykiska ohälsa, men jag hoppas att det jag delar med mig av kan ge trygghet till andra som någon gång gått igenom något liknande. För i slutändan har vi alla samma mål; att må bättre.


Gillar

Kommentarer