Alla snedsteg är inte misslyckanden

ett inlägg om idén att inte lyckas är att misslyckas, och hur man kan undvika det tankesättet

I ett tidigare inlägg, om mina tankar inför 2021 (läs inlägget HÄR) nämnde jag att jag ville bli bättre på att inte klandra mig själv eller se snedsteg som misslyckanden. Jag tänkte prata idag om hur man kan undvika det och min berättelse kring det självförstörande tankesättet.

Var kommer idén om "misslyckande" från?

Krav vi ställer på oss själva. Mål vi vill uppnå men har svårt att nå. Motgångar. Kämpeglöd som dör ut. Vi lever i en värld där man antingen lyckas eller så gör man inte det. Och om man inte lyckas så känns det som ett misslyckande. Pressen av att lyckas, att bli någon, att komma någon vart i livet. Att försöka men inte lyckas blir således ett misslyckande, för en själv. Och så börjar den onda cirkeln av sådana tankar.

Någonstans så har vi börjat sätta en press på att inte göra fel, för att göra fel leder bara till mer fel. För min egen del levde jag ett tag under krav jag aldrig kunde uppfylla, jag gjorde bara fel och gjorde ingen nöjd. Alla dessa fel ledde till en känsla av nederlag. Ett misslyckande. Jag kände mig misslyckad. Otillräcklig. Jag fortsatte att känna mig så under en lång tid, i hoppet om att en dag lyckas med något, men viljan att försöka fanns inte till och turen låg inte på min sida. Att ha tur är visserligen inte att lyckas, men så tänkte jag inte då. Jag ville bara känna att livet gick min väg.

hur kommer man ur tankesättet?

Först och främst måste man inse att motsatsen till att inte lyckas är inte misslyckande. Visst, rent språkligt så är det väl så, men jag tycker att det är fel att se det så. Ett misslyckande känns så djupt. Själva ordet känns negativt. Det är den djupa och förtärande innebörden som ställer till det för oss. Om vi plockar bort ordet helt och hållet, och ersätter det med något som låter mer positivt istället. "Jag lyckades inte den här gången" eller något liknande.

Andra tankar att följa

- Man måste göra snedsteg för att kunna lära sig att lyckas. Ingen människa kan bara göra allting rätt hela tiden.

- Om du bara utgår ifrån att du "inte vill misslyckas" så fokuserar du bara på det och inte på att kämpa på för att lyckas. Du ser det bara ur ett negativt perspektiv. Tro på din förmåga istället. När du väl tror på dig själv så kommer du kämpa mer, och du kommer se tydligt när du lyckas.

- Gör en lista på allt du tycker du är bra på, små som stora. Hur blev du bra på det? Kan du känna dig lyckad i de färdigheterna?

- Livet handlar väl inte bara om att lyckas eller misslyckas. Man kan också bara leva och vara. Ellerhur? Gör det du vill. Gå efter dina mål. Sluta aldrig kämpa. Ta in feedback och lär dig efter dina misstag. Det är vad det innebär att leva. Låt snedstegen bli en del av ditt liv.

glöm inte...

- Att börja tro på sig själv bara sådär går såklart inte, så ge det tid. Efter 6 månader kämpar jag fortfarande på med att tro på mig själv helt igen.

- Många känner samma press. Världen vi lever i har skapat den pressen åt oss. Antingen kan man låta den ta över ens liv eller gå mot strömmen och bara köra sitt eget race. Världen är också full av möjligheter.

Och så avslutningsvis, två citat att gå efter. Hoppas att ni fick något utav detta inlägg. Och om så inte är fallet så har jag ändå inte misslyckats, jag lär mig till nästa gång. Puss och hej!

#måbra #självförtroende #misslyckad #positivtänkande #bestofnouw

Gillar

Kommentarer