nej tack

När black friday närmade sig åter igen gick tankarna på högvarv. I år var tankarna dock lite annorlunda än tidigare år. Jag har haft många diskussioner om detta hit och dit och jag tycker typ att hela konceptet med black friday har gått över styr. Det började med black friday men sen när företagen märker att allt går åt som smör på heta stenar så de förlänger de fredagen till hela helgen och kallar det black weekend. Fine. Men i år hade vi fan en hel black week!?

Black kfriday är ju verkligen någonting bra (alla reor egentligen, men black friday är det som varit på tapeten den senaste tiden). Vem tackar nej till att köpa grejer till ett billigare pris lixom? Det är ju superbra om man har haft sönder telefonen och behöver en ny, kanske man behöver skaffa sig ett par vinterstövlar eller vill ha den där klänningen man suktat efter sedan augusti. Dagar som denna kan ju underlätta väldigt mycket för familjer eller personer som har det lite sämre ställt också och kanske inte har råd med fullt pris. Det är själva hetsen kring just denna dag som får mig att må lite illa.

Jag fick alltså SMS från butiker hela veckan. It's on! HAPPY BLACK WEEK! Kom ihåg black friday! Varenda hemsida jag klickade mig in på hade reklam över hela datorskärmen. Facebook var fullt och jag såg till och med annonser på snapchat. Och instagram var nog värst av dem alla, här såg jag ingenting annat än rabattkoder på en hel vecka.. Och det är klart att det inte finns annat. Det här är nog veckan då alla influencers tjänar som allra allra mest pengar. Och jag förstår dem, klart man vill tjäna pengar! Men samtidigt är det ett sånt 'fult' sätt att lura konsumenterna att köpa massa skit som de egentligen inte har behov av alls!

Nu har ju black friday som sagt redan varit men snart har vi mellandagsrean som folk är lika galna i. Detta gäller egentligen alla dagar på hela året! Tänk efter en extra gång innan du shoppar. Behöver jag verkligen detta? Hade jag köpt detta till fullt pris? Vad är poängen? Butikerna vill ju egentligen bara att vi skall dras ner i köpsuget och köpa saker som vi egentligen inte alls behöver. De allra flesta av oss (mig inkluderat) har kläder så det räcker och blir över. Vi behöver inte mer. Jag är själv jättedålig på att stå emot köpsuget men jag måste verkligen bli bättre på att säga nej till mig själv. Absolut! Det får bli min nästa utmaning.

Det är ju inte supernajs mot miljön heller att konsumera en massa. Det lämnar sina spår på vår planet. Det kommer utsläpp från fabriker, allt som konsumeras lämnar kvar i någon form osv. Personalen i fabrikerna jobbar ofta också i väldigt dåliga miljöer och får usel lön.

Köp mindre.

Sluta impulsköp - tänk efter innan du köper någonting.

Handla på loppis!

När du köper någonting nytt - sälj eller donera gamla saker till någon som kan ha bättre användning för det.

Köp produkter som är producerade under trevliga förhållanden, både för människan och miljön. Exempelvis märkta som ekologiskt eller fairtrade.

  • tankar

Gillar

Kommentarer