KLADDKAKANSDAG

Igår var det ju Kladdkakansdag, vilket vi "firade" på jobbet. (hehe, dvs jag bakade kladdis till alla kollegor) Gjorde en vanlig kladdkaka som jag sedan tryckte ner smörkolor i, gissa om det blev gott??! Det blev små gömmor med seg kola, PROVA!!
Den andra jag bakade var en kanelbullekladdkaka, också riktigt god. Tror dom båda fick bra betyg för det sa bara slurp så var båda slut, haha! Tänkte hur som helst dela med mig av recepten till er.


Vanlig Kladdkaka


  • 100 g Smör
  • 2½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • florsocker


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan.
  3. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.
  6. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker.

TIPS! Tryck ner valfri godis för en ännu godare kaka, jag hade smörkola. Men det går lika bra med t.ex. Daim, Plopp, Marabou osv.


Kanelbullekladdkaka

  • 200 g smör
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar ca 150 g)
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 3 ägg

Garnering

  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kanel
  • 2 tsk vanilj
  • pärlsocker


Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Smält smöret och låt svalna. Mortla kardemummakärnorna.

Blanda mjöl, socker kardemumma och salt i en bunke. Rör ner smör och ägg med en slev eller visp (vispa inte).

Häll smeten i formen.

Garnering: Smält smöret och blanda med socker, kanel och vaniljsocker. Ringla garneringen på smeten och strö på pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.



Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229