Nattjästa saffransbullar

Oj vad tiden har gått. Så många gånger jag tänkt att jag ska börja blogga igen. Jag älskar ju att ha mitt liv dokumenterat i både bild och text. Just idag är det dock främst ett recept jag vill spara ner på HELT fantastiska saffransbullar med vaniljkräm. Ni hör ju? Originalreceptet hittade jag Här. Där finns det en grundlig beskrivning. Jag skriver dock ner en variant här med.

Ingredienser

6 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
1/2 dl naturell rapsolja
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 stort ägg
1 paket saffran
590 g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl

Fyllning:
100g mjukt smör
100g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1/2 msk vetemjöl (så fyllningen stannar kvar bättre i bullen)

Topping:
Smält smör
Strösocker

Kvällen innan
Börja med att blanda jäst och mjölk. Blanda så att jästen löser upp sig ordentligt. ner med resterande ingredienser. Degen är kletig men det ska den vara. Sätt plastfolie runt bunken och låt degen jäsa över natten i rumstemperatur.

Dagen efter eller 9 timmar senare
Börja med att vispa ihop alla ingredienserna till vaniljfyllningen. Den ska vara ganska lös så den blir enkel att bre på degen.

Mjöla bordet och vänd försiktigt på degen, du kan behöva använda en sked för att få ut allt. Degen är fortfarande väldigt lös så mjöla dina händer. KNÅDA INTE degen. Mjöla lite på ovansidan och vik degen ett par gånger innan du försiktigt kavlar ut den till en rektangel. Bre på vaniljkrämen och vik degen på mitten (långsida mot långsida). På sidan där jag hittade receptet finns bilder om man inte vet hur man gör snurrade bullar. Men du skär 15-20 långa skivor. snurrar varje skiva och rullar ihop till en bulle. Placera på en plåt med bakplåtspapper (jag fick grädda bullarna i två omgångar då alla inte fick plats på en plåt). Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Håll koll så de inte blir brända.

När bullarna svalnat penslar du med smält smör och doppar de i socker! MUMS säger jag bara! Jag fryser in ganska många och dessa penslar jag inte, de gör jag istället när de ska ätas :)

Gillar

Kommentarer