I första blogginlägget tänkte jag skriva allmänt om feminism, dels som en skoluppgift men även för att det är något jag brinner för och stöder.

Så om vi börjar med att allmänt besvara frågan Vad är feminism? så är det en samling olika rörelser och ideologier vars målsättning är att ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter som män, även det som förut varit tillskrivna till endast männen. Det kan handla om politiska, ekonomiska och sociala rättigheter som att ge kvinnor rösträtt och så vidare. Och visst det har vi i de flesta länder men det finns även länder där kvinnorna inte har rätt att rösta eller ens säga sin åsikt eller opponera sig emot saker.


Om man går tillbaka och kollar på feminismens historik så ser man att feminismens rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden, men att det var i slutet av 1700-talet som fröna såddes till den tankeriktningen som sedan skulle bli feminismen. Det finns även enstaka skrifter med inslag av feminismen som skrevs före 1700-talet. En av dess är Kvinnostaden som författades av Christine de Pizan. Mary Wollstonecraft har också skrivit om feminism, i ett verk vid namn Till försvar av kvinnans rättigheter där hon skriver att kvinnan inte var skapad till mannens behag utan hade samma rättigheter att utveckla sina dygder och förmågor.

De tidiga feministerna föll i glömska en tid och det var först när liberalismen började växa sig stark som feminismen åter gjorde sig bemärkt. Chartisrörelsen (1838-1848) från England krävde lika rösträtt för alla män men de gick inte så långt som till att inkludera kvinnor och deras rösträtt. Men det växte fram liberaler som hade åsikter om att kvinnor skulle garanteras samma rättigheter som männen, både politiska men även medborgerliga rättigheter.


En viktig filosof för det feministiska tänkande var John Stuart Mill som jämställde det kvinnor utsattes för med rasism. Han har även skrivit liberalfeminismens viktigaste verk Förtrycket av kvinnorna. 1867 lade Mill, som ledamot av det brittiska parlamentet, fram ett förslag som skulle ge kvinnor rösträtt, men förslaget röstades ner med stor majoritet. Detta utgjorde startskottet till kampen för kvinnlig rösträtt i Västeuropa och USA. I Sverige var Fredrika Bremer, Sophie Adlersparre och Ellen Key tre tidiga kvinnorättskämpar.


I Tyskland var både den socialistiska och den liberala kvinnorörelsen väldigt aktiv under hela 1800-talet och även i början av 1900-talet. Man arbetade inte bara för kvinnlig rösträtt utan även för att förbättra kvinnors möjligheter till utbildning och arbetande kvinnors villkor. Kampen för kvinnornas rättigheter var inte ett isolerat västerländskt fenomen.


Feminismen kan indelas i två huvudfåror; Särartsfeminism och Likhetsfeminism. Enligt särartsfeminismen skulle feminismen gå ut på att uppvärdera kvinnor och deras sysslor som de traditionellt ägnat sig åt och enligt denna syn anses kvinnor mera lämpade biologiskt sett för dessa sysslor än män. Könsskillnaderna mellan män och kvinnor gör jämställdheten mera eftersträvansvärt.


Likhetsfeminsmen är den mera dominerande huvudfåran inom feminismen. Enligt denna feminism är miljön den viktigaste faktorn i att skapa genus i motsats till särartsfeministerna som sätter biologiska eller naturliga skillnader i centrum.


Hur märks detta i praktiken då ?! Själv kan jag bli väldigt irriterad om man med klassen/ skolan t.ex ska på utflykt och det behövs bäras lådor med lunchpåsar från köket till bussen och läraren ber alla “starka killar” om hjälp att bära. Jaa men hallåå ?!!! Vi tjejer då ?! Tänk om vi också vill bära ?! Vi är faktiskt också starka.

Eller om man är från min släkt där över hälften är byggare. Ingen pratar någonsin om bygg relaterade saker med mig för att de tror att jag inte kan/ förstår. Och jaa, jag kanske inte fattar alla hustermer och element och allt vad det heter men jag kan faktiskt hantera en skruvdragare, jag kan snickra och sätta upp hyllor själv. Jag skulle GÄRNA renovera ett helt hus själv bara för att jag kan. Och jag vet att jag kan.

Varför har vissa skolor sådana regler att man kommer in lättare till en utbildning eller får bonus poäng bara för att man är tjej ?! Jag vet en skola där man får bonus poäng som tjej om man söker in till t.ex bygg-, VVS eller billinjen. Varför då ?! Ska inte alla ha samma chans oberoende kön ?!

Media skapar olika skönhetsbilder om hur man bör se ut och vara för att vara bra. Du ska vara smal och ha thigh-gap och vackert hår. Du ska ha smink och fina kläder. Men, (ursäkta språket), fuck that. Du får se ut som DU vill. Visst, det finns krav till killarna också men inte alls lika mycket som till tjejer.

Har du en dålig dag och inte känner för att klämma in dig i ett par as tighta jeans, fine. Ha på ett par mjukisbyxor, ingen stoppar dig. Orkar du inte gå i duschen ?! Bra, för man FÅR har smutsigt hår. Smink ?! Varför då ?! Varför ska man spackla sig i ansiktet och gömma alla felaktigheter ?! Det är ju dom som gör dig till den du är. Ingen är perfekt men alla är perfekt operfekta. (Om det makes sense).

Varför är det så att killar ses som kungar om de t.ex sårar en tjej eller får ett ligg medan tjejerna kallas för slynor om de gör samma sak ?!


  • “Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår” ~ Nalle Puh

Likes

Comments