Jag ska ta mig igenom

Text, Psykisk Ohälsa

Att må dåligt är en del av mitt liv. Jag har insett det nu efter ca. 19 års erfarenhet.
Att ”må dåligt” är för mig ångest i alla dess former; prestationsångest, social ångest, ångest över mat, ångest över mitt yttre, ångest kring mitt självförtroende, känsloångest, ångest över att leva.
Att leva med ständig oro över allt det där är utmattande. Det är stressigt, tröttsamt och så jävla tröstlöst. För det försvinner inte. Aldrig. Inte än i alla fall. Inte efter år av försök att bli av med allt m.h.a typ träning, kost, vänner, massage, resor, shopping, andningsövningar osv.
Livet hinner ikapp. Eller inte livet. Men det där mörka inuti mig som likt lava ligger o småbubblar i väntan på tillfället att bara explodera. Jag exploderar. Ibland. Vissa stunder kan jag bryta ihop i flera timmar. Andra gånger en kvart, bli lugn, få bra tankar igen, skratta och för att några timmar senare bryta ihop igen. Och så fortsätter det. Jag vill bara bli av med skiten. Inte känna att ta en dusch är värsta projektet. Att behålla fokus på livets goda sidor. Att orka fortsätta. Det värsta är att jag VET att jag klarar av att fortsätta. Mitt kloka, logiska jag vet detta. Men mitt impulsiva mörka jag kan inte tänka logiskt. Eller klokt. Eller smart, lugnt och reflektera över tankarna. För då är allt bara svart och det enda som sker då är gråt, skrik och frustration. Tyvärr.
Som sagt. Jag har förstått att ” att må dåligt” är en del av mitt liv. Men det är mycket som är en del av folks liv. Folk lider av massa olika anledningar och orsaker. Vissa lider av mineral/vitaminbrist, andra av saknad, vissa av trauman, eller dödsångest. Andra av psykisk ohälsa. Men dem klarar att ta sig igenom det på olika sätt och med olika hjälpmedel. Med stöd av omgivning och en hel del individuell styrka, både fysiskt och mentalt, så klarar dem det, och det ska jag också göra.
Jag ska ta mig igenom. Utan att använda självdestruktiva metoder. Utan att stänga in mig från omvärlden. Istället ska jag möta den. Ta en dag i taget och försöka njuta av att jag klarade det.
Jag tar en dag i taget och det funkar bra för mig. För det är också en del av mitt liv; att ta sig igenom. Dag för dag. Steg för steg. Framåt.

Gillar

Kommentarer