Moi!

Yhdeksän kuukautta tulee kohta täyteen. Mun piti jo aikasemmin tehdä kirjotus tästä otsikon aiheesta mutta en oo saanut aikaseksi kuin vasta nyt. Erot Suomen ja Uuden-Seelannin välillä huomasi parhaiten ihan alussa kun kaikki oli uutta ja poikkeavaa aikasemmasta. Nyt näitä eroja ei edes huomaa tai ajattele kun ovat niin arkea. Tässä listattuna näitä eroja mitä oon itse huomannut! Ja nämä on vaan siis mun kokemuksia että en lupaa että nämä kaikki pätee myös muualla Uudessa-Seelannissa.

Koulu:

Koulu on varmaan suurin ero Suomen kouluun verrattuna, varsinkin jos vertaa lukioon. Täällä koulu aloitetaan juuri sen jälkeen kun on itse täyttänyt viisi. Lukukausi alkaa helmikuun alussa ja vuosi loppuu noin marraskuun lopulla (joulukuun alussa vielä kokeita). Lukuvuodessa on siis neljä jaksoa ja jokaisen jakson jälkeen on kahden viikon loma toisinkun Suomessa on sitten jakson päätteeksi koeviikko.

Tunnit ei oo sellasia samanlaisa kuin Suomessa että opettaja selittää ja oppilaat kuuntelee. Enemmänkin niin että opettaja antaa jonkun tehtävän ja oppilaat on puhelimilla tai kattoo netflixiä. Suurimman osan mun oppituntien ajan opettajat on vaan omilla tietokoneillaan ja oppilaat sitten tekee vähän mitä haluaa. Mun mielestä tää koulu onkin täällä ihan "kindy for seniors". Bream Bay Collegessa on siis vuosiluokat 7-13. Mä oon ollut vuosiluokalla 12. Vuos 13 ei käytä koulupukua ja aika monessa muussakin koulussa on niin ettei vanhimpana täydy käyttää koulupukua.

Koulu alkaa noin kello 8:35am ja päättyy 3:20pm, joka päivä. Tiistaisin ja torstaisin koko koulu kokoontuu isoon saliin puolen tunnin ajaksi ja joku opettaja tai rehtori kertoo jostain "tärkeästä" (esim. miten näet värejä jos olet värisokea, tai miksi koulun pihalta on kaadettu puu..)

Koulupäivän aikana on kaksi taukoa, klo 11 morning tea (20min) ja klo 1 lunch (50min). Kotiin mennään koulubusseilla ellei sitten asu niin lähellä että voi kävellä niinkuin mä tein sillon kun asuin vielä Ruakakassa.


Ruoka:

Suomessa suositellaan syömään viisi kertaa päivässä. Uudessa-Seelannissa mennään esim. USA:an tapaan kolmella ruoalla eli aamupala, lounas ja dinner. Mutta yleensä klo 11 on morning tea, joka ei siis välttämättä tarkoita teen juomista. Koulussa ainakin nuoremmat oppilaat syö jonkun pienen välipalan morning tea:n aikaan. Iltapäivällä on sitten afternoon tea jolloin ainakin suurin osa aikuisista juo sitten teetä tai kahvia.

Tässä tyypilliset ruoat mitä kiwi söisi päivän aikana:

Aamupala: valkoista paahtoleipää, päällä voita ja marmitea (tai vegemite). Juoamana miloa (suklaa-mallasjuoma, vähän niinkun kaakao).

Morning tea: english breakfast tea maidolla ja sokerilla

Lounas: Sandwich

Afternoon tea: english breakfast tea maidolla ja sokerilla.

Dinner: Pakaste herneitä & maissia (ei koskaan vihreää salaattia), perunaa ihan missä vaan muodossa, paitsi ei normaalina perunana, eli esimerkiksi ranskalaiset, lohkoperunat tms. Lisäksi roast lihaa tai pihvi.

Punainen liha on todella suosittua ja kiwit syövät todella paljon lihaa. Oudoin tapa mun mielestä on että kun syödään illalla, niin ruuan laittaja annostelee ruuat valmiiksi jokaisen lautaselle. Se on sellanen asia mitä en vieläkään ymmärrä että miksi, enkä tykkää siitä tavasta yhtään. Onneksi asun nyt Etelä-Afrikkalaisten kanssa niin heidän kanssaan noin ei tehdä. Kiwit ei myöskään juo mitään ruuan aikana, jos on jano niin juodaan joko ennen tai jälkeen ruuan. Ruoka syödään lähes aina television ääressä olohuoneessa. Ruokapöydän ääressä syödään harvoin jos ollenkaan.

Ilalla dinner on yleensä noin klo 7-9pm. Mulle tämä on ihan normaalia koska oman perheen kanssa syödään lähes aina tähän aikaan, mutta monessa suomalaisperheessä syödään mun mielestä aika aikasin, jotkut jo joskus suoraan koulun jälkeen.


Ihmiset:

Ihmiset on yleisesti tosi ystävällisiä, varsinkin verrattuna suomalaisiin. Esimerkiksi jos olet kaupassa ja vahingossa hipaisetkin toista, molemmat osapuolet sanovat välittömästi "oh I'm sorry!", "no worries!". Small talk kuuluu joka päiväiseen elämään. Aina kun tapaat jonkun ihmisen, keskustelu aloitetaan poikkeamatta näin: "Hi how are you?", "Good thanks and you?". Jos menet kauppaan/liikkeeseen, myyjät tulevat aina kysymään miten menee tai tarvitsetko apua. Tosi usein kuulee "How ya doin' mate?".

Kannabis on todella yleistä ja suurin osa sen käyttäjistä on Maoreja. Tiedän myös pari ihmistä jotka kasvattavat sitä kotonaan. (Kannabis ei ole laillista Uudessa-Seelannissa).

Jos ajattelit että Suomen nuoriso on holtiton ja he juovat paljon alkoholia, se ei oo mitään verrattuna kiwi nuoriin. Lähes joka viikonloppu jollakin on bileet ja ihmiset juovat ihan siihen asti kunnes joko sammuvat tai viettävät koko loppuillan vessassa (yleistän). Yleensä koulussa maanantai ja tiistai menee ihmisten kertoessa tarinoita viikonlopun bileistä ja kuinka kännissä he olivat yms. Keskiviikko on normaali, mutta torstaina ja perjantaina puhutaan ja suunnitellaan jo seuraavan viikonlopun bileitä. Tuntuu ettei aikuisetkaan oikein osaa rajoittaa juomisen määrää. Onhan se Suomessakin monella näin. Itse oon kasvanut ympäristössä missä vanhempani ja heidän kaverit ovat juoneet esimerkiksi lasin tai pari viiniä ja siihen se sitten jääkin.

Kiwit ovat todella rentoja ihmisiä eikä murehdi turhia. Kodit saattavat olla usein joko enemmän tai vähemmän sotkuisia, mutta äitini ei ainakaan viihtyisi. Kun kotiin saapuu vieraita, koti näyttää juuri siltä kuin se on näyttänyt aikaisemminkin. Ei siis sitä viiden tunnin siivousurakkaa joka kerta ennen kuin kotiin saapuu vieraita. Ja kun kotiin saapuu vieraita, he kirjaimellisesti syövät ruuan, jälkiruuan ja lähtevät kotiin (unohtamatta alkoholia). Suomessa oon tottunut siihen että kun vieraita saapuu, he pysyvät ainakin lähes koko illan, eikä vaan siihen asti kun ruokaa riittää.


Ajokortti:

Ajokortti on aika monimutkanen prosessi täällä. Autokoulun saa aloittaa 16-vuotiaana. Ensin käyt kolmella opetustunnilla jonka jälkeen voit mennä kokeeseen jonka läpäistyäsi saat learner's license. Sillä kortilla saat ajaa vain vanhemman läsnäollessa (eli äiti tai isä). Kuuden kuukauden jälkeen voit mennä uuteen kokeeseen joka on restricted license. Jos läpäiset tämän kokeen, (joka on kuulemma vaikein) saat oikeuden ajaa yksin, mutta sinulla ei saa olla matkustajia. Tällä kortilla ajat 18kk ennen kuin voit mennä uuteen kokeeseen ja läpäistyäsi saat full license, eli normaali ajokortti minkä Suomessa saat läpäistyäsi inssin. Eli jos alotat autokoulun 16-vuotiaana, voit aikaisintaan saada full license kortin kun olet 18 vuotias.


Talot & liikenne:

Niinkuin moni varmasti tietää, liikenne on vasemmanpuoleinen. Outo sääntö ajaessa on ett auton ei tarvitse väistää jalankulkijaa. Pyörää on laitonta ajaa ilman kypärää, mutta kukaan ei oikein välitä siitä. Toisaalta pyöräilijöitä näkee erittäin harvoin. Kaikkialle kuljetaan autoilla.

Talot on aika kylmiä talvisin. Ikkunat ovat vaan yksi lasi (kun Suomessa niitä on kaksi) ja ikkunan voi avata helposti, sillä ikkunassa on kahvat jotka käännetää ylös ja ikkuna työnnetään auki. Suomessahan ainakin suurimmassa osasta ikkunoista tarvitaan sellanen kahva avain ja mun mielestä se on ainakin kauhee operaatio saada ikkuna auki. Jokaisessa talossa on myös kokolattiamatto. Tai ei ole ainakaan vielä tullut vastaan taloa jossa ei ole ollut kokolattiamattoa. Pistorasia on tosiaan eri, mutta erikoista on se että jokaisessa pistorasiassa on erikseen on/off nappi. Heräsin monena aamuna puhelimen akku tyhjänä koska olin unohtanut laittaa sen pistorasian päälle.

Eroja on vaikka kuinka paljon, mutta tässä nää mitä tuli päällimmäisinä mieleen! Tähän loppuun vielä muutamia pakollisia vaihto-oppilas kuvia mitä jokainen ottaa (kuvaajana Kristen <3) ja lyhyt video kuvattuna dronella!.

Helena

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments