Vad är ett äventyr?

Vad ska ett äventyr innehålla? Hur blir det ett äventyr? När får man äventyrspoäng? Jag gjorde en vacker kustvandring förra veckan här på Kreta, där massor av upplevelser gjorde att jag plockade ihop tillräckligt med poäng för att vara ett äventyr. Förutom vackra vyer där hav möter berg med möjlighet till bad under nästan hela sträckan. Ett par backar med fina utsiktsplatser och leden passerar den gamla antika platsen, Lissos. Vandringen kompletteras som avslutning genom en liten ravin innan man når målet. Sedan tillbaka med båt till Paleochora. Detta låter lite äventyrligt, tycker jag.

Häng med från början så ska ni få veta hur jag resonerade och hur detta blev ett äventyr för mig, på riktigt. Planering, förberedelse och skapa förväntningar. Redan här kan man börja förstå vad man ska ut och nosa på sedan får man ha lite utrymme för oförutsedda händelse eller spontana ändringar under färden. Vandringen ska starta i Paleochora och avslutas i Sougia på Kretas vilda sydkust och det är cirka 14 kilometer att gå.

Dom första tre kilometrarna följer man på väg. Minuspoäng? Nope, naturen är fin och man följer kusten nära. Här finns flera möjligheter att hitta en egen plats för ett bad, till och med ett nakenbad. Okey, det kanske kan synas att du är naken från vägen om det kommer någon. Men, man ser inga detaljer. Inte jag i alla fall. Här plockar man några äventyrspoäng. Där vägen slutar ligger Gialiskaristranden. Här finns solstolar, parasoll och fika. Inte så äventyrligt, men en jäkla bra rastplats. I slutet och i andra änden på denna strand är det ett riktigt nakenbad, organiserat med solstolar och parasoll. Här går vandringsleden markerad inte helt diskret rakt igenom nakenbadet. Här kommer jag vandrandes och försöker dölja min systemkamera. Jag kände mig uttittad och skulle aldrig våga testa att ta en bild här. Då skulle jag garanterat ha blivit bortjagad och fått en och annan klappersten efter mig. Trotts att jag höll låg profil känns det lite modigt och jag har samlat på mig ett par äventyrspoäng.

Stigen går nu i väglöst land i fin natur nära havet. Känns som det rasslar in några lättvunna poäng här. Strax före första backen upp passerar man en vacker vik med fin sandbotten. Ett nakenbad kanske, leden går nära och möter man andra vandrare ser dom tyvärr detaljerna lite bättre här och vattnet är kristallklart. Då borde det ge bättre betalt i äventyrspoäng här.

På höjden tar jag några gratispoäng för den vackra utsikten över kuststräckan och när det bara är ett par kilometer kvar till den antika staden Lissos ruiner känner jag att jag kan kosta på mig att dricka upp mitt sista vatten. Det är inte så tufft gjort och ger inga extrapoäng eftersom det finns en vattenkälla i Lissos och man kan fylla på sin flaska där. Jag plockar en poäng till vid utsikten över dalen där Lissos ligger och jobbar mig ner till ruinerna.

Som historiskt intresserad går pulsen upp mer här bland ruinerna än vad den gjorde i backarna. Flera bonuspoäng bara på alla gamla stenar och ruiner som ligger här. Nu till vattenkällan. Vattnet ska vara livgivande, det var därför man byggde Asklepios tempel här och man kan fortfarande se delar av mosaikgolvet. Asklepios var guden som kunde bota sjukdomar och väcka döda. Jag fyllde min flaska med livgivande vatten och drack ett par klunkar. Vattnet smakade getbajs och här och nu ångrar jag att jag inte var sparsam med mitt vatten. Precis ovanför vattentappen har man dämt upp och magasinerat vattnet, oisolerat och här kryllar det av getter så jag fattar nu att jag kommer att få gå sista biten utan vatten.

Jag tar dock med mig flaskan med getvattnet som säkerhet ifall jag kommer att få välja mellan två onda ting. Jag kanske kommer att bli tvungen att dricka av det, eller att ramla ihop och bli kalasmat för gåsgamarna i trakten. Då dricker jag hellre vattnet och då också plockar hem en jättepott på äventyrspoäng.

Vandringen från Lissos går upp på nya höjder och man passerar en platå utan skugga och jag funderar på om jag ska få uppleva det här med hägringar. Bara tanken ger väl en halv poäng. Det går snart nerför i tallskog som ger underbar skugga och jag kommer ner i den avslutande ravinen. Bara det här med ravin är äventyr och ”katching” så ramlar det in nya poäng.

När jag sen kommer fram till Sougia har jag gått runt 5–6 kilometer utan vatten och är duktigt törstig. Jag frågar efter extrapoäng för det äventyret, men får inget. Där har det övergått i dumhet och jag riskerar minuspoäng istället. Jag slinker smidigt in vid första tavernan och slår mig ner och beställer in en stor vatten och en stor Coca-cola. Finns ingen stor Coca-cola säger servitören. Det gör inget, då tar vi två Coca-cola, sa jag.

Det blev ett bad vid stranden i Sougia, med badkläder på. Det är inte trångt här, men tillräckligt med folk för att det ska bli minuspoäng för nakenbad här. Det skulle också ha övergått i dumhet. Om man skall summera erfarenheter och äventyrspoäng innan båten tar en tillbaka till Paleochora, kan man börja med att INTE alltid lita på vattnet i vattenkällorna. Dom kan också vara uttorkat under högsommaren. Vad gäller äventyrspoängen vetetusan hur många jag fick ihop. Jag måste ha missat den mattelektionen i skolan när vi räknade på detta. Jag summerar definitivt ihop att det var ett äventyr från start till mål.

Foto: Mats Randow

  • Kreta

Gillar

Kommentarer

Instagram