Smash ´n grabb, Fredagsmys och To Do listan

Äntligen fredag som många säger. För vissa kommer fredagen som en räddning där man i sista stund får upp näsan över vattnet och kan få vila och återhämta sig. Riktigt så illa är det inte för mig. Jag kan istället sakna den riktiga fredagskänslan. Jag kan någorlunda styra mitt arbete och ta fredag när jag vill, nästan. Denna veckan har varit härligt intensiv med rivstart på måndagen och jag har kört smash and grabb taktiken och åkt runt på en liten turné på västra Kreta. Listan var lång på saker jag planerade se och uppleva. Kort, går taktiken ut på att effektivt ta mig till mål A, se och ta den informationen jag vill ha. Lämna platsen för att ta mig till mål B och göra om samma procedur. Så här har det sett ut måndag till torsdag från morgon till kväll och det har gått riktigt bra. Allt på min lista blev klart torsdag kväll. Nu har jag istället hela min ryggsäck proppfull med upplevelser och information som skall sammanställas till text. Alltså, bra med fredag och börja det jobbet.

Apropå det senaste inlägget ”Jordbävningen på Lesbos ” kan man undra vad som hände på fredagsmorgonen. Häng med nu. Jag hade precis gått upp och startat upp dagen med kaffe. Cirka klockan 7:25 hörs ett märkligt ljud i golvet, ett klinkergolv. Det är svårt att beskriva ljudet, men det knakar och surrar med en ton som varierar i en låg och en hög frekvens. Jag får en otäck back flash från just jordbävningen på Lesvos och agerar direkt och får se golvet resa sig och sen spricka. Allt gick på max en minut. Nu kände jag inget som skakade eller vibrerade så var det en jordbävning var den riktigt, riktigt tunn och mesig. Jag går ner och tar ett snack med Constantino som jag hyr av. Hur förklarar jag detta? Det ser lite ut som om jag haft en rätt bra fest. Blir han sur för att jag haft fest eller blir han sur för att ha missat ett bra kalas.

När Constantino ser golvet ber han om ursäkt för att det ser ut som det gör??? Det är inga konstigheter, sånt här händer i husen här i Grekland säger han??? Det kommer av fukt och jordbävningar och detta fixar han sen säger han. Jag påminns av det klassiska uttrycket här nere ”Avrio”. Det betyder imorgon och det är vad man säger ibland när saker ska bli gjorda. Han erbjuder mig en natt i en studio bredvid, samtidigt som han förstår att jag kommer att tacka nej. Jag ska ändå till Heraklion i morgon och stanna i dom trakterna ett tag så en natt är inget att trassla med. Constantino pekar sedan på golvet på min balkong och frågar mig vad jag tror om designen på det. Jag tänker inte med hela knivlådan och jag tror man använt billigt överskott av klinker till golvet. Han förklarar att samma sak har hänt även där och han kommer att göra likadant med det nu trasiga golvet.

Modern grekisk design på golv?

Intressant start på min fredag. Det är ändå så att allt kan hända här nere. Man får inte planera en för tight agenda, utan massor av luft mellan uppgifterna. Därav min taktik för att klara veckans uppgifter på min lista. Här är några saker jag han med.

 • Ner till trakten av Paleochora och ta några bilder, samt täcka upp några luckor jag lämnat av tidsbrist.
 • Antika Polyrinia.
 • Antika Phalassarna.
 • Cave of Agia Sofia
 • Botanical Park & Garden
 • Tunnlarna under Platanias, Museum of World War II
 • Ett snabbdopp I Elafonisi
 • Besök på en vingård
 • Besök på ett microbryggeri
 • Besöka två kloster
 • Tre sköna vandringar

Och, det funkade, denna gången. Och, den där fredags-morgon-jordbävningen tror jag inte ett skvatt på. Inget märkbart har registrerats ser jag när jag grottar ner mig lite i frågan. Allt kan ändå hända här.

Foto: Mats Randow

 • Kreta

Gillar

Kommentarer

Instagram