Santorini

Det kittlar en hel del när man säger Santorini. Bara namnet låter som poesi. Sen plussar vi på alla myter om vulkanön. Atlantis ska ligga här enligt en av myterna. Skönheten och den unika vackra arkitekturen. Dom vackra vyerna, havet, bergen och vulkancalderan. Solnedgångar i världsklass kväll efter kväll. Alla bröllopen på ön. Ja, allt är som taget ur en sagobok. I denna bubbla kan man nästan föreställa sig Jules Vernes ubåt Nautilus ligga nere vid kryssningsfartygen och att man borde möta kapten Nero vid kaptenshusen i pittoreska byn Oia. Boken, ”En världsomsegling under havet” skildrar när ubåten passerar undervattensvulkanerna på Santorini och även gör en utflykt till Atlantis. Där skulle jag vilja åka med. Jag gör i alla fall en dagsutflykt från Heraklion på Kreta till Santorini. Det får duga.

Det blir nästan som att tura eller ta stenabåten till Danmark från Göteborg, en lagom dagsutflykt. Skillnaden är att båten från Göteborg är större och det är bra mycket mer folk på Santorini än i Fredrikshavn. Det tar knappt två timmar med snabbkatamaranen till Thira. Ja, så heter ön, inte Santorini. Santorini är namnet på ögruppen, fem öar. Det är Thira alla åker till så det är fyra öar i Santorini som nästan ingen besöker.

På Santorini, alltså alla fem öarna bor det cirka 15 000 invånare. Till då framförallt Thira kommer det upp till 15 000 turister om dagen. Ett minimum en dålig dag, 5000 turister. Därför har jag undvikit att åka hit när säsongen pikar. Oktober låter som en bra månad för mig med förhoppningsvis inte samma trängsel och innan vinterns kalla nordost vindarna tar tag i ön. Det är tokmycket folk här i oktober också så man kan föreställa sig hur det är under juli och augusti. Santorini spelar ändå i högsta divisionen tillsammans med andra stora destinationer som Venedig, Florens, Dubrovnik och Barcelona för att nämna några. Lokalborna här har precis som på dom andra stora destinationerna börjat säga stopp. Det går inte ta emot fler.

En vanlig anställd inom kommunen kan inte ta jobbet eftersom bostadshyran är galet hög. Infrastrukturen är inte anpassad för så mycket folk samtidigt på ön. Avloppsnätet klarar inte att spola ner mer kiss och bajs. Vägar och gator är redan överfulla som om det vore en storstad, det kommer inte fram fler bilar eller bussar. Dricksvattnet räcker inte, man måste skeppa hit från andra ställen. Och alla soppor, var tar det vägen? Man har till och med satt upp skyltar vid skolan att turisterna inte skall fotografera barnen som leker på skolgården. Bara det. Vad är det för fel på vissa turister? Myndigheterna vill begränsa turisterna till max 8000 om dagen. Det kan vara sunt om man inte vill ha hela ön förstörd inom några år. Tyvärr får dom dåligt gehör ifrån regeringen i Aten som tydligen styr detta och behöver skatteintäkterna.

Det här var väl många pekpinnar tror jag? Ska man ha dåligt samvete för att göra sin drömresa till Santorini? Nej, det tycker jag inte. Man kan undvika absoluta högsäsongen och då får man ut mer själv av sitt besök. Alla turister beter sig inte illa och fotograferar in i privata hem eller liknande och bråkar med varandra om vem som skall komma fram först i dom trånga gränderna. Smockan hänger ibland i luften mellan turister som bråkar om en plats på cafét eller en souvenir i affären. Det är klart att dom vill att turisterna ska komma, fast i lagom mängd och det är lättare att uppföra sig och inte bli så grinig om det inte är så förbenat trångt. En annan sak jag tycker man ska undvika, som djurvän att inte rida på en åsna i backen upp från gamla hamnen i Fira. Jag tycker att man alltid ska undvika dom fällorna där man försöker tjäna pengar på turister med djur. Stora som små djur. Det går en linbana upp om man inte orkar gå själv. Där var en pekpinne till.

Jag tycker själv att Santorini är ett fantastiskt ställe. Kommer man över dagen som jag gjorde nu tycker jag att man skall prioritera en aning. Fina bilder. Det vill man ju ha, knäpp dom i byn Oia som är vackrast på ön. Tips, gå höger från det stora torget med kyrkan och gå ner vänster i dom första gränderna. Där får ni några riktigt vassa vyer. Ta några bilder och stoppa sen undan kameran promenera runt och njut av allt och ta in. Nyp lite i armen så man fattar att det är på riktigt. Bästa shoppingen hittar man i huvudorten Fira. Fira är också vacker och här hittar man flest affärer. Guld och smycken verkar vara en populär souvenir att köpa med hem. Det finns gott om guldsmedsaffärer så man känner att det andas pengar här och det är nedanför Fira dom stora kryssningsfartygen lägger till. I övrigt är Santorini generellt dyrare än andra grekiska öar. Sola och Bada. Ja, det funkar också på Santorini. Då ska man kanske stanna över ett par nätter så det inte blir för komprimerat i dagsprogrammet. Santorini har svarta, röda och vita stränder att välja på, beroende på dom olika vulkaniska bergarterna man har på ön.

Huvudorten Fira

Kommer jag att åka dit igen. Absolut. Venedig är också en av turister överbelastad plats, där har jag varit tre gånger så varför inte Santorini nu tidigt på våren.

Text och Foto: Mats Randow

  • Kreta

Gillar

Kommentarer

Instagram