Fotbolls-VM i Ryssland 2018 "Midsommarafton i Ryssland"

Fortsättning på Fotbolls-VM och inlägget före.

I dag är det fredag och midsommarafton. När jag lämnade Göteborg var det 12 grader och regn. I Sochi och Adler är det 28 grader och badtemperaturen i Svarta havet är 24 grader. Där är en skillnad. En annan skillnad är att man inte firar midsommar över huvud taget i Ryssland. Men, supportrarna i Camp Sweden verkar gilla traditioner och har firat midsommar utomlands förut och planerar detta igen, här och nu. Dom har fått tillstånd av KGB, förlåt, (läs myndigheterna). Att fira på en plats nära Olympic Park och Fisjt Stadion, en öppen plats vid havet där man inte stör lokalbefolkningen eller annat. Jag ska ärligt säga att jag missade detta evenemanget, eller valde bort. Börjar gubben bli trött? Ja, jag var lite seg på förmiddagen och det var nog så att jag fick för mig att gå och kolla lite ”bakom kulisserna” av FIFA:s World Cup och leta efter det riktiga Ryssland. Se om det matchar mina fördomar om landet. Det jag sett får mina fördomar på kant och jag fattar att ryssarna har städat, målat, rivit, satt upp plank och FIFA reklam så man inte ser något fult. Dom har dessutom haft Olympiska spelen här nyss och gjort en första sanering redan då. Nu har jag som mål att ta fram min äventyrslust och se om jag kan hitta det riktiga och äkta Ryssland. Det är ett enormt land, men det kanske går att avslöja lite runt hörnet och jag kanske får uppleva någon promille åtminstone av detta väldiga land på riktigt.

Dom har ett lokalt centrum i Adler som ligger utanför turiststråken. Jag går med bestämda steg åt det hållet. Jag har också förstått att det är sällsynt med utländska turister där. Ingen kan engelska, i princip. Under Sovjet tiden var det förbjudet att resa utomlands utan ett speciellt tillstånd så Sochi och Krimhalvön var n��gra stora semestermål för Sovjet medborgare. Jag gissar att Sochi hamnade lite på dekis när det sen blev tillåtet att resa utomlands och att området rustats upp ordentligt och fått ett lyft av OS arrangemanget. Nu när jag är här finns här bara ryska turister och fotbollssupportrar. Utan fotbolls VM bara ryska turister förmodligen.

Jag följer floden som kommer från Kaukasusbergen alldeles intill. Lokalbor fiskar och som den flugfiskare jag är ser det riktigt bra ut. Här kan man nog ta en och annan storöring. Ett högt plank eller skydd täcker en lång sträcka efter floden och jag vill ta mig in bakom. Jag hittar en ingång halvt dold längre upp och simsalabim. Jag är inne. Faktum är att det här liknar inget annat jag sett hittills. Jag konstaterar att det är ett handelsområde och gatan eller denna första del innehåller bara butiker med saker man köper till hemmet eller renoverar, toaletter, rör och diverse inredningsdetaljer. Egentligen inget spännande alls så jag fortsätter in i gatorna och simsalabim igen så hittar jag en lokal marknad där man kan köpa i princip allt möjligt och omöjligt. Detta var det lokala centrum jag letade efter med torg och affärsgator med lokal marknad. Jag skulle ljuga om jag sa att det var helt befriat från turister, men dom verkar inte hitta hit i några större skaror och jag såg bara någon enstaka fotbollssupporter mot hundratal en bit härifrån. Priserna var halverade och långt under vad du betalar vid turiststråket. Men, jag har fortfarande inte hittat det gråa som jag föreställt mig. Även om det är bra mycket slitnare här och enklare med inslag av arkitektur från sovjettiden så lutar det nog att erkänna att jag har fördomar.

Det blir till att försöka smälta in bland lokalbefolkningen och vid ett torg köper jag en öl och en pirog, exakt samma som dom andra lokalborna gör. Jag sätter mig vid serveringen på torget och kommer på att jag har på mig min gula svenska landslagströja och förstår att det var ett skitdåligt försök att leka lokalbo. Typ avslöjad. Jag letar mig vidare och snubblar in i saluhallen, finner ett och annat jag inte har en aning om vad det är förutom det vanliga köttet, fisken och grönsaker jag känner igen. Det är hopplöst att fråga vad det är då dom inte kan ett spår av engelska här, inte ens svenska.

Som ni förstår rinner tiden iväg och det går upp för mig att Camp Sweden snart firar midsommar och det är ändå en bra bit härifrån att gå. Jag skrotar dom planerna och går ner till turiststråken där jag hör hemma så som jag ser ut. Går förbi Adlers fräsiga nattklubb med stor pool. Där har en annan svensk organisation, eller så säger vi Aktiebolag för att vara tydligare, hyrt stället för att tjäna lite pengar på svenskarna och fira någon märklig svensk midsommar. Det är 100% svensk musik där, hör jag. Nä, det blir bojkott av mig och jag sätter mig på en uteservering vid stranden äter en bit mat och får se Brasilien-Costa Rica som brassarna sen vinner med 2-0.

Det ser ut som det blir en udda midsommar för mig och jag tänker att man kanske ska ge fotbollen chansen idag. Jag går till en annan uteservering mitt emot nattklubben där många av svenskarna röjer, eller så kallar vi detta eftermiddagsklubb. Jag slår mig ner i en fåtölj på uteserveringen och får en ny tv framför mig. Jag satt så skönt så det kändes som att här blir jag kvar till natten. Det blev två matcher här och jag fick se Nigeria slå Island med 2-0 och svenskarna på eftermiddagsklubben kom ut och fyllde torget. Det blev en fantastisk stämning när dom gultröjade sjöng och också roade ryssarna som skrattade och fotograferade och filmade. Även polisen såg roade ut och blev fler. Några av dom vågade också fota och filma lite innan dom kom på att detta inte var så bra. Nu blev poliserna lite stressade i stället. I mina svenska ögon var det ganska harmlöst med bara glada svenska supportrar som sjöng. Poliserna fick order om att skingra svenskarna och det gick lugnt och fint till med snälla och glada svenskar. Mindre bra Ryssland.

Nu avslutar vi kvällen med Serbien-Schweiz 1-2. Jag blev kvar till natten, eller i alla fall till sent. På vägen tillbaka till hotellet börja åskan mullra och regnet öste snart ner. Traditioner är starka, ingen midsommar utan regn. Jag tog skydd under ett parasoll till ett lokalt grillhak. Det blev naturligtvis några grillbitar till nattamat och jag kunde sedan promenera sista biten utan regn. Bra Ryssland.

Fortsättning följer och publiceras i morgon.

Foto: Mats Randow

Gillar

Kommentarer

Instagram