Fotbolls-VM i Ryssland 2018 "Matchdag"

Fortsättningen på Fotbolls-VM och inlägget före

Matchdag är det varje dag under VM. Men, idag är det en speciell dag eftersom det är Sverige som spelar. Förberedelserna är noga, precis som för spelarna. Jag håller mig på hotellet på förmiddagen och fikar och hänger lite vid poolen. Matchen börjar klockan 21 lokal tid, så det är gott om tid att ladda. Vid sen eftermiddag äter jag en stadig middag för att sedan ta mig till arenan tidigt. Det blir dålig koll på övrig fotboll en sådan här dag. Men, Sydkorea-Mexiko som är med i samma grupp och spelar strax före slutar 1-2 vilket gör att Sverige kan vara klar för åttondelsfinal vid seger.

Jag promenerar bort till Fisjt Arena och där är det stor fest före matchen och uppladdning för alla supportrar. Efter ett par öl och lite tjo och tjim får man ta sig in på arenan i god tid. Köerna gick snabbt och lätt med biljett i ena handen och Fan-id i den andra så var man inne. Lite förvirrande att hitta sin sektion bara, men det klarnade snabbt. Kanske berodde mer på mig som förvirrad gubbe. Bra Ryssland.

Inne på sektionen hamnade jag högt vid ena hörnet av planen. Jag såg kanon och hade bra koll och det var hög stämning. Naturligtvis står jag på en svensk sektion, ja, står. Alla svenskar står upp och lagen tågar in och nationalsånger sjöngs både högt och falsk och vackert. Matchen går igång och det är ett tajt Sverige som möter ett Tyskland, pressad att vinna. Nu börja raderna bakom mig surna till. Där sitter ett gäng Indier. Ja, sitter. Dom har sittplatsbiljett säger dom. Dom ser inget eftersom dom sitter ner och alla andra står upp. Hm, hur tänkte arrangören där när man klämde in några stackars indier bland svenskar. Nu har dom klagat hos publikvärdarna och värdarna gör tappra försök att beordra oss att sitta ner. Ingen, nej, ingen hör eller lyssnar. Det slutar med att Indierna blir flyttade av värdarna. Mindre bra, Ryssland. Eller FIFA. Men bra att dom fick hjälp.

Ola Toivonen gör 1-0 till Sverige efter halvtimme. Det blir ett jubel utan dess like bland svenskarna och står sig resultatet är Tyskland chanslösa att gå vidare i VM. Jag ser att vi har tyskar som står bakom Indiernas gamla platser. Tyskland och deras supportrar är skakade. Dom har svårt att komma till med bra avslut och halvleken slutar 1-0 till Sverige.

I inledningen av andra halvlek gör Marco Reus 1-1 och den starten var inte vad Sverige skulle ha. Tyska supportrarna kastar ut sina ölmuggar utför den svenska läktaren. Det är inga mjuka sladdriga muggar vi har hemma, utan hårda tunga plastmuggar som ingen vill ha i nacken eller huvudet. Hur som så krigar svenskarna mot regerande världsmästarna Tyskland heroiskt och 1-1 är ändå inget dåligt resultat för Sverige. Boateng i Tyskland får sitt andra gula kort i 82:a minuten och får gå av. Tyskland nu med en man mindre. Sverige kan fixa detta och det är ett bra tryck från dom gula på svenska läktaren. När 90 minuter har gått lägger man till 5 minuter på matchen. Det blir tuffa minutrar och i sista minuten får Tyskland en frispark precis utanför straffområdet till höger om Olsen som är målis i Sverige. Ordvalen och Uttrycken från läktaren för denna olägliga frispark som redan nu ser ut som en livsfarlig målchans ska inte skrivas ner här. Men, den känns onödig så här i sista stund av matchen. Frisparken blir sista sparken innan matchen är över och Tony Kroos slår in den i bortre krysset. Ridå ner och nya hårda muggar från tyska supportrar seglar ut över den svenska läktaren och den energiladdninen som före frisparken var som stora dubbla ryska kärnkraftverk som pumpade ut överflöd av energi på arenan var som bortblåst. Frisparken var av världsklass, men tomheten som uppstod efter var jobbig att hantera och ett par svenskar fick testa att åka rysk ambulans efter att ha tuppat av när dom fått en hård ölmugg i huvudet och sedan sy några stygn. Tyvärr är det några som avstår att gå på nästa match för rädslan att råka ut för samma öde. Förståeligt, tyvärr. Inte bra, Tyskland.

Det fanns en tystnad i lämmeltåget av svenskar med sina gula tröjor som det gick att ta på när alla sakta vandrade tillbaka till sina hotell i den ljumna sommarnatten. Fast, det var inte så nattsvart som stämningen påvisa. Det var sättet man förlorade på efter en riktigt bra kamp, så snöpligt och så laddat, före frisparken. Äh, det är ju bara fotboll tröstar man sig med, såklart. Så börjar man räkna och analysera tabelläget i Sveriges grupp och man fattar att Sverige har en match kvar mot Mexiko. Sverige har fortfarande allt i egna händer. Det räcker med vinst, typ 1-0 så är det klart med avancemang. Mexiko är en svår match, men det är möjligt. Det finns hopp i livet.

Dagen efter

Ärligt talat är det inte så mycket att skriva hem om denna dagen. Dagen lunkar på som en skön semesterdag med lite bad och något gott att äta. En och annan svensk reser vidare mot Jekaterinburg och matchen mot Mexiko. Några med tåget, drygt 60 timmars resa.

Fortsätnning följer och pupliceras i morgon

Foto: Mats Randow   

Gillar

Kommentarer

Instagram