Fotbolls-VM i Ryssland 2018 "Hemresa"

Fortsättningen och avslutningen på Fotbolls-VM.

Min flight går vid 21:30 och jag har en plan att försöka förlänga tiden för check-out. Det gick sådär och jag fick fritt till klockan 14. Det blir pool häng fram till dess och sen får jag köa en timme bland en hög med Peruaner som ska ta över staden och checka in och nyregistreras i KGB:s rullor. Jag deponerar väskan vid tre tiden och tar en promenad på stan. Klockan 17 börjar Ryssland-Uruguay på TV. Det finns tid att uppleva den på rysk mark och jag letar upp ett ställe där lokalbefolkningen hänger och tar plats i god tid framför tv:n. Äter en stadig middag för att förbereda mig. Mycket smakar dill i Ryssland, det har dom i princip allt.

Stället blir fullt och precis vid avspark kommer ett par och frågar om det är ledigt vid mitt bord. Dom pratar så klart inte heller engelska, men vi reder ut detta lätt som en plätt så dom får plats. Det visade sig att mannen var Armenier från Georgien och bor i Krasnodar, Ryssland med sin ryska fru som satte sig mitt emot. Det kom in lokalt vin på bordet han ville bjuda på till matchen och senare kom det in ännu lokalare öl, bryggd runt hörnet. Det blev riktigt trevligt och snart stod det grillad kyckling på bordet med mer öl. Jag försökte förklara på både engelska som svenska att jag var proppmätt och peka på min mage och blåste upp mina kinder så det skulle synas att jag redan ätit för mycket. Det var tydligen en extremt dålig ursäkt så det landade grillad kyckling, sås och bröd på min talrik. Utan att förstå ett uns av vad han säger, förstår jag på kroppsspråket och hans leende att maten är sagolikt god och man kan inte tacka nej utan att ha smakat. Jag tror det var dill i kycklingen också, men, ärligt talat så var det gott. På riktigt. Här och nu ska jag inte sticka under stolen med att jag börjar känna av alla lokala rusdrycker som mellanlandade på bordet innan dom sköljdes ner i våra strupar i det trevliga sällskapet. Någonstans kom det ifatt mig att jag snart har ett flyg att passa och ska resa hela natten till Göteborg. Hur ska jag lämna bordet utan att det uppfattas fel. Det uppmålade problemet var inget problem utan vi upplöste sällskapet naturligt när matchen var över och vi tackade varandra och sa hej då på några olika språk. Bra Ryssland.

Min tidsplan håller perfekt och lagom berusad samlar jag ihop mitt bagage och ska ta en taxi till flygplatsen. Nu har jag lärt mig läxan om vad det kostar att åka taxi, tror jag. Jag frågar taxin som står utanför mitt hotell och väntar på eventuella kunder vad han ska ha till flygplatsen. 1000 Rubel svarar han. Njet, 500 Rubel svarade jag och lämnade världsvant över väskan och satte mig i bilen, jag har ju varit i Ryssland i flera dygn nu och kan detta.. Denna chauffören kan knappt heller någon engelska, men utstrålar också en positiv känsla och hjälpsamhet och dundrar upp till flygplatsen med en snittfart på 150 km/h medans vi också försöker prata med varandra med hjälp av hans telefon och Google translate. För 500 Rubel ingår hela denna upplevelsen hela vägen upp till flygplatsen. Ett klipp.

Inrikesresan till Moskva följer också tidsplan och vi landar i Moskva strax före midnatt och taxar in till en riktig gate. Smidigt och bra, men ingen äventyrskänsla alls. Nu ska jag söka upp passkontrollen och försöka registrera mig i KGB:s rullor för att ha lämnat landet. Vid den här sena timmen var bara några få passluckor öppna. Bara för ryska medborgare och inga luckor för utländska. Jag ställer mig i en av köerna och får låtsas att jag är ryss och överraska kontrollanten i luckan med ett svenskt pass så får det höra till äventyret att hantera situationen efter det. Det var inga som helst problem. Passpolisen skannade mitt pass och Fan-id, stämplade i passet och andra papper hej vilt sen var jag inne i utrikeshallen. Bra Ryssland.

Nu blir det dags att försöka ordna med nästa äventyr. Klockan är strax efter 12 på natten och terminalen ganska öde och halvstängt. Min nästa flight till Helsingfors går inte förrän kvart över fem på morgonkvisten. Jag måste smida en plan på att fördriva tiden eller hitta en plats att vila lite. ALLA sittplatser har stora armstöd så det kan bli segt att sova på dom. Jag cirkulerar lite mot min gate som jag ska till senare och en mindre grupp svenskar med gula tröjor vid en lucka drar till sig min uppmärksamhet. Man kan hyra en sängplats där. Minimum tre timmar för 1600 Rubel. Taget. Jag hyr in mig där och får krypa in i en kuvösliknande hylla på andra våning och hittar eluttag för att ladda min telefon, kudde och täcke. Jag ber dom väcka mig så jag inte sover runt till nästa flight 24 timmar senare. Hon skrattar hjärtligt och väcker mig tre timmar senare. Nu är det bara drygt en timma kvar till take off och dessutom hade dom bra duschar så det blev en sådan och fräscha till sig. Super, rekommenderas. Bra Ryssland.

På planet till Helsingfors och Finland kollar jag mina biljetter och ser att jag bara har 40 minuter till nästa flight om allt är i tid. Känns plötsligt lite tight. Jag kommer ju att komma till terminalen för resande utanför ”Schengen”, vilket kommer att innebära ny passkontroll och säkerhetskontroll. Det blir skönt att komma till landet lagom när man är lite trött på att antingen är det för lång tid till nästa flyg eller så är det för kort. Jag och min rullväska till handbagage rullar igenom så effektivt och smidigt man kan göra. Sedan rullar vi vidare genom terminalerna ner till min gate som redan är öppen. Det blir buss till planet igen. Jag frågar om jag hinner på toa innan jag går på. Jadå, det gör jag säger dom. Bra Finland.

Vi landar på Landvetter vid åtta snåret på morgonen, helt enligt plan och jag är snart hemma. Ska man sammanfatta resan lite så blir det bra omdöme till arrangörerna av fotbolls-VM. Många av mina fördomar om Ryssland kom på kant. Alltid gott att få slå hål på fördomar, speciellt sina egna. Dom resande ryssar jag mött på mina resor har inte alltid varit så trevliga och uppfört sig bäst utan gärna utmärkt sig på ett negativt sätt. Nu har jag fått möta många ryssar som är helt annorlunda, trevliga och väldigt hjälpsamma. Ett hett tips från mig till ryssarna är att gå en ABF kurs i engelska så kommer det att bli ännu bättre nästa gång jag kommer dit, eftersom dom gärna vill prata lite också. Eller. så går man en snabbkurs i ryska innan man åker dit.

Foto: Mats Randow

Gillar

Kommentarer

Instagram