En vandring med olivskörd vid nunneklostret och en Hot Spring

Bara den varma källan säger mig att det blir äventyr i dag. Naturligtvis ska vi utforska lite av detta. Det går en bäck från bergen förbi området, och det bubblar och ryker överallt i den. Färgerna I den är rostrött och slemgrönt. Mycket fascinerande. Effekten av röken ur marken och vattnet förstärker mystiken i området. Här har man haft spa sedan osmanerna styrde på ön och en liten bit från det befintliga badhuset ligger några gamla badhus som inte är i bruk och är flera hundra år gamla.

Jag närmar mig det bubblande vattnet, och nyfikenheten har tappat alla gränser så får jag höra DONT TOUCH. Det var en varning från Theano i all välmening. Hade detta legat i Sverige skulle hela området varit avspärrat. Detta är den varmaste källan i Europa och vattnet kan hålla upp till 92 grader och i underjorden cirkulerar vattnet i 400 grader. Känslan är att vi nästan står på magman i jordens undre. Det går inte att snacka bort att detta är nog så spännande.

Vi kommer i alla fall iväg på vår vandring. Den här vandringen gick vi hösten 2017 och vi utgick från Polichnitos Hot Spring på Lesvos i Grekland. Min vandringskompis Theano som är från ön och jag hade våra hundar Lessie och Bianca med oss. Vi går i gammalt övergivet jordbruksland med märklig form av blandskog med en hel del små ekar av olika sorter och lågväxande macchia, det är som om naturen gjort revolt och tagit tillbaka gamla betesmarker. Första målet är att gå förbi klostret Damandriou. Klostret är från bysantinsk tid på 1100 talet och det sägs att namnet kommer ifrån en bysantinsk by som nu ligger i ruiner på kullen ovanför klostret. Hundar är inte tillåtna i kloster, så för den goda stämningens skull respekterar vi munkarna och turas om att ta en titt i klostret.

Damandrious kloster

När vi går vidare har vi ytterligare ett kloster framför oss. Vi kommer upp på en platå och Lesvos är ingen överbefolkad ö och det finns gott om natur och landsbygd att vandra i. Ofta kan man vandra en hel dag utan att möta någon. Strax efter vi kom in på vägen till nästa kloster hörde vi någon ropa till vänster om oss en bit ut ibland olivträden. Jag såg en äldre gumma som låg ner på marken och ropade på hjälp så vi sprang mot henne för att hjälpa till. Min puls ökar, nu är det skarpt läge. Gumman såg ut att vara flera hundra år, lika gammal som man bara kan bli av att leva på grekisk yoghurt, närodlade och ekologiska grönsaker och olivolja. Hon pratade bara grekiska och jag förstod inte ett skvatt av vad hon sa. Nu räckte hon fram en tung hink full med oliver till mig som jag tar emot samtidigt som jag funderar på hur vi ska få hit en bil eller ambulans för att hjälpa gumman. Finns det ambulansjeepar på ön? Platsen är ensligt belägen. Helikopter? Tack och lov förstår Theano vad gumman säger och börjar diskuterar med gumman. Där jag står med en spann full med oliver hör jag nu på tonen att det inte är så allvarligt. Det visade sig att hon bara ville ha hjälp med att bära oliverna bort till klostret intill så hon kan plocka fler i en påse hon har. Hon ligger bara på marken för att vila, med all respekt. Hon är ju flera hundra år gammal. Hennes väninna som är nunna på klostret skulle ta emot oliverna. Väl framme med spannen, ropade vi efter nunnan. Inget svar och vi såg ingen där. Nunnan är säkert lika gammal så vad kan ha hänt? Vi möter gumman med oliverna igen som bara skrattar och säger att nunnan har nog tagit en siesta och nu vill gumman prompt bjuda på kaffe.

Det är just detta med vandring, att allt kan hända. Nu var det inte så dramatiskt som vi trodde från början och den tunga hinken med oliver kom dit den skulle. Det är inte bara naturupplevelser det är också möten med människor.

Klostret Agios Georgios Melandas trädgård

Vi vandrade sedan vidare tillbaka till den heta källan. Här finns ett litet mer modernare bad än det gamla osmanska badhuset och med lite bättre planering med badbyxor och hundar hade det varit perfekt med ett termalbad. Vattnet har en hälsosam radioaktivitet och blandats i rätt temperaturer i underjorden för att få en bra mineralhalt som gör att man känner sig minst 10 år. Nej, 20 år yngre efter ett bad. Jag lovar. Jag har testat. Känslan räcker i alla fall till dagen efter. Vattnet i badet har kylts ner till 41 grader och det är en lång lista över sjukdomar som badet är bra för. För ordningens skull finns ett för herrar och ett bredvid för damerna.

Agios Georgios Melandas är ett litet nunnekloster, men har en rätt stor kyrka och byggnaderna ser mer moderna ut än andra kloster på ön och har sin trädgård. Det ska också finnas enkelrum för pilgrimer här. Jag gissar att nunnan som tog en siesta, kommer att vara den sista nunnan på klostret.

Foto: Mats Randow

Gillar

Kommentarer

Instagram