Bortanför den vanliga vägen

Lördagen blev en mjukstart. Lunch i historiska Archanes som följdes av ett besök i Knossos. Knossos som ska vara Kretas utflyktsmål No: 1. Check på den på ”To Do listan”. Detta är bara början. Följande vecka till nästa lördag ska jag hänga med Hjalmar med resesällskap. Det är bara att luta sig tillbaka och åka med, Hjalmar har ordnat ett program för oss som tar oss bortanför och runt alla hörn in i det genuina Kreta. Dit ingen turistbuss når och helt bortanför massturismens allfartsvägar. Hur kom då Knossos med i detta som är hot spot nr: 1 för turisterna. Hjalmar tar oss till Knossos när turistbussarna redan lämnat platsen så vi kommer att få uppleva även några klassiska pärlor på Kreta utan trängsel. Bra Hjalmar.

Senare landar vi på södra Kreta hos Georgios hotell Akros Oreon i byn Kato Simi som ligger på 800 meters höjd. Bara där känner man äventyrskänslan och Georgios hotell blir vår bas för resten av veckan. I programmet framför oss har vi en mix av vandringar, historia, kultur, kretansk matlagningskurs, natur, gåsgamar och andra fåglar och ett och annat dopp i havet som fortfarande är tillräckligt varmt för bad. Och, en hel del god mat. Hjalmar tar oss till tavernor både vid havet som högt upp i bergen. Tavernor som andas grekisk kultur. Ibland utan fast meny, där potatisen kan stå på den vedeldade kaminen mitt i tavernan för att bakas medan Hjalmar tar sig en titt i köket och i kylskåpet, sedan pekar han ut vad vi ska äta.

Mitt resesällskap då? Det visade sig att var och en hade något eller några ämnen dom var riktigt duktiga på. Fågelskådare, biologer och andra var duktiga på geologi. Här hade jag världens chans att lära mig mer om dom olika saker vi upptäckte. Jag fick frågan av en i sällskapet om vad jag var bra på? Jag mumlade bort frågan lite med ord som lagom och allmänt. Jag kände att jag inte skulle avslöja riktigt ännu att jag kunde rabbla upp svenska mästare i fotboll på 70-talet och var fotbolls-VM har gått i kronologisk ordning, inklusive världsmästare. Jag är bra på annat också. Men, det tar vi en annan gång.

Som en summering av denna vecka kan jag bara än en gång säga, Bra Hjalmar och tack. Förutom all god mat fick vi uppleva unik natur, hisnande färder upp och ner i vackra berg, gåsgamsafari, fina vandringar, Zeus grotta, ruiner och historiska platser, osv. osv. Hjalmar berättar kunnigt om vad vi ser och vad vi gör. Med andra ord rekommenderar jag varmt en resa med Hjalmar . Även tack till Diana och Margareta för historisk guidning. Tack, Georgio som hade middagen klar varje kväll med god mat efter dagens äventyr. Tack, mitt resesällskap för trevligt häng på tavernor och i berg och dalar.

Text & Foto: Mats Randow

  • Kreta
  • Nära Dedalou , Iraklio , Grekland

Gillar

Kommentarer

Instagram