Statusuppdatering

3 veckor och 4 dagar har nu gått.

Tänkte skriva en liten statusuppdatering.

Tal: Helt klart bättre än direkt efter op.
Jag pratar med hög/normal röst igen. Men hakar fortfarande upp mig på ord/stammar. Har svårt att hitta orden för det jag vill ha sagt. Struntar ofta i att säga saker jag tänker för det är för jobbigt att formulera och prata.

Det är väldigt jobbigt att lyssna på någon annan som pratar. Jag har svårt att hålla koncentrationen och ta in och sortera vad som sägs. Avgöra hur jag ska reagera på det osv.

Ljud/ljus: Mycket bättre. Jag har sällan teven på just för det blir lite skråligt. Men jag klarar av att titta på min iPad längre stunder.
Jag har inte tittat på film eller serier för jag orkar inte ens med tanken på att leta rätt på något värt att se. Men jag ser på youtube.
Jag lyssnar väldigt sällan på musik men lugn instrumental musik går bra. Gärna såna som är gjorde på kända låtar så man känner igen dom.
Ljud utifrån går mycket bättre än första tiden. Jag stänger dörren om det klippa gräs och liknande. Billjud är jobbigt. Enformiga ljud är jobbiga. Lite oberoende av hur höga dom är.

Smärta: Såklart mycket bättre. Konstigt vore det annars. Men jag har fortfarande väldigt ont. Konstant huvudvärk som ibland eskalerar. Äter fortfarande höga doser smärtstillande. Jag har tidvis mycket smärta från fästena som skallbenet sattes tillbaka med.

Energi: Urdålig. Men jag sover inte lika mycket som förr. Det är väldigt svårt att portionera och hushålla på energin sen jag kom hem. Jag har absolut inga rutiner här hemma vilket tar väldigt mycket av min energi bara det.
Jag ska få mer hjälp från neuroteamet om hur man hushållet och portionerar ut energin så den räcker för hela dagen.

Minnet: Bättre än första tiden. Då var jag dessutom mycket mer djupt medicinerad vilket påverkade. Men mitt närminne är kasst. Jag jag nästan ingen som helst koll på om saker hände idag, igår eller om det var några dagar sen. Tid och rum är starkt påverkat. Vilket ger stress. Som tar energi.

Fysiskt: Bättre!! Idag har jag lyckats med extrem viljekraft sträcka alla mina fingrar. Ring och lillfingret har ju varit förlamade och är fortfarande fumliga och lite domnade. Och jag har inte kunnat sträcka ut dom med egen vilja.
Jag tränar handen varje dag efter schema och idag plötsligt så gick det!
Långt. Men jag klarar det med viljestyrd muskelkraft. Stort framsteg!
Foten/benet är också betydligt bättre. Jag snubblar nästan aldrig på foten längre. Det har hänt när jag är ute och går ute med rollatorn och jag blir för trött. Då hänger den inte med och jag liksom snubblar till. Men så var det var 6-7 steg förut. Så det är enormt framsteg.
Inomhus försöker jag gå så mycket jag bara kan utan rollatorn. Oliver ligger som en stoppkloss överallt och vägrar flytta sig. Jag får liksom köra på honom och fösa honom framför mig. 😅
Så jag går ofta och håller mig i väggar och möbler. Och det tycker jag går bra.

Balans: Inte bra. Ganska oförändrad tycker jag. Jag är ofta yr och det gör mig ju ostabil.

Psyke: Det går upp och ner. Ganska oförändrat det med. Ofta ledsen och uppgiven. Men kan också känna glädje.

Therese Lindgrens Bullet journal har jag köpt. Oj oj vad den hjälper mig!

Häromdagen var brorsan och hans fru här med leverans av blommor och växter! Så underbart att kunna gå ut på balkongen och fixa med dom. Bra terapi och träning på en gång!

/Annette

Gillar