Igår kväll blev det en chill hemma kväll med mina "kämppisar". Det föreslogs att vi skulle kolla en film och när vi tidigare hade pratat om "pickpocketing" kom Daniel på att vi kunde se filmen focus. Het bra film!

Så här ser en del av vårat vardagsrum ut.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nämnde redan i mitt förra inlägg att jag blev bjuden över till Nicole och Andreas på middag och de enda de hade avslöjat var att jag skulle få smaka på något typiskt danskt. Det blev stegt svinekød med persillesauce = stekt fläsk med persiljesås med andra ord Danmarks nationalrätt. Efter denna rätt blev jag ännu bjuden te och Nicoles egna hemlagade kaka/kex. Recept (passar även för alla mina vegan vänner ) : http://paleolivet.blogspot.dk/2014/08/siljes-figenstnger.html?m=1 . Det var en lyckad och trevlig kväll och skulle lätt kunna byta ut min lägenhet mot deras.

Min första praktikvecka är över. Har nämligen lyxen att jag enbart kommer att ha morgonturer ( 7-15 eller 7-13 ) med lediga helger. Åtminstone de fyra första veckorna. När vi är på praktik har vi ett viss antal timmar som vi måste vara på själva praktikplatsen samt lite uppgifter som vi bör göra. Nu när jag är i Danmark följer jag deras system förutom att jag också är tvungen att göra samma praktikuppgifter som mina klasskamrater. Nämnde tidigare att det på min avdelning finns tre andra danska sjukskötarstuderanden. Två av dem är på sitt sista år och en på sitt första. Sjukskötarutbildningen i Danmark är lika lång som i Finland ( 3,5 år ) men utbildningen är lite olika uppbyggt. T.ex: i Danmark har sjukskötarstuderandena inte så mycket praktiska studier i skolan utan istället är de totalt sett mera veckor ute på praktik än vad vi i Finland är. Mera veckor men färre timmar. Vet inte om detta gäller alla sjukskötarstuderanden i Danmark men studeranden på Slagelse sjukhus har enbart 30 h / vecka. Studerandena har också uppgifter som de skall göra på praktiken. Den ena studeranden skall faktiskt göra en helt liknande uppgift som jag ( vårdplan och läkemedelsuppgiften ).

Alla studeranden på sjukhuset bär en brosch med texten "Jeg er under UDDANNAELSE" ( jag är under utbildning / jag studerar ). Som ni ser har jag själv lagat en Finlandsflagga på min namnlapp. Trots det har folk frågat om jag kommer från Island eller Norge. Idag var faktiskt första gången jag fick frågan om jag kommer från Sverige. Förstår att man kanske inte direkt kollar på namnlappen samt tänker på Finland när man hör någon prata svenska men ändå rätt kul att folk gissat på andra länder. Som vanligt har jag hamnat ut för situationer där jag fått försöka förklara det här med Finland och finlandssvenskar. "Nej mina föräldrar är inte från Sverige","Vi pratar svenska hemma" "Det finns svenska skolor i Finland o.s.v." men visst finns det folk som vet att vi existerar samt fattar direkt när man säger att Finland har två nationalspråk.

Likes

Comments

Eftersom jag har tystnadsplikt är det begränsat vad jag kan dela med mig från mina dagar på sjukhuset. Det jag däremot kan berätta är att jag fick vara med om en koloskopi undersökning idag. I skolan har jag läst om koloskopi men har aldrig själv varit med på en sådan undersökning. Kul och intressant att se och lära sig något nytt. Koloskopi? Innan jag åkte med patienten på koloskopi fick jag ett papper där de förklarar själva undersökningen. Så tänkte nu försöka förklara koloskopi m.h.a. detta papper bara för att på skoj träna på danska. Kanske ni lär er något nytt?

Vad är koloskopi?

Undersökning av tjock-, änd- och nedre delen av tunntarmen m.h.a. ett koloskop ( "en slang som är böjlig och mjuk").

Varför- diagnostisering?

Slemmhinneförändringar i änd- eller tjocktarmen t.ex

  • Misstanke om blödning i änd, tjock- nedre delen av tunntarmen
  • Slemmhinneförändringar i änd- eller tjocktarmen.
  • Hitta orsak till avförningsproblem t.ex slemmig eller blodig avföring, diarréer eller förstoppning.
  • Ont i magen- misstanke om fel i änd-, tjock- eller tunntarm
  • Misstanke av polyper
  • m.m.

Obehag/ risker med undersökningen?

Koloskopi är en säker undersökning. Undersökningen gör i regel inte ont, men för att kunna undersöka slemhinnan blåser man luft in i tarmen vilket kan ge upphov till tryckande känsla och smärta. Mer sällan kan de förekomma andra komplikationer. Det kan t.ex komma biverkningar från den lugnande medicinen, blödningar eller hål genom tarmväggen. Ibland visar sig dessa komplikationer först när man kommit hem . Komplikationer kan kräva operation därför är det viktigt att man kontaktar ifrågavarande avdelning.

Hur går undersökningen till?

Patienten får en kanyl i armen. Genom denna kan man vid behov ge lugnande samt smärtstillande läkemedel. Blodtryck puls och saturation ( syremättnaden i blodet ) mäts före, under och efter undersökningen. Patienten skall ligga på vänstra sidan i början och sedan på rygg och kan även bli ombedd att ändra ställning under själva undersökningen. Ändtarmen undersöks först med ett finger. Efter det förs koloskopet in genom ändtarmsöppningen och upp i tjocktarmen. På en tv- skärm kan man sedan se tarmen inifrån och även bilder kan tas. Eventuellt kan man ta ett vävnadsprov från slemhinnan. Ingreppet är smärtfritt och vävnadsprovet sänds sedan för undersökning. Avslutningsvis när man avlägsnat koloskopet sugs luften från tarmen ut igen.

Hur länge varar undersökningen?

Ca 30 - 60 minuter.

Förberedelser?

Två dagar före undersökningen får patienten toilax tabletter för tarmtömning. Dagen före undersökningen får man äta till klockan 15 efter det får man enbart äta flytande kost och dricka. Obs! Inga mjölprodukter. Eftersom man mister mycket vätska vid tarmtömningen är det viktigt att man dricker ordentligt. På själva undersökningsdagen får patienten dricka laxeringsmedel som blandas med vatten.

Hvad skal jeg spise til middag? ( vad skall jag äta till middag? ) Återstår att se. Ikväll är jag nämligen bjuden över till Nicole och hennes pojkvän Andreas på mat. Det enda jag vet om menyn är det är något typiskt danskt. Ser framemot att få träffa de igen!

Måste bara påpeka att jag faktiskt sitter ute när jag skriver detta inlägg. Jättefint väder. Inte alltför varmt ändå men finne som man är vill man ju ta vara på soldagarna, haha. Trots att jag nu har utsatts för lite sol här i Danmark så leker mina fräknar ännu kurragömma. Så än är det väl inte vår på riktigt.

Likes

Comments

Idag fick jag tillsammans med de andra studerandena på sjukhuset vara med på hygien info/skolning. När jag fick mitt schema trodde jag att de hör till första veckan när man kommer som studerande med det visade sig att de bara råka sig för mig. Eftersom jag förut har varit med på liknande infon/skolningar på mina tidigare sommarjobb samt just haft en kurs i skolan som behandlar detta ( immunologiska ohälsa och infektionssjukdomar ) var det mest som repetition för mig. Vilket inte skadar och fick ju höra det på danska nu också. Dock fick jag veta att ca 3000 människor dör av infektioner på danska sjukhus och tycker det är kul när de använder sig av "af med smitten - på med spritten" ( bort med smittan- på med spriten/desinfektionsmedlet ).

Innan hygien skolningen hann sätta igång börja jag prata med en studerande bredvid mig. Hon var från Slagelse så jag fråga om hon hade några tips på vart jag kunde fara och springa...så idag efter praktiken tog jag mig en liten joggingtur. Kommande bilder:

Ovanstående park cyklar jag förbi när jag är på väg till sjukhuset.

Råka hitta en "mountainbike stig". Finns nog ett bättre namn men kommer inte på det just nu. Kände mig lite som en boll på en minigolfplan när jag sprang omkring där.

Vår?!

Råka även hitta nån slags scen eller vad man skall kalla det. Barnasinnet fick mig att springa upp räkna hur många trappsteg ( 50 st ) och när jag kom upp kullen fick jag syn på sjukhuset. Den besha byggnaden samt det gråblå till vänster (byggnaden där jag praktiserar på ) är alltså sjukhuset.

Likes

Comments

Dagen till ära passar jag på att gratulera dig här också pappa (hoppas korte kom fram). Det är alltid lätt att hitta fel i andra och klaga. Tror ingen har en perfekt förälder men tack pappa för alla fina saker du bidragit med till min uppväxt och ja tillväxt... (ska vi skylla på generna eller all havregrynsgröt du matade i mig som liten?)

Skämt och sido har sagt det förut och säger det igen "bättre hemmafru får man leta efter". Inte nog att jag haft turen med en pappa som är händig och tycker om att laga mat och baka utan till sidan om det är han bl.a trädgårdsmästare, bonde och florist.

Pappa med sina kakor. Älska smörgåstårtan (!). Jag kommer aldrig glömma när du snäll nog försökte se till att de andra i familjen skulle spara en bit till mig också.

Brukar också säga "att inte skall man försköna verkligheten"- Pappa i sitt esse när han bakar. Så många gånger pappa du fått mig att skratta/ le när jag sett dig stå med din egna lilla hemgjorda handsfree, grejande i köket med dansbands musik på. Så många gånger man kommit hem och det doftat nybakat i köket. Ibland om du inte varit hemma har du ändå sett till att jag säkert nog t.ex skall hitta sylten till pannkakan. Trots att jag varit över 18 och nog kan fixa käk åt mig själv.

Trädgårdsmästare och florist, javisst. Pappa med sina "perus" stora zuccinin och det är han som delat med sig av en av hans några växter till min lägenhet. ( Kan inte säga att jag är lika gröna fingrar som pappa men försöker så gått jag kan med både dropp och andra preparat. )

Hoppas du har en fin fördelsdag pappsen!

Likes

Comments

Första praktikdagen avklarad och det känns bra. Är på den medicinska avdelningen för mag- och tarmsjukdomar ( gastro ) . Där blev jag väl emottagen och min handledare är jätte trevlig. Gick en rundtur, fick arbetskläder och inloggningskoder och resten av dagen har jag bara följt med de andra. De pratar danska och jag svenska och de har hittills fungerat fint. Förutom jag är det för tillfället tre andra sjukskötarstuderanden på denna avdelning men de är alla från Danmark. De har inte tidigare haft någon studerande från Finland. Så får väl känna mig lite extra unik, finlandssvensk till på köpet!

Redan idag har jag lagt märke till likheter och skillnader mellan Danmark och Finland gällande vården. Precis som i Finland har patienterna i Danmark identitetsarmband på sig men med en streckkod. Så istället för att kontrollera att man har rätt patienten genom att titta på personnumret på armbandet använder man en så kallad "scanner". Scannern läser av streckkoden på patientens armband och på det viset får man upp information om patienten. Det är lite som en kassatant tar och läser av produkterna i kassan. ( Tycker om att konkretisera ). Man scannar inte enbart patientens armband utan lade även märke till att de scannar mediciner. T.ex när en patient är ordinerad en viss medicin scannar man in ampullen och då får man fram den ordinerade dosen. För- och nackdelar? Fördelar är att det är smidigt så länge tekniken funkar och risken att man blandar på patienter med samma namn minskar. Nackdelar kan vara ifall patienten får en dålig upplevelse - känner sig mera som en produkt/ streckkod än en människa (?).

På hösten var jag på praktik på Vasa centralsjukhus. På avdelningen som jag praktisera på där kunde man lägga in vitalparametrarna ( blodtryck, puls, andningsfrekvens och temperatur ) och andra mätvärden t.ex blodsocker via en smartphone. På det viset behöver man inte först skriva ned resultaten på ett papper för att sedan kunna dokumentera de på datorn. Utan m.h.a. av denna smartphone kan patiens mätvärden direkt dokumenteras, analyseras och kontrolleras på plats. Tyckte själv att detta system underlätta arbete och var smidigt. Tyvärr kan anhöriga och patienter få den missuppfattningen att personalen går omkring och surfar på sina egna telefoner. För att undvika missförstånd hade man på avdelningen satt upp lappar som informera om detta. Jag blev även upplyst om att berätta till patienten att jag lägger in mätresultat när jag står och skriver på smartphonen. Varför tog jag då upp detta? Jo för på avdelningen jag nu är här på i Danmark använder de sig av samma slags system men istället för en smartphone har man en annan slags apparat. Denna apparat fungerar också m.h.a. touch screen och man kan även scanna patientens armband med den. Eftersom apparaten inte lika lätt kan förväxlas med en vanlig telefon tyckte jag att den verka bättre.

Slagelse sjukhus blir bara större och större och nya delar byggs till. Svårt att få en bra bild på hela sjukhuset. Borde ta ett flygfoto men så här ser den del av sjukhuset som jag är på. ( Som ni ser har det snöat inatt så vem vet kanske jag snart ångrar att vinterskorna blev hemma )

Till nummer 50 hör min avdelning.

Likes

Comments

Idag tror jag att de flesta av mina klasskompisar har haft sina första dag på praktiken men inte jag. Jag börjar imorgon.

På dagen mötte jag upp min "buddy/väntutor" Nicole och fick då även se vart hon går i skola ( University College Absalon ). Själv kommer jag bara att vara på sjukhuset men det är alltså just den skolan som jag är under och ansökte min utlandspraktik till.

Som tack för att Nicole varit så hjälpsam och trevlig överraska jag henne med lite hederlig finsk reissumies, Fazers Blå och den älskade/hatade salmiaken.

Nicole fixade så att jag får låna en cykel från skolan under min tid här i Slagelse och så visade hon sitt hem, staden och sjukhuset som jag kommer att praktisera på. Vi råkade även stöta på någon av hennes bekanta som jobbar för en organisation som är öppen för/ hjälper människor som är hemlösa/utan pengar/missbrukare. Nicole har själv volontärarbeta för denna organisation och de visade mig runt/ berätta om stället. Kul att höra hur mycket som andra människor och firmor är villiga att hjälpa till med samt donera för att hjälpa dessa människor som är utslagna från samhället.

​Glad att jag får låna en cykel kommer gå så mycket snabbare och smidigare att röra sig i staden.

Likes

Comments

Så här bor jag och mina "kämppisar". Mitt rum är fönstret bakom buskarna.

Till bilden till vänster försökte jag få med hela vår stora gräsmatta och det är bara baksidan av gården. Dock tyckte jag det var svårt att få en bra bild av huset. Det är mycket större än vad det kanske ser ut utifrån. Som sagt finns det rum för 9 personer och idag fick jag även se att det finns en källare med MASSA saker.

Är glad att jag packa ned solglasögonen istället för vinterskorna. Har varit jätte väder idag så passade de bo att utforska mina nya hoods. Älskar när varje gata är ny känns som man kan gå omkring hur länge som helst.

När jag kom tillbaka från min promenad fick jag träffa min sista rumskompis Corletta (den Italienska tjejen.) Även hon väldigt trevlig och pratglad. På bilden spelar vi alla Kubb tillsammans.

Bilder från mitt rum. Inget extra på det viset förutom att ni borde spana in mitt nattduksbord...

När jag först såg nattduksbordet log jag lite inombords "man tager vad man haver". Ser nästan ut som jag skulle ha gjort det själv. Men det visa sig att det var Corletta som hade varit kreativ. Själv har hon ett helt fint litet vitt nattduksbord gjort i trä så jag sa att hon borde se mitt. Då berätta hon att en kille från Tyskland hade bott här före mig som också ville ha ett nattduksbord. Snäll som hon verkar vara fixa hon ett...

Likes

Comments

Flygresan samt tågresan från flygfältet till Slagelse gick bra. Bäst var kanske att försöka hitta från Slagelse tågstation till min nya adress. ( Tack igen google maps! ) Jag bara gick och log. Känslan av vår och lycka hörni!

När jag kom fram till rätt adress tog en tjej från Slovakien, Alena i mot mig samt en kille från Bulgarien, Daniel. I huset bor också en tjej från Italien som jag förhoppningsvis får träffa idag. Så det kommer åtminstone att vara vi fyra de kommande dagarna. Som jag anande är detta ett ställe där många studeranden särskilt utbytes studeranden bor. För tillfället är vi några som bor här eftersom huset har rum för 9 stycken personer. Jag bor alltså i ett egnahemshus med ett eget rum. och delar sedan resten av utrymmena med de andra. Men för mig som är van med min lilla etta med en kokvrå är detta heaven. Vi har ett stort och rymligt kök med diskmaskin (!), stort vardagsrum med tv, tvättmaskin ( jag behöver inte kriga för några tvättider), dessutom har vi tre badrum så nästan som man skulle ha eget nu när vi bara är fyra stycken. Huset har dessutom fyra ytterdörrar så beroende på hur lat man är eller vart i huset man är på väg kan man välja vilken dörr man tar.

Bilder från köket.

Efter att mina rumskamrater visat mig runt i huset var Daniel shysst och kom med och handla samt visa vilka matbutiks alternativ jag har. Konstigt att börja tänka om i danska kronor. Tur så finns det en skärm som visar priset efter man har handlat. Stackars kille i kassan såg ju förskräckt ut när jag fråga om han kunde säga priset på nytt fast på engelska.

Resten av kvällen spendera vi genom att vi satt och prata i timmar. Verkar som jag haft turen att bo med riktigt trevliga människor! Tacksam, glad men trött gick jag sedan och la mig. Orka inte ens packa upp mina saker. Kände att min lilla hjärna behövde få bearbeta alla nya intryck. Dessutom har jag hela helgen på mig att komma till rätta.

Så här såg det ut när jag vaknade upp idag morse. Bilden är alltså tagen från mitt sovrums fönster. Vi har en jätte stor gräsmatta och huset är beläget i ett helt vanligt bostadsområde.

Ska försöka ta lite mera och bättre bilder men skall även försöka ta och packa upp mina saker. Räkna annars på skoj ut att det tog ca 12 timmar från att jag stängde dörren till min lägenhet i Vasa till att jag kom fram till mitt hem här i Slagelse.

Likes

Comments

Jag hade tänkt skriva ett inlägg igår kväll men prioritera att packa det sista, diska, käka finländsk mat, ärtsoppa och rågbröd ( råka sig egentligen bara #enkelochbrastudiemat ) och försöka somna i tid.

Tyvärr kunde jag inte packa ner min enhjuling så därmed var jag och greja lite med den igår samt träna på andra cirkuskonster. Så videorna är från gårdagen. Första videon: tränar jag på hopp samt kontroll att försöka hållas på stället med enhjulingen. Andra videon: går jag på händer från ena väggen till andra. Backstory till hur jag lärde/inspirera mig att lära mig gå på händer: Det var jumppa läraren i lågstadiet som berätta att han haft en tjej på sin klass som kunde gå från en sidan till andra på händer i gy-salen. Kommer ihåg att jag tänkte att det skulle jag också vilja kunna göra. Så börja träna och har lagt X antal timmar på det för att lära mig . Nu vadå nästan 10 år sedan prövade jag att göra de. Visst har jag gått mycket på händer förut men har aldrig prövat att gå från en sidan till den andra i en gy- sal...

Inatt vaknade jag flera gånger och kollade på klockan. Väckarklockan var inställd på 4.44 och de få timmarna jag sov hann jag drömma att jag missat tåget. Tur var det bara en dröm. Jag hann bra till tåget och VR var även på min sida. Tågresan gick snabbt eftersom jag halvsov hela tågresan. Dock vaknade jag till av att konduktören börja prata i radion. Han förklarade att vi hamnar vänta ett på ett ställe och avslutade sitt meddelande med att ursäkta sitt harklande med att han fått mandarin i fel hals. Så tack konduktören att du förgyllde min tidiga morgon med ett gott skratt för när hör man folk säga att personalen på VR bjuder på sig själva?

För tillfället sitter jag på flygfältet. Räckte inte länge innan jag fick reda på att mitt flyg är försenat men en timme. Men gjorde inte så mycket tog en kaffe och slog mig ner på ett café istället. "Ofinsk" som jag fått höra att jag är började jag prata med en familj som var på väg på skidsemester. Kul att fördriva tiden med att sitta och prata med trevliga random människor.

Förhoppningsvis sitter jag snart på flyget på väg till Köpenhamn.

Likes

Comments