VEGANSK KOST !?

Vad innebär att vara vegan


Betydelsen av vegan - enligt mig är vegan när du håller dig borta från animaliska saker . allt som innehåller eller har spår Efter djur håller man sig borta för

Det är ett sätt att protostera för djurens rätt till att leva ett liv utan att bli slaktade för att vi ska ha mat i magen


Miljön - vegan är miljövänligt & såklart bra för djurens miljö & du räddar flera djur


Enligt djurens rätt - "En genomsnittlig svensk bidrar i genomsnitt till att 15 fåglar och däggdjur dödas årligen. Till det kommer Uppskattningsvis 2000 fiskar per person . Att det är så många beror på att antalet fiskar inte bara utgörs av dem som äts Direkt av människor, siffran inkluderar också de fiskar som använts som djurfoder, och alltså har ätits av de grisar, höns, Kycklingar och odlade fiskar som varje allätare äter kött eller ägg ifrån. "

" När du väljer vego väljer du bort lidandet i djurfabrikerna, de plågsamma djurtransporterna och slakteriernas dödsverktyg. Allt detta samtidigt som du väljer hälsa för dig själv och bidrar till en bättre miljö "


Hälsan - Vegetarisk och vegansk kost förbättrar hälsa och skyddar mot förtida död och sjukdom. Detta enligt en Metaanalys som publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Forskarna undersökte 96 artiklar som Jämförde vegetarisk och vegansk kost med blandkost och diverse riskfaktorer, kronisk sjukdom och mortalitet.

De som följde en vegetarisk eller vegansk kost hade lägre vikt, lägre total och LDL-kolesterolnivåer, lägre blodsocker jämfört Med dem som åt blandkost. Dessutom hade vegetariska och veganska grupper lägre risk för förtida död till följd av Hjärtsjukdom och cancer, jämfört med blandkostgrupper.


Vegetarianer har lägre förekomst av övervikt och fetma och lägre risk för hjärtsjukdom än icke-vegetarianer. För stroke är Data något osäkra. För cancer finns det viss evidens att risken för all sammantagen cancer är lägre hos vegetarianer men Viss osäkerhet råder när specifika cancerformer analyseras separat. Vegetarianer har också visat sig ha lägre risk för Diabetes, divertikulos och grå starr.

Forskarnas slutsats är att vegetarianers långsiktiga hälsa är god och för flera sjukdomar och hälsoproblem faller de bättre Ut än jämförbara blandkostare.


Länkar för det över - http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/halsofordelar-med-vegetarisk-och-vegansk-kost/

Vegitarisk mat är nästa precis likdant , skillnade är , vegitarianer äter inte kött men äter i vissa undantag fisk , dem äter ägg , Ost mjölk , m.m ( namnet betyder äter bara grönsaker eller tvärtsom blandar ihop det xD )

Vegan vill inte äta något från djuren , äter inte - kött , fisk , ägg , ost , mjölk , allt som innehåller det håller de sig ifrån


Vad man ska tänka på när man handlar


Vegansk kost - En del har kanske sagt till Dig att det inte är "nyttigt" att vara vegetarian och att man kan få

näringsbrist. Genom att äta variationsrik och näringsriktig vegetarisk mat känner sig de

flesta både friskare och starkare. Bra och hälsosam vegetarisk mat innehåller en blandning

av protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler, spårämnen, fibrer och vatten ur alla mat-

grupper. Tänk på att i möjligaste mån använda giftfritt odlade produkter, det är bra både för

dig själv och miljön. Välj gärna närodlade produkter eller köp direkt från din lokala odlare.


ALLA behöver en balanserad och varierad kost. Därför är det bäst att äta något ur

nedanstående grupper varje dag - men det gör ingenting om Du missar någon gång

då och då!


• Säd, t.ex vete, ris, havre, hirs, råg, pasta

• Baljväxter, nötter, frön, bönor, linser, mandlar

• Torkad frukt t.ex aprikos, persika

• Färska frukter och bär

• Sallad och grönsaker - speciellt mörkgröna bladgrönsaker och orange röda grönsaker

som t.ex morötter, tomater, rödbetor

• Sojaprodukter t.ex tofu, sojamjölk/ost/glass, sojamjöl

• Vegetabiliska oljor och fetter

• Potatis och rotfrukter


Likes

Comments

VEGAN !?

Grundläggande info - för ungefär två dagar sen tog jag ett beslut som kan eventuellt ändra Mitt liv , eller iallafall ändra mitt sett att se livet på

Beslutet - jag ska testa under en månads period att vara vegan , jag ska testa den "sorten" som anses vara " extrem "

Jag planerar att börja den 17 juli - 17 agusti

Då har jag 12 dagar på mig att söka fakta , skapa mig en uppfattning om hur jag ska göra det Rätt & vad jag ska göra för att följa " reglerna"

Varför - många kommer anta att mitt motivation är djurensrätt

Vilket tyvärr inte är min mootivation utan bara ett plus i kanten

Min motivation är för min hälsa skull , jag har länge haft en dålig hälsa & veganska & Vegitariska alternativ ska vara bra för ens hälsa , jag provar detta för eventuellt få en bra Hälsa och kunna känna mig frisk

Jag gör det för min själv , inte för någon annan


Likes

Comments