Vinprovning - igen!

Fredag och vinprovning. För en gångs skull var jag "tvungen" att gå från jobbet i - nästan - rätt tid. Eftersom vi har öppet till kl 18.30 på måndagarna, så slutar vi kl 15.00 på fredagar. Det är sällan som jag kommer därifrån så tidigt, möjligen när vi ska åka till Ivö.

I fredags skulle vi emellertid vara på vinprovning kl 18.00, så jag fick gå i rimlig tid för att hinna hem och äta. När man ska på vinprovning är det viktigt att inte komma dit hungrig. Vi kunde konstatera hur bekvämt det är att bo i staden (vi har nästan inte vänjt oss vid det efter att ha bott på Strandhem i 10 år). Vi tog bussen till Hyllie och bytte där till nr 5 och åkte till Lorensborg. Resan tog ca 40 minuter.

Så fick vi uppleva ytterligare en trevlig vinprovning, med kompetente Pierre Modari.


 Pierre Modari

Denna gång handlade det om viner från Toscana.


Sangiovese är Toscanas mest odlade blå druva. I Brunello di Montalcino kallas den Brunello (den lilla bruna). Sangiovese blandas ofta med Canaiolo Neroi Chiantiviner. Canaiolo Nero är en mörk druva och används därför ofta för att ge färg åt vinerna. I allt högre utsträckning används numera också druvor som ursprungligen inte kommer från Italien, såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. I DOC- och DOCG-viner är det tillåtet att ha en mindre mängd av dessa druvor. I de så kallade supertoscanarna förekommer dessa druvor i större mängd. De tvingas då använda klassningen IGT.
Vi fick avsmaka fyra olika viner från Toscana - och i olika prisklasser.
 Vinprovning den 30 november 2012
Det första var Vino Nobile di Montepulciano, från 2009 som var ett 100% Sangiovese (Prugnolo Gentile) vin. Pris på Systembolaget 189 kr.
 Nr 95243 på Systemet
Nästa vin var Broliofrån producenten Barone Riscasoli. Årgång 2010. Även det ett 100 % Sangiovese vin som kostar 115 kr på Systemet. Ett ungt rubinfärgat vin med medelhög intensitet och med aromer av svarta vinbär, övermogna plommon (enligt Pierre) och hallon, fikon och banan enligt mig).
 Nr 2705 på Systemet
Mitt favorit var Le Volte, som faktiskt inte var ett 100% Sangiovese, utan var blandat med Merlot och Cabernet Sauvignon. Det kostar 159 kr på Systemet.
 Nr 32472 på Systemet
Sedan kom kronan på verket denna kväll; Madonna dele Grazie från producenten Il Marroneto från 2003. Även det ett 100 % Sangiovese vin. Pris på Systembolaget 491 kr. Men trots kvalitetskillnaden (och prisskillnaden) var inte detta mitt favorit.
 Nr 74721 på Systemet
Som vanligt blev det en mycket trevlig kväll och vi fick också veta att Modari Vinimport nu fått in ett antal viner på Systembolaget. Jätteroligt! De har jobbat hårt för detta och det är inte lätt att komma in i Systembolagets sortiment.
 

Roberto Modari - Vinimportör

Och efter denna trevliga kväll tog vi bussen hem igen. Inte mycket väntetid och en lugn och smidig bussresa. Kan inte sluta njuta av "lyxen" att ha nära och praktisk tillgång till stadens utbud och samtidig nästan bo på landet.
Ha det bäst!
Ewa
 

 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229