Vi seglar tillbaka mot Luxor; islam och revolutionen

Det var meningen att vi skulle segla iväg från Aswan vid 13.30, men en grupp kinesiska resenärer var försenade från sin utfärd och kom inte tillbaka till båten förrän vid ca 14.30. När de väl stigit ombord började förberedelserna för att lägga ut från kajen. Detta tog sin lilla tid och inte förrän strax innan 15 seglade vi iväg.

Vi njöt av utsikten när vi seglade ifrån Aswan och mot Kom Ombo och hade en skön stund på soldäck. Jag läste böckerna jag fått i moskéen om islam och kvinnans ställning inom islam. Mycket intressant läsning som gav nya perspektiv.

Bl a stod det om de fem pelarna i islam; Vittnesbördet om tron, Bönen, Att ge Zakata (stötta de behövande), Fastemånaden Ramadan och Pilgrimsfärden till Mekka. Det stod också om hur islam ser på terrorism.

Islam är en barmhärtig religion och tillåter inte terrorism. Mohammad förbjöd soldater att döda kvinnor och barn. Han har förbjudit bestraffning med eld och har klassificerat mord som den näst största av de stora synderna. Bl a sade Mohammad angående domedagen: De första sakerna som ska dömas bland människor på domedagen skall vara de med blodutgjutelse.

När det gäller tvister mellan olika religioner har han sagt: Om två grupper av troende skulle råka i delo med varandra, försök då mäkla fred mellan dem. Men om den ena gruppen grovt kränker den andras rätt, ingrip då mot de skyldiga tills de fogar sig efter Guds bud. Om de fogar sig, medla då mellan dem båda med rättvisa och opartiskhet. Gud älskar de opartiska.

Islam säger också att man ska vara rättfärdig även mot dem som vi hatar. Gud säger: - Gör rätt!

Dessa böcker säger också att islam ser på kvinnor, både ensamstående och gifta, som individer med egna rättigheter. Kvinnor har rätt att äga och disponera sin egendom och sina intäkter, utan någon förmyndarskap över sig. Hon har rätt att köpa och säja, ge gåvor och välgörenhet. Hon kan använda sina pengar som hon vill och brudgåvan som hon får när hon gifter sig får hon personligen använda. Hon behåller sitt eget familjenamn snarare än att ta sin mans efternamn.

Mohammad säger: De bästa bland er är de som behandlar sina fruar bäst.

I boken ”Kvinnan i islam” har Dr Sherif Abdel Azeem gjort en jämförelse mellan olika religioners syn på kvinnan. Bl a konstaterar han att Koranen inte ger Eva ensam skulden för syndafallet, utan ger både Adam och Eva samma skuld. I Bibeln får Eva ensam bära hela skulden som den som lockat in Adam i frestelse.

Längre än så kom jag inte i min läsning, men jag ska fortsätta läsa och förstå islam ännu bättre än tidigare.

Till kvällsmaten hade vi ”sittning” en halvtidigare före den kinesiska gruppen och vi hade så gott som ätit färdigt när de anlände och vi kunde sitta och betrakta dem runt kantinerna.

Efter maten satt vi med Peter och hans guide samt med Hussein och småpratade i baren. När de andra två hade dragit sig tillbaka och det bara var vi och Hussein kvar började vi prata om revolutionen i Egypten 2011 när president Murbarak avsattes av folket och militären.

Det hela började i början av januari 2011 med revolutionen i Tunisien och spred sig sedan till Egypten. På 17 dagar, efter folkets protester mot Murbarak och krav på att ministern som styrde polisen skulle avsättas efter det att en polisman misshandlat och ung man till döds, var det ett faktum att Murbarak fick avgå efter 30 år som president och Högsta militärledningen tog över styret i Egypten fram till nästa presidentval. Revolutionen kunde genomföras eftersom militären ställde sig på folkets sida. Revolutionen kallades ”Den arabiska våren”, eller ”hibiskusrevolutionen”.

Murbarak har stannat kvar i Egypten, skyddad av militären, och han har sagt att han vill dö i Egypten. Mubarak lever i sin villa i Heliopolis i den egyptiska huvudstaden Kairo med sin fru Suzzane Mubarak.

Har det blivit bättre i Egypten efter revolutionen? Svårt att säga. Ett land som styrs av militären har alltid svårt med att klara administrationen. Turismen har minskat radikalt pga det osäkra säkerhetsläget fram till 2017. Härefter har man sett en ökning igen och detta är avgörande för hur människor ska kunna försörja sig, eftersom man är väldigt beroende av turismen.

Året efter den arabiska vårens protester, valdes Muhammad Mursi från Muslimska brödraskapet till president. Men missnöjet mot honom resulterade i nya protester och militären genomförde år 2013 en ny statskupp då Mursi störtades. Numera styr den före detta arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi Egypten.

Vår guide Hussein ger oss så mycket mer än bara guidning som turister. Vi har ständigt intressanta diskussioner om religion, politik och om Egypten förr och nu. Vi känner, vilket han också uttryckte tydligt i dag, att vi har en vän för livet i Egypten.

Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Spännande, men jag håller inte med om att Bibeln ger Eva ensam skulden för överträdelsen. Å andra sidan tror jag inte på arvssynden heller. Var och en är ansvarig För sina egna synder ( det är inget som ärvs)nouw.com/fibrolivet
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229