Ungdomsprotester i Göteborg

När en av mina FB-vänner började en diskussion på Facebook slår det mig hur otroligt lätt det är att vinkla saker och ting på sitt eget sätt, så att det tjänar de syften och ideologier som man försvarar. I dessa debatter är inte saklighet och opartiskhet något som uppskattas.

Det hela började med att en länk utlagd av "Stoppa svenskfientligheten" lades ut angående de två män som åtalats misstänkta för att ha våldtagit en döv kvinna. Det påpekades att männen inte var av svensk etnicitet. Jag kunde inte låta bli att kommentera att de misstänktas nationalitet knappast hade något med brottet som sådant att göra. Min kommentar löd:
- Om en våltäktsman är arab, kines eller svensk har väl ingen betydelse i sammanhanget.
- Det som har betydelse för mig är att KVINNOR blir våldtagna av MÄN. INGEN kvinna, oavsett om hon är svensk eller inte, ung eller gammal ska bli utsatt för övergrepp från NÅGON. Dessutom ska INGEN, oavsett kön eller nationalitet, bli utsatt för övergrepp från NÅGON, oavsett kön eller nationalitet.

Genast kom det kommentarer som:
- Vad som betyder nåt är att det oftast är unga svenska kvinnor som blir våldtagna av araber i Sverige men det har kanske ingen betydelse för dig.
 - Läser du bara Expressen och Aftonbladet???? Det är bara skrämmande att man kan försvara muslimer som värderar kvinnor som hundar ungefär och som skulle vilja utrota både bögar och judar.

När jag hänvisade till att läsa den officiella statistiken från BRÅ kom kommentarerna:
- Du menar den som vår regering VILL att vi läser som bara är dikt o förbannad lögn?
- Det är nånting som säger mig att du tror att hela EFTERLYST är i maskopi med SD eller?????
- Och du kan kliva av dina höga hästar och sluta att vara dryg..

Sedan fördes diskussionen in på vad som händer i Göteborg;
- Det är väl för fan inte 500 svenskar som springer runt i Göteborg och bär sig åt som de dom just flytt ifrån. Våldtar misshandlar och bär sig allmänt jävligt åt. Att dom dessutom bränner en Svensk flagga tycker du väl också är ok.

Diskussionen tog sedan en otrevlig ton, genom att ganska omgående gå över till direkta personangrepp mot mig;
- Personligen tycker jag att dom ska hålla sig jävligt lugna och sköta sig tills den dagen kommer då dom ska åka hem igen men du har väl en annan uppfattning där också ditt pålästa helvete.

När man analyserar ovanstående blir man förvånad. Jag har inte med en stavelse sagt att jag tycker att vare sig brott, upplopp eller flaggbränning är OK. Det enda jag gjorde vara att efterlysa lite saklighet och objektivitet. Tyvärr förgäves. Liksom vid andra tidigare diskussioner trodde sig övriga debatörer veta både vad jag tycker och tänker i olika frågor, vem/vilka jag försvarar, vilken politisk uppfattning jag har osv. Mycket intressant!

När jag kommit så långt blev jag lite nyfiken på vad som skrivs om upploppen och ungdomsprotesterna i Göteborg. Det finns en del sidor (som jag inte ens vill länka till) där det hetsas mot "ivandrare". Där görs gällande bl a:
- Media vägrar nämna att de som står för protesterna är invandrarungdomar. 
- Maskerade ungdomar är våldsamma mot polisen vid Järntorget.

Om man tittar på TV-inslag;
http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Goteborg&playfile=12270_Har_stormar_polisen_in_pa_Plusgymnasiet_138648.pls&autostart=1

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/en-gripen-efter-nytt-gatubrak_7765246.svd

bilder;
http://www.gp.se/nyheter/1.1167208

och tidningsartiklar;
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1168502-ungdomarna-har-gett-sig-av

framgår att någon enstaka är maskerade, men de flesta visar sitt ansikte och står för sina åsikter och varför de är där. En sådan här händelse ger tyvärr vatten på kvarnen för dem som gärna vill generalisera och dra alla "invandrare" över en kam. Det intressanta i denna typ av debatter är att när argumenten tryter, och de gör de ganska snart för det blir väldigt enahanda och torftig argumentation, så går man till personangrepp, använder sig av svordomar och är allmänt otrevlig.

Egentligen har händelserna i Göteborg inte någonting med invandrare att göra, utan handlar om rätten (allas rätt) att inte behöva bli kränkt och förtalat i sociala medier.

Jag anser att man ska debattera (och den som lägger upp något på FB eller i en blogg måste också räkna med att man får kommentarer), men det viktiga är att man debatterar på ett sakligt sätt. Personangrepp får aldrig förekomma. Det är direkt otrevligt när någon börjar svära åt dig, ber dig dra åt he-te osv. Säg gärna emot mig. Det tål jag. Men gör det på ett sakligt och trevligt sätt.

Ha det bäst!
Ewa

 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229