Trafikvett

Jag funderar på det där med trafikvett. Själv kör jag mest bil, men cyklar också en del. Det verkar som att bilister som sätter sig på en cykel glömmer allt vad trafikregler heter.

Som bilist blir man ofta osäker på hur medtrafikanterna ska bete sig. Barn som cyklar på vänster sida istället för på höger. Vågar man köra förbi dem? Kommer de plötsligt att svänga över på rätt (höger) sida? Vem lär barnen att cykla på vänster sida och varför gör man i så fall det?

Bilister som uppenbarligen inte har hittat spaken till färdriktningsvisaren. Eller är det så att vissa bilar inte har någon sådan? Särskilt i rondeller vet folk inte veta hur man ska bete sig.

Vi ska inte tala om cyklisterna. Det verkar som att de inte förstår att trafikreglerna gäller även för dem. De kör mot rött, mot ”stopp”, på gångbanor, mot enkelriktat osv. Dessutom tror de uppenbarligen att de är osårbara, eftersom flertalet kör utan hjälm. En gång roade jag mig att räkna alla cyklister som hade hjälm. Det var cirka en av 10.

Som bilist är det oerhört traumatiserande om man kör på en oskyddad cyklist, eller någon annan oskyddad trafikanter, men risken är uppenbar och det gäller att vara superskärpt när det finns cyklister i närheten.

Härom dagen blev jag omkörd på höger sida när jag körde i 40 km. Det var en mopedist och han försvann snabbt bort, uppenbarligen gällde i inte hastighetsbegränsningen honom trodde han. 

Kontentan av detta är att alla, oavsett trafikslag, gör sig skyldiga till trafikbrott dagligen. Bilister, cyklister, mopedister, alla är lika goda kålsupare. Vi måste bli mer varsamma och rädda om varandra i trafiken.

Det blev en ganska gnällig blogg. Jag är medveten om det. Men vi måste alla hjälpa till att vända den negativa trenden i trafiken. Att få ner antalet dödade och skadade. Att lobba för att fler cyklister använder hjälm. Att lära våra barn trafikvett i tidig ålder.

Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Jag är glad varje morgon jag parkerar bilen på jobb utan att ha kört på någon 😳nouw.com/fibrolivet
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229