Resan till Egypten – några reflektioner och efterhandstankar

Det var förvisso inte första gången som vi semestrade i ett utpräglat muslimskt land, men det var i vart fall första gången i ett arabland.

Vår guide Hussein har varit fantastisk. Verkligen påläst och kunnig och han älskar och är stolt över sitt land och dess historia. Han har lärt oss så mycket om både Egyptens kungar och gudar. Men inte bara det. Vi har haft många intressanta diskussioner om Egypten som land, om islam kontra kristendomen och andra religioner, om hur ”vardagsmuslimen” tänker och resonerar, om fanatikerna som vill utkämpa jihad och hur man ser på detta. Inte positivt kan jag säga. Vi har talat om landets ekonomi och hur beroende man är av turismen och hur egyptiern lever sitt vardagsliv.

Jag har ju sedan tidigare haft min uppfattning om muslimer och islam kontra hur våra bruna krafter i Sverige ser på islam. Jag kan säga att efter vår fantastiska resa i Egypten har jag ytterligare stärkts i min uppfattning och insett hur fruktansvärt fel de har som tror att de terrordåd och de extrema åsikter som finns bland en förhållandevis liten klick muslimer är signifikant för ”vardagsmuslimen”.

Jag tror inte att jag någonstans i världen har mötts av så vänliga och trevliga människor som i Egypten. På inget sätt känner man sig osäker på om människor har ärliga avsikter eller inte. Visst är både barn och vuxna på och vill sälja, men det är ju deras levebröd. Turismen är Egyptens största inkomstkälla. Så klart att man vill övertala turisterna att handla. Bara man vet spelreglerna så är det emellertid inte några problem.

Alla vet att turister är något som behövs för landet och man blir inbjuden i människors hem, bjuds på te, varm mynta, hibiskusdryck osv. Ingen, ingen är på något sätt otrevlig. Tvärtom.

Muslimer och kristna lever sida vid sida i Egypten. Kristna kyrkor ligger bredvid moskéer. Man respekterar varandra, man ifrågasätter inte varandras tro, utan accepterar att man t ex ser Jesus ur olika perspektiv. För muslimen är Jesus en profet, liksom Mohammed. För de kristna är Jesus Guds son. Men läser man Bibeln och Koranen ser man att samma personer förekommer i båda. Samma berättelser återberättas. Man har bara olika tolkningar av det som hände för århundranden sedan.

Som Hussein säger: Jag bryr mig inte om vad du tror på, hur du tror, hur du utövar din tro, eller om du inte tror alls. Jag ser dig som en medmänniska och tycker om dig för den du är.

Både Koranen och Bibeln innehåller våldsinslag. Vill man utnyttja de heliga skrifterna för att rättfärdiga våld så kan man göra det, vilket har skett både vad gäller kristna och muslimer.

Både Koranen och Bibeln innehåller också kärleksbudskap;
- Du ska älska din nästa såsom dig själv.
- Du ska göra goda gärningar.
- Du ska ge allmosor.
- Du ska vara en barmhärtig samarit.

Resan till Egypten har varit fantastisk på många sätt. Att uppleva kulturen genom årtusenden, kungar/faraoer, gudar och gudinnor, tempel, moskéer och kyrkor. Det har varit så otroligt lärorikt och det är något som jag kommer att bära med mig hela mitt liv.

Jag önskar alla att få göra minst en sådan här resa i sitt liv. För alla våra nya vänner i Egyptens skull vill jag säga; Tveka inte att åka till Egypten. Risken att blir utsatt för något är minimal. Men om du åker till Egypten, åk inte bara till badorterna. Åk på en historisk resa. Jag lovar du kommer aldrig att ångra det.

Slutligen vill jag säga att Orientresor i Växjö som hjälpte oss att arrangera vår resa efter våra personliga önskemål och förutsättningar har varit fantastiska. När vi strulade till det så fixade de till det till det bästa. Snabbt och ”enkelt” som det verkade i vart fall. De är dessutom nåbara 24/7. Ni får en personlig guide som är med er under hela resan (nåja vi bytte några gånger, men på kryssningen hade vi samme guide). Har ni någonsin möjlighet att välja eller ge önskemål på guide så ska ni definitivt begära att få Hussein El Mouneir från Luxor. Han har varit en fantastisk guide.

Vi fick i dag en enkät från Orientresor de ville ha svar på tre frågor;
1. Kan ni tänka er att åka med Orientresor igen?
Svar: Ja definitivt!

2. Kan ni tänka er att rekommendera Orientresor till vänner och familj?
Svar: Ja absolut!

3. Vad tycker ni att vi kan förbättra?
Svar: Vet egentligen inte riktigt vad som kan vara bättre. Vi har dock bara erfarenhet av en resa, men under 14 dagar.Vi har varit nöjda med allt; boende, resmålet, guiderna, servicen, omhändertagandet och bemötandet.

Så än en gång jag kan verkligen rekommendera både Orientresor som researrangör och Egypten som resmål.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229