Problem är till för att lösas

Måndag den 3 december på började vi vår äventyrsresa till Egypten. Ett äventyr skulle det också visa sig bli.

Det startade bra med att taxichauffören Ahmed kom och hämtade oss kl 04.45, precis som avtalat, och körde oss till Kastrup. Mycket smidigt när flyget går så tidigt som kl 07.15. Incheckningen hade jag som vanligt fixat via Internet och efter en smidig och snabb säkerhetskontroll blev det ett besök i taxfree-shopen. Eftersom vi bara hade ätit vars en liten ostmacka till frukost lyxade vi till det med en räkmacka, en öl och en liten Gammel Dansk i väntan på avgång.

Flygturen till Wien med Austrian Airlines gick bra. Fast ”frukosten” bestod av en ”breakfast cake”. Inte mycket till frukost. Tur att vi börjat med räkmackan. I Wien hade vi en timme och en kvarts väntan till flyget mot Kairo. Vi hittade snabbt rätt gate (F 37) och satte oss för att vänta.

Wiens flygplats är en s k tyst flygplats, där man inte ropar ut boardingtiderna. Vi reagerade inte på att det inte var så mycket folk vid gaten, inte att flighten inte stod på displayen. Inte på någonting. Vi satt och planerade Annelies och min 100 års fest. Plötslig slog det mig. Herre Gud vi skulle ju ha boardat nu!!!!! Tittar på skärmen över avgångar och konstaterar att det är gate G 37 som vi ska åka från, inte F 37. Det är 20-30 minuters promenad till gaten från där vi är och klockan är 10.05. Planet ska lyfta 10.20.

Vi började ett projekt som från början var dömt att misslyckas, att hinna till gaten innan den stängde. När vi kom till G-gaterna såg jag på tavlan att gaten hade stängt. Vi var vid gate G 1 och skulle till G 37. RIDÅ!

Nu ska man ju aldrig drabbas av panik och alla problem är till för att lösas. Sagt och gjort vi uppsökte Austrians servicedisk för att boka ny flight. Hon hittade inga riktigt bra. Det enda samma dag gick vid 17-tiden och skulle kosta 3 500 kr/pers. Vi fick förslag att själv söka och boka. Vad nu göra?

Vi ringde till Orientresor, som vi köpt resan av, och pratade med Ahmed. Under tiden som vi fixade ut vårt bagage, som naturligtvis inte fick följa med till Kairo utan sina ägare (säkerheten fungerar) så fixade Ahmed nytt flyg med det turkiska flygbolaget Pergasus för 1 600 kr/pers. Vi fick åka via Istanbul och därefter direkt till Hurghada. Guldstjärna delux till Ahmed och Orientresor.

På så vis kom vi till Istanbul (nåväl i vart fall till flygplatsen) och drack turkiskt kaffe.

Efter 4,5 timmes väntan i Istanbul gick vi på vid rätt gate och på rätt flyg till Hurghada. Vi landade efter ca 2,5 timme.

I Egypten får man köpa ett visum innan man går till passkontrollen (25 $/person). Visumet, som inte innebär någon kontroll eller prövning alls, klistras in i passet. Sedan är det passkontroll och man får en inresestämpel. Därefter går man till en man som kontrollerar visumet och alla andra stämplar i passet. Sedan är man insläppt i landet och det som återstår är tullen. Där ville de titta i Svens resväska. Han hade ett suspekt föremål med sig. En förlängningskabel till andningsmaskinen. Vi har lärt oss av tidigare erfarenheter att det kan behövas. Vi friades dock från bombmisstankarna när kabeln hittades.

När vi släpptes fria från tullen möttes via av Orientresor lokale guide Ihab, som följde oss en bit på bilresan till El Gouna. Bilresan från flygplatsen tog 40 minuter. Som max fick man köra 60 km/timme, men som fortast gick det i 120. Vägstandarden är inte den bästa och det fanns hastighetsdämpande (föga effektiva) gupp nästan hela vägen.

Så kom vi då till Mövenpick Resort & Spa i El Gouna. En otrolig anläggning. Vi bor på rum 4118 och kördes dit av hotellets lilla transportbil. Nu var tröttheten som bortblåst och vi packade och bestämde oss för att beställa något ätbart via room-service. Så kl 04.30 satt vi och åt hamburgare och drack öl. Äntligen på plats på rätt ställe.


Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Ha ha, alltså ni två...bra att ni är problemlösare i alla fall och ni fick ju smaka turkiskt kaffe i alla fall 😊
nouw.com/fibrolivet