Problem är till för att lösas

Min förra blogg handlade om att vi - framförallt Diana och jag - var tvungna att diskutera och hitta lösningar till ett akut problem. Nu - två dagar senare - har vi löst problemet. Jag vet med mig själv att jag faktiskt är som bäst när jag är under press, när det krisar och när det uppstår problem som måste lösas.

Att vara egen företagare innebär att det uppstår många olika problem, organisatoriska, ekonomiska, personalmässiga osv. Ingen annan än du själv kan lösa problemen. Det är emellertid skönt när man kan involvera andra i problemlösandet. Så som vi gjorde onsdags. Ensam är inte alltid starkast. Tillsammans blir man dubbelt så stark.

Ni undrar säkert vad det var som hände i onsdags och som innebar att vi fick "gå upp i stabsläge" som det händer på myndigheter. Jo jag fick ett samtal av Charlotte en av våra administratörer att hon hade erbjudits och tackat ja till jobb som Kontorschef vid en annan advokatbyrå. Jag måste erkänna att under en kort stund vid det samtalet kände jag:
- Nej nu skiter jag i detta. Jag kastar in handduken. Jag orkar inte strida och kämpa mer.

Men sedan kickade min vinnarskalle in och jag började fundera på hur problemet kunde lösas. Under några eftermiddagstimmar jobbade vi; Diana, Carina och jag, på att få planen klar. När vi var klara och senare under kvällen var den också det.I går var det en fullspäckad dag. Den började med fyra förhandlingar i förvaltningsrätten och sedan tillbaka till kontoret där det väntade både inbokade telefonsamtal och mail. Samtidigt skulle jag hantera mina känslor inför beskedet från Charlotte att hon skulle sluta. Dessutom låg hennes skriftliga uppsägning på mitt skrivbord.

Så klart känner man sig både besviken och sviken när man trott att man haft en lojal medarbetare, som man satsat och trott på, visar sig inte alls vara lojal utan väljer att gå till en annan arbetsgivare. Jag har upplevt detta flera gånger med biträdande jurister där vi har betalt kurserna fram till en advokatexamen och sedan går de vidare till någon annan byrå. Vissa advokatbyråer verkar sätta i system att rekrytera färdiga advokater för att slippa kostnaden på ca 50 000 kr för en advokatexamen. Andra anställda har slutat av andra skäl, men där har vi haft en dialog och det har funnits en förståelse för varför det blir som det blir. No hard feelings. I det här fallet var det både oväntat och oförståeligt.

Sedan gick besvikelsen över i ilska och därefter insikten att det inte är lönt att slösa energi på något som man inte kan förändra eller påverka. Det är bättre att lägga energin på framtiden och planeringen inför den.

I dag tog vi ett stort steg vidare mot framtiden. Det var bara Carina och jag på plats på Limhamnskontoret och Diana satt via Messenger på Landskronakontoret. Mötet hade vi med en tjej som blivit rekommenderad oss att komma till oss som ny administratör.

Jag brukar ganska snabbt bilda mig en uppfattning om folk (på gott och ont). Jag har sedan svårt att ändra uppfattning, speciellt om jag fått en negativ uppfattning. När jag öppnade dörren, såg Amy, vi sade några meningar till varandra, så hade jag redan bestämt mig. Som med tjuren Ferdinand;
- Henne ska vi ha!

Det blev en tokrolig anställningsintervju. Redan innan gick Carina och Amy ut på balkongen och diskuterade spindlarna där (som de båda älskar - not). Jag hörde prat och skratt. Ett gott omen. Vi kopplade upp Diana via Messenger och det blev så tokiga samtal, fast att vi försökte vara liiiite seriösa. Eftersom jag redan hade bestämt mig för Amy så tyckte jag att Diana ställde helt onödiga frågor, men tack och lov fick vi fantastiska svar på frågorna. Det hade ju varit nesligt att behöva ändra sig.

Innan vi skildes åt hade vi erbjudit Amy en anställning och hon hade tacka ja till den. Nu ska bara detaljerna finslipas för att få allt på plats.

Fantastiskt vad det kan skifta; Från chock och besvikelse till tillförsikt och glädje.

Fredagen den 13 var inte någon otursdag den här gången heller. Inte för oss. Inte för Amy. Inte heller för Carina som nu har fast anställning som Kontorschef hos oss. Vi kommer nu vara väl rustade inför framtiden med två fantastiskt kompetenta tjejer. Vilken spännande höst vi går till mötes.

Problem är inte några hinder. Problem är till för att lösas. Ur problem växer också kreativitet.

Vi stänger en dörr, men öppnar en ny.

Gillar

Kommentarer