Polisförhör och häktningar och mycket mera

Det uppdrivna arbetstempot håller i sig!

Dagen började med ett polisförhör redan kl 8.00. Det tog två timmar och klienten fick direkt veta att han skulle begäras häktad. När jag kon tillbaka till kontoret fick jag veta att häktningsförhandlingen skulle vara kl 13.30, med jag skulle ju prata med klienten innan så jag fick hänga på låset kl 13.00 när vakten kom och öppnade.

Innan jag stack iväg till Rättscentrum fick jag veta att jag fick ytterligare en häktningsförhandling kl 14.30. Det blev fullt upp men bra timing, eftersom varje förhandling tog ca en halvtimme och det blev tid att träffa klient 2 i mellantiden.

När det gäller häktningsförhandlingar är det tyvärr sällan som man lyckas nå framgång med att undvika häktning. Det finns ju faktiskt andra alternativ till häktning, såsom reseförbud och anmälningsplikt. Även i dagens förhandlingar blev det två beslut om häktning. I det ena gick emellertid inte tingsrätten på båda de särskilda häktningsskälen som åklagaren åberopade och dessutom godkändes inte heller den åtalstid som begärdes, utan åklagaren fick kortare tid på sig att väcka åtal. Alltid något och det innebär förhoppningsvis att klienten får sitta kortare tid i häktet. Om inte förlängning begärs förstås.

Efter häktningsförhandlingarna for jag tillbaka till kontoret. Det blev lite ekonomisnack med vår ekonomikonsult Leif, lite rådgivning till kollegor och annat smått och gott.

Sedan ”satte jag tänderna i” ett verkställighetsärende, dvs verkställighet av ett beslut om umgänge med barn. Även om tingsrätten dömer ut en rätt till umgänge för ett barn (det är barnets rätt till umgänge med föräldern det handlar om, inte tvärtom) så är det vissa föräldrar som inte accepterar detta utan menar att det efter domen hänt saker som innebär att ett umgänge inte skulle vara bra för barnet. Umgänget ställs in och den andre föräldern blir tvingad att gå till domstol och begära verkställighet. Domstolen ska då avgöra om en verkställighet av beslutet är till barnets bästa. Det tidigare beslutet ska inte omprövas och det är i princip bara sådant som hänt efter domen om umgänge som man med framgång kan åberopa.

Innan jag gått igenom alla dokument i ärendet och även haft ett telefonsamtal med klienten hann klockan bli 21. Då kände jag mig ganska nöjd med arbetsdagens längd (😳🙄) och packade ihop och gick hem. I morgon bitti är det dags för ett nytt polisförhör.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229