Nyårslöfte eller målsättningar?

Ibland hör man att man inte ska avge några nyårslöften för man kan ändå aldrig hålla dem. Andra säger ge inga nyårslöften, utan sätt upp mål istället. För mig utesluter inte det ena det andra. När man sätter upp mål ska de vara;
 • Realistiska
 • Konkreta och tydliga
 • Tidsbestämda
 • Mätbara
 • Begränsade i antal
För mig är det viktigt att ha mål att arbeta mot. Även om man inte uppnår målet fullt ut, så är det trots allt något som man har som en morot och som man strävar mot. Att offentligt uttrycka sina mål sätter också en extra press på dig att uppnå målen.

Så inför 2017 kan jag nu avslöja har jag (bland annat) avlagt följande nyhetslöften/mål:
 1. Viktminskningen:
  Den 1 juli 2017 väger jag 80 kg.
 2. Sömnen:
  Under 2017 ska jag kvällar innan arbetsdag lägga mig senast kl 22.00 och stiga upp kl 05.00 (7 timmars sömn).
 3. Jobbet:
  Jag ska tillbringa mindre tid på jobbet, dvs jag ska lämna kontoret senast kl 19.00 på kvällen, och därmed mer tid med maken.
Till de här målen är det också kopplat strategier för hur man ska kunna uppnå målet. Man måste som sagt också kunna mäta målet.
 1. Viktminskningen
 2. Sömnen
 3. Jobbet
Så nu är målen/nyhetslöftena för 2017 offentligt uttalade. Hur låter era nyhetslöften?

Vet ni förresten att de just nu pågår en forskningsstudie på Linköpings Universitet. Studien har en webbsida: http://mittnyarslofte.se/. Där kan man gå med i studien och får under året fylla i enkäter för att berätta om hur det går med nyårslöftena. Ett spännande sätt att sätta press på dig själv för att uppfylla målen och samtidigt bidra till forskningen. Jag har faktiskt anmält mig till den här studien.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229