Neapel, Italien - jag är förälskad

På morgonen vid 7-tiden ankrade vi i Neapel. Vi hade bestämt att gå upp tidigt och se till att komma iväg från båten så att det inte blev någon hets med tiden. Så kl 07.30 stod alla vid hissen för att åka till frukosten. Det var många som tänkte som vi, men vi hittade bord på nedanvåningen och där var jättemysigt att sitta.

Vi gick alla av båten samtidigt, men sedan skiljdes våra vägar. Sven och jag ville åka en ”Hop-on-hop-of-buss” och se Neapel, medan de andra ville åka och se Pompei och Sorrento.Sven och jag fick en fantastisk dag i Neapel. Vi åkte två rundturer i staden och fick se mycket av Neapel.

Vackra byggnader, trånga gränder, tvätt som hängde ute, kusten med fantastisk utsikt, Vesuvius med sin två huvuden, fina utsiktsplatser m.m, m.m.

Bussturerna utgick från Piazza Municipio och avgick varje halvtimme. Det fanns röd och blå linje. Den röda linjen tog oss in i staden där det finns museum och kyrkor. Vi åkte också upp till till slottet som man kan se direkt när man stiger ut från kryssningsterminalen.

Neapel kan vid första anblicken ge ett lite slumartat intryck, men jag tycker att även detta ger staden sin charm. Staden har många vackra byggnader och man pyntar gärna sina balkonger med mängder av växter. Självklart hängs också tvätten ut på balkongerna eller fönstren, annars hade det inte varit Neapel.

Hop-on-hop-of-bussarna ger möjlighet att stiga av och på vid vilken hållplats man vill och själv utforska sevärdheterna just där. Vi nöjde oss dock med att åka hela turerna, utan att hoppa av någonstans. Detta räckte för oss och turerna tog ca tre timmar sammanlagt.

I början av den röda turen hamnade vi mitt i ett demonstrationståg. Vad de demonstrerade mot eller för fick vi inte veta men det var massor med poliser som övervakade det hela och vi fick också uppleva napolitanskt trafikkaos. Trots att det var stopp i trafiken försökte både bilar och scootrar att ta sig fram, vilket resulterade i ännu mer stopp och kaos.

Med den blå turen följde vi vi kusten, förbi kryssningshamn och marinor. Vi såg otroliga privatägda båtar som man bara kan drömma om.

Här såg man också nästan hela tiden Vesuvius med sina två huvuden. Vesuvius är en av världens fem farligaste vulkaner och man har en beredskaps- och evakueringsplan om den skulle få för sig att få ett utbrott. Hemska tanke. Dock var det så att dagen innan vi kom till Neapel fick vi veta att Etna på Sicilien hade fått ett utbrott natten till lördagen och sprutat ifrån oss både rök och lava och två flygplatser hade fått stänga ett tag. De är alltså inte ofarliga de där vulkanerna.

Med den blå turen kom vi upp i de finaste kvarteren i Neapel, en kontrast till vad man se i stadens hjärta. Även här fick vi uppleva fina utsiktsplatser och en fantastisk vy över staden och havet.


Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Så härligt. Har en dröm om att komma till olika ställen i Italiennouw.com/fibrolivet
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Italien ett underbart land med härligt god matnouw.com/stenhagenbettan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229