Lördagsmorgon i Aswan med häst och vagn

Som vanligt steg vi upp kl 7 och gick ner och åt frukost. Det var lugnt och stilla i restaurangen eftersom kineserna redan hade gett sig ut på utfärd

Eftersom det är avseglingsdag i dag så fick vi med oss boarding-card när vi steg av båten.

Ute på gatan väntade Aswans finaste hästekipage på oss. Kusken berättade att den ofta användes för brudpar och det kan man verkligen förstå.

Vi startade vid 8 och var tillbaka kl 10 och det var en härlig tur genom Aswan. I Aswan ligger en av de största kristna kyrkorna i Egypten. Det är en ortodox kyrka och det pågick morgongudstjänst när vi kom på besök. Kyrkan var nästan full. Människor kom och gick, tände ljus, deltog i gudstjänsten, eller bara var där.

Nästa stopp blev i moskéen som ligger på toppen av Aswan och där man har en hänförande utsikt över Aswan. Det blev ett besök även i moskén. Faktiskt första gången jag besöker en moské. Efter att jag täckt mitt hår och vi tagit av oss skorna fick vi gå in i moskén. Där pågick just då ingen bön eller annan aktivitet. Vid en bokhylla fanns böcker på olika språk som gav mer information om islam. Det fanns två böcker på svenska; ”En kort illustrerad guide för att förstå islam” och ”Kvinnan islam”. Böckerna var gratis och naturligtvis tog jag med mig ett exemplar av båda. Att förstå är den viktigaste vägen att se med tolerans på andra religioner och kulturer.

På vår morgontur i Aswan fick vi se kommersen i staden, med åsnekärror, tuck-tucks, levande höns, fantastiska frukt- och grönsaksstånd, och möbelförsäljning och mycket mer.

Vi besökte också den bästa kryddhandlaren i Aswan, ja kanske i hela Egypten. Naturligtvis köpte vi på oss en del av honom, bl a hibiskuste som vi verkligen har lärt oss att uppskatta.

Vår morgontur slutade vid båten och sedan hade vi resten av dagen för egen tid.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229